Elva spelare står i skrivande stund under kontrakt med Vita Hästen 2018/2019. Det återstår med andra ord en hel del telefonsamtal att ringa och kontraktsförhandlingar att inleda.

Att Vita Hästen inte har den fetaste plånboken i hockeyallsvenskan är ingen hemlighet. Klubben kommer att kunna erbjuda förhållandevis höga löner till vissa etablerade spelare, men för Hästens del handlar det också mycket om att pricka rätt med värvningar från serien under; hockeyettan.

Det är en djungel att navigera sig fram igenom, och det är så klart även huggsexa om flera spelare som har visat framfötterna på hockeyettans rinkar den gångna säsongen.

Artikelbild

| Joakim Högberg.

Men Vita Hästen ska vara där och nosa. Leif Strömberg ska nyttja sitt stora kontaktnät fullt ut. Och inte ogärna få in ett par pjäser med en offensiv uppsida som kan producera i en stadig takt.

Sportens Kenny Wiis identifierar följande spelare som oerhört intressanta:

Forwards

1) Markus Modigs, Vimmerby, 25 år, 53 poäng på 42 matcher den här säsongen.

Artikelbild

| Markus Kinisjärvi.

– Modigs hade en tyngre sejour i hockeyallsvenskan med Almtuna 2015/2016. Men innan och efter dess har han radat upp finfina säsonger i hockeyettan där den gångna var grädden på mosbrickan. Modigs är en turbomotor på den nivån och är utan tvivel mogen för ännu en chans på elitnivå. Hans dörr står vidöppen för en flytt.

2) Markus Kinisjärvi, Visby/Roma, 26 år, 46 poäng på 47 matcher.

Artikelbild

| Markus Modigs.

– Köpingsonen gjorde en godkänd säsong i allsvenskan med svaga Sundsvall (som åkte ut) för två år sedan. Han visade där att han håller på nivån och har under de två senaste säsongerna förstärkt det faktumet. Det hårt arbetande Visby gjorde till slut en bra säsong – mycket tack vare Kinisjärvi som var spelaren som stod för mest och bäst spets i truppen.

3) Måns Krüger, Huddinge, 26 år, 45 poäng på 42 matcher (pågår fortfarande då Huddinge spelar kvalserien).

Artikelbild

| Jimmie Jansson.

– Jag har varit förvånad över att Krüger – bror till NHL-spelaren Marcus – fortfarande inte på allvar har haffats av ett allsvenskt lag. Han har ett spelsinne av rang och det vore roligt att se vad han kan uträtta högre upp i seriesystemet. Det är dags för klart större scener än Björkängshallen.

4) Joakim Högberg, Piteå, 26 år, 60 poäng på 47 matcher (pågår fortfarande då Piteå spelar kvalserien).

Artikelbild

| August Tornberg.

– Kiruna, Asplöven och Boden kan bara konstatera att Piteå är Norrlands klara maktfaktor i ettan. En aktör som har cementerat det ytterligare den här säsongen är Joakim Högberg som värvades in från Björklöven (året innan i Tingsryd) där han har varit okej, men inte mer. Högberg gick till hockeyettan för att hämta ny kraft, han har sannerligen lyckats. Har öst in poäng.

5) Nils Eriksson, Borlänge, 25 år, 47 poäng på 47 matcher (pågår fortfarande då Borlänge spelar kvalserien).

Artikelbild

Marcus Dahlbom.

– Borlänge har gått från en anonym tillvaro till att nu spela kvalserien för andra gången på tre vårar. Nils Eriksson är en stor nyckelfigur bakom det. En klok och lojal spelare som även har en offensiv kompetens att lita på. Eriksson är redo för större uppgifter.

Backar

1) August Tornberg, Piteå, 25 år, 46 poäng på 48 matcher (pågår fortfarande då Piteå spelar kvalserien).

– Tv-profilen Johan Tornbergs kusin fortsätter att fira stora triumfer från sin backplats i Norrbotten. August har levererat även när det vankas svåra och viktiga play off-matcher. Stabil bakåt, kreativ framåt. Nu borde inte ens Pite havsbad kunna hålla honom kvar i staden. Osar allsvensk klass.

2) Acke Ringström, Kristianstad, 27 år, 23 poäng på 41 matcher.

– Storsatsande Kristianstad floppade och missade kvalserien. Ringström drog dock sitt strå till stacken. Dalmasen har alltid varit säker i defensiven, under de senaste säsongerna har han dessutom utvecklat offensiven betänkligt. Det känns lite som nu eller aldrig för Ringström att nå allsvenskan. Han förtjänar möjligheten.

3) Jimmie Jansson, Västerås, 23 år, 26 poäng på 48 matcher (pågår fortfarande då Västerås spelar kvalserien).

– Jag gillade Jansson redan när han huserade i Västervik 2015. Det här är en spelare som tycker om att hänga med i offensiven. Åkte ur med Västerås i fjol, men stannade och har varit magnifik i hockeyettan. Nu är det hög tid för allsvenskan igen. Om det blir med Västerås eller en annan klubb återstår att se.

Målvakter

1) Marcus Hellgren Smed, 24 år, Borlänge, 93,3 procent i grundserien och allettan, 92,5 procent i kvalserien (pågår fortfarande då Borlänge spelar kvalserien).

– Borlänge har haft en mer än trygg sista utpost under vintern. Leksand håller koll på Hellgren Smed – och jag förstår precis varför. Marcus tar stadiga steg framåt hela tiden och det vore väldigt märkligt om inte ett antal allsvenska klubbar hör av sig. Alternativen kommer att vara åtminstone en handfull.

2) Marcus Dahlbom, 27 år, Västerås, 93,8 procent i grunserien och allettan, 93,7 procent i play off och kvalserien (pågår fortfarande då Västerås spelar kvalserien).

– När Västerås spel inte har stämt fullt ut, så har Dahlbom klivit fram och spikat igen kassen. På förhand sågs han som en av hockeyettans absolut främsta burväktare, och han har inte gjort någon besviken. Även här kommer det att bli huggsexa om Västerås misslyckas med att gå upp.