Torsdag kväll. Himmelstalundshallen. När Almtuna kommer till Norrköping för kvalseriens näst sista match senare i veckan är det knappast en överdrift att säga att det blir den viktigaste matchen i hallen på ganska många år nu.

Där kan allt avgöras.

Där kommer det ner till sin spets och till vad kval egentligen handlar om.

Artikelbild

Hörde jag dramatik?

Ja, jag vet att det inte alls är säkert att något blir definitivt där (även om Hästen faktiskt kan bli helt klart) men nog är det en match inget av lagen har råd att förlora om man vill ha ett vettigt utgångsläge inför avslutningen på den här rysaren på söndag.

Tabellen just nu:

Almtuna 18 poäng.

Kristianstad 18 poäng.

Vita Hästen 18 poäng.

Två omgångar kvar. Annars? Jämnt eller? Som sagt, var det någon som sa dramatik?

Det är ett läge som nästan bara kunnat regisseras fram och ett läge som vi som följer den här serien bara kunnat drömma om. Ett läge där det kommer att handla om millimeter, nerver och vilka som får ihop det här bäst under ett par klassiska ishockeykvällar á la Hitchcock.

Vita Hästen är fortfarande trea men har allt i egna händer inför spurten. Och man kan som sagt säkra sin hockeyallsvenska status redan mot Almtuna på torsdag - rent hypotetiskt.

Det efter ett starkt slit och en del marginaler (Linus Anderssons 2–1 som sparkades in) med sig i Tranås. Laget åkte ner till Småland och studsade tillbaka efter den hårda snytingen mot Kristianstad senast. Henrik Rommel visade vägen med sina två mål, men allra bäst var Wilhelm Westlund som svarade för ett stort backspel när det behövdes som mest.

Det var kanske inte alltid snyggt (förutom Rommels 1–0). Men det var starkt att komma ut med 4–3 att packa in på bussen hem i natten.

Speciellt under rådande omständigheter. Det har varit en tuff säsong på så många plan för laget som egentligen fått en andra chans att rädda upp det här via kvalserien – trots att man var hopplöst sist i den hockeyallsvenska grundserien.

Skador har stört – och det har knappast avtagit i kvalet.

Och det som händer utanför isen där det ständigt blossar upp nya oroshärdar, inte minst den här veckan där allt ska avgöras och klubben och vissa delar av fansen återigen hamnat på lite kollisionskurs. Den här spalten är för kort för att här och nu gå in på alla de turerna men man kan i alla fall konstatera att om spelarna i klubben tar del av det som händer så verkar det inte påverka dem nämnvärt.

De har bestämt sig för att reda upp det här.

Rädslan att förlora märks förstås emellanåt men konstigt vore det annars, men att man återigen studsar tillbaka efter att ha åkt på den tuffa smällen senast tyder ändå på moral och stora hjärtan under tröjorna. Bristerna hockeymässigt finns där, men glöden saknas inte. Det är vad det kommer handla om i två gånger 60 minuter hockey till minst.

Problemet för klubben: Almtuna och Kristianstad gör det lika bra och vinner det mesta de också. 18–19 poäng brukar räcka – det har det gjort nästan alla år tidigare. Nu kanske inte ens 21 gör det.

Sa någon dramatik?