Amil Krupic dyker punkligt upp till intervjun. Han är iförd en Paris SG-tröja. Krupic har ingen favoritspelare inom hockeyn, inom fotbollen är dock Zlatan Ibrahimovic solklar etta på listan.

– Klart att det är. Så är det nog för alla oss invandrare, framför allt med jugge-bakgrund. Det känns som att hockeyspelare är lite stelare och inte sticker ut på samma sätt som fotbollsspelare. Det är lite tråkigt. Den roligaste är väl typ Dick Axelsson, säger Krupic och tar en klunk av sin dryck.

23-årige Amil Krupic är en ny bekantskap i Vita Hästen till den här säsongen. Backen kommer närmast från hockeyettan och Kristianstad. Totalt blev det 129 matcher i tredjedivisionen. Krupic kände sig mer än färdig med spel på den nivån.

Artikelbild

| Amil Krupic, nyförvärv i Vita Hästen.

– Jag var nästan lite desperat. Att nu fan är det dags. Jag ville inte harva runt i ettan ett år till. Jobba sju timmar på dagen och sen träna och spela match. Det tär mentalt. Att komma hem på natten efter en långväga bortamatch och gå upp tidigt är inte enkelt, säger Amil Krupic.

– Jag jobbade som fiberanläggare. De andra som jobbade där tyckte inte att det var så jobbigt. Men så var det en lagkamrat till mig som började jobba där. Han jobbade i tre dagar och sa upp sig. Jag var där i ett och ett halvt år, säger Krupic.

– Till slut sa jag upp mig. Jag var ju i Kristianstad för hockeyn, det där var inte hållbart. Jag var trött på alla träningar, tappade muskler och gick ner till 86 kilo från 91. Jag orkade knappt lyfta 60 kilo på bänkpress.

Krupic pratar skånska. Men faktum är att han är född och uppvuxen i Halmstad. Där började också hockeykarriären. Till Malmö flyttade han först som 15-åring.

Artikelbild

| Amil Krupic, nyförvärv i Vita Hästen.

Det finns svenska spelare, med ursprung på Balkan, som spelar ishockey på elitnivå. Men de växer sannerligen inte på träd. Några kända namn är Dragan Umicevic och bröderna Almen och Alen Bibic.

– När du sa Dragan Umicevic: Dragan är också serb från Bosnien, och hans pappa hade min pappa i idrott. De är från samma stad. Det var en ren slump att jag började med hockey. När jag väl hade börjat så bara fortsatte det. Jag blev bra rätt snabbt, även om jag var Bambi på hal is på första träningen, säger Amil Krupic som valde bort fotbollen.

Artikelbild

| Amil Krupic, nyförvärv i Vita Hästen.

– Jag har i stort sett alltid varit ensam med invandrarbakgrund i mina hockeylag. Det har mycket med kulturen att göra. Det tar mycket tid och hockey kostar mycket pengar. Jag var inne på en sportaffär häromdagen, de skridskorna jag själv har nu kostar 9 000 kronor. Det är sjukt. Det blir rätt svårt för två knegarföräldrar att få det att gå runt.

Undertecknad plockar upp "fusklappen" – Amil Krupic statistik från ishockeydatabasen Elite Prospects. Där noterar vi att han spelade i Halmstad fram till 2010, därefter gick flyttlasset till Ängelholm och Rögle.

Artikelbild

– Jag kollade ofta på mig själv på Elite Prospects när jag var yngre. Vet du vad man kollade då? Views – hur många som hade kollat in en själv. Det var viktigt förr. Nuförtiden kollar jag mer på övergångar för att hålla koll, säger Amil Krupic.

Steget från Halmstad till Rögle innebar en ännu mer seriös satsning på ishockeyn för Amils del.

– Jag fick börja med Rögles 94:or (Amil är själv född 1995) och den årskullen var riktigt bra. Vi hade spelare som Nick Sörensen som är i LHC nu. På hockeygymnasiet fanns även Hampus Lindholm som är i Anaheim nu och Daniel Zaar, säger Amil Krupic.

Efter tre år i Rögle skrev Amil på för Malmö Redhawks – något som visade sig vara ett misstag av den då 18-årige backen.

– Det var ett A-lagskontrakt. Malmö satsade stenhårt på att gå upp. Jag var inte alls redo för det när jag tänker efter, både fysiskt och mentalt, säger Krupic och fortsätter:

– Men jag lärde mig mycket och fick spela en del med Johan Björk som jag fortfarande har kontakt med än i dag. Tomas Kollar har jag också kontakt med från den tiden. Kollar var den första jag ringde för att höra om hur Leif Strömberg är. Han sa bra saker om "Leffe", han har haft honom i SSK och Leksand.

Med ett lite stukat självförtroende behövde Amil Krupic en nystart. Han gjorde en rejäl sådan i Kanada med WHL-laget Saskatoon Blades.

Det blev en annorlunda upplevelse.

– De har en importdraft och jag skulle ha blivit vald av ett annat lag som var riktig bra. Men de ändrade sig och tog en ryss som aldrig kom. Så jag hamnade i ett fruktansvärt dåligt lag, säger Amil Krupic och ler.

Hur var tillvaron i Kanada?

– Där jag bodde är det minus 25 grader med vind på vintern. Det var annorlunda. Men jag hade en fin familj som jag bodde med, jag hade dock lite svårt med kulturen.

Stor skillnad mot Sverige?

– För mig var det så. Han jag bodde med gick med cowboy-boots och hatt liksom. Då tänkte jag; fan vad skum han är. Jag kom ju själv med slimmade jeans. Totalt sett var det ändå en bra tid, jag fick spela mycket och lärde mig massor.

Ett år fick räcka i Kanada för Amil Krupic. Från Saskatoon gick flyttlasset till Blekinge och spel med Kallinge-Ronneby. Där blev det en turbulent tid för laget och Amil avslutade säsongen 2015/2016 i Kristianstad som han har representerat fram till att han skrev på för Vita Hästen.

Var förra säsongen ett stort misslyckande för Kristianstad, det kändes som att ni gjorde en stor satsning mot allsvenskan?

– Det skrevs mycket. Vi hade dock ett väldigt ungt lag och inte samma tyngd som året innan. Det var nog på det vi fallerade mot Västerås i play off, säger Amil Krupic.

Amil Krupic offentliggjordes som Vita Hästen-spelare i juli. Men han var överens med klubben långt tidigare.

– Nu är jag redo för den här nivån. När jag kom till Malmö var jag en liten pojke som gillade att busa. Det har hänt mycket sedan dess.

Hade du orkat spela en säsong till hockeyettan om det inte hade blivit något allsvenskt kontrakt?

– Jag vet inte. Det var så mycket tankar som gick efter förra säsongen. Bara någon vecka efter att vi spelat klart med Kristianstad var jag i Malmö Arena och kollade på Malmö mot Frölunda. Då ringde "Leffe" och jag sa att jag ville göra klart det här så snabbt som möjligt innan han ändrar sig. Jag sa att jag kan spela gratis, bara jag får chansen, jag var redo att göra vad som helst. Dagen efter fick jag ett kontrakt att skriva på, det var en grymt skön känsla. Jag sa inget till min farsa direkt som jag brukar göra. När jag ringde honom senare och sa att jag hade skrivit på ett kontrakt så tänkte han att det var Kristianstad. När jag sa att det var Vita Hästen så var det typ "oh shit" liksom. Han blev lite chockad, det var roligt. Farsan följer mig noga. Elite Prospects är hans uppslagsverk.

Vid sidan om ishockeyn följer Halmstadsonen fotbollsallsvenskan noga. Favoritlaget är Malmö FF, inte Halmstad BK där han själv spelade som barn.

– Jag var och såg Norrköping mot Hammarby. Krekula (Simon) och Danielsson (Anton) har ju inget lag att hålla på. Båda köpte varsin Peking-tröja. De är redan IFK-fans, säger Amil och drar på smilbanden.

21 september tar Vita Hästen emot Pantern i Himmelstalundshallen i den allsvenska premiären. Tre träningsmatcher är spelade, fyra återstår innan allvaret börjar.

För Amil Krupic var det stort när Hästen mötte Linköping i Slaget om Östergötland.

– Jag var nervös inför den matchen. Jag är bra vän med Eric Martinsson (nu i Minnesota, tidigare i Växjö) som jag spelade tillsammans med i Rögle. Jag ringde faktiskt honom och sa att jag är fan nervös. Kommer LHC att åka åttor runt mig nu? För när jag mött allsvenska lag med Kallinge och Kristianstad har jag varit heltaggad, nu var jag mer nervös, shit det är SHL liksom, säger Krupic.

– Eric lugnade ner mig lite. Och jag tycker att LHC-matchen gick rätt bra och att jag hängde med. Det har känts bra även mot Södertälje och Karlskoga, även om det bara är träningsmatcher.

Nu jobbar du inte vid sidan om hockeyn, betydligt behagligare förstår jag?

– Absolut. Det är ett annat fokus nu. Jag kommer till hallen och kan ge hundra procent varje gång. Så var det inte alla gånger i Kristianstad, det kan jag stå för.

Vita Hästen lär tippas på den nedre halvan i hockeyallsvenskan av de flesta. Amil Krupic tror att laget kan göra bra ifrån sig.

– Vi har ett skickligt lag, ett ungt lag. Får vi allt att funka med lagkänslan så tror jag att vi kan chocka. Vi är hungriga, det känner jag av, säger han.

En fördom om folk med rötter på Balkan är att de har hett temperament. Amil Krupic hymlar inte med att det kan tända till för honom också ibland.

– Det är klart att det kan brinna. När jag spelar futsal på somrarna med polare och släktingar från Balkan, även fast vissa är 40–50 år så brinner det. Alltså, då är det något helt annat. Jag har kompisar som har velat vara med, men jag har sagt att det är bättre att stanna hemma. De är inte vana vid det där som jag är, säger Krupic och skrattar.

Det kommer i vanlig ordning att bli ett och annat gurgel under den kommande säsongen.

Förvänta er inte att Amil Krupic flyr därifrån.