Vita Hästens rekordspelare har upplevt många höjdpunkter i hemmahallen genom åren.

En ny potentiell publikfest väntar närmast när jagande Kristianstad kommer till stan för lördagens ”kvalfinal”. Hästens tre hemmamatcher hittills toppar publikligan i hela kvalet. Toppnoteringen 2 867 från Tranås-matchen bör dock ligga i farozonen nu.

– Alla som kommer är ett plus, haha. Det är svårt att säga men runt 3 000 skulle vara roligt. Så det är mer fyllt än tomt liksom. Det känns som det har varit lite mer folk och tryck i kvalet också. Det är klart mycket roligare att spela då, säger Marcus Eriksson efter fredagsträningen.

Artikelbild

Är det alltid till hjälp eller kan det vara en belastning ibland?

– För egen del känns det som ett plus. Det är alltid roligare om det är mycket folk, oavsett om det är hemma eller borta egentligen. Det ger en extraskjuts.

Efter den torftiga grundserien har Vita Hästen vaknat på de flesta fronterna i kvalet. 15 av 18 poäng är självklart fullt godkänt, liksom tre mål i varje (!) match hittills.

Vita Hästen leder även powerplay-ligan med 36,36 procent måleffektivitet.

Artikelbild

Även poängkungen Marcus Eriksson har fått fart på siffrorna i säsongens slutskede. Två mål och fyra assist på sex matcher skäms inte för sig.

Fredrik Kjell, som skrev Vita Hästens 50-årsbok 2017, har plockat fram statistik som visar att Marcus Eriksson snart även kan bli Vita Hästens målkung genom alla tider.

Nuvarande ordföranden Rickard Rauge smällde in 258 tävlingsmål i Hästen-tröjan mellan åren 1986 och 1998. ”Macke”, som gjorde sitt första mål 2002, är nu uppe i 254. Fyra kvar för att komma ikapp alltså.

– Om jag nu skulle slå det så vore det ju stort naturligtvis men det är ingenting jag har funderat jättemycket på. Det kanske blir svårt i kvalserien också eftersom jag inte har öst in mål de två senaste åren. Men om vi håller oss kvar får man väl slå det nästa år i stället, säger han.

Du vet inte om du blir kvar om ni åker ner i ettan?

– Då bryts ju kontraktet. Det gäller för allsvenskan.

Du kan inte vara kvar ändå?

– Det är svårt att säga, jag har inte ens funderat på det. Jag har inte de tankarna ens, att vi ska åka ur.

Efter Kristianstad-matchen kanske läget har klarnat ytterligare för Vita Hästen del. Marcus Eriksson är taggad inför kvalfinalen i hemmahallen.

– Vi har satt oss i ett bra läge. Om vi spelar som vi ska ska vi klara av att hålla oss kvar. Kristianstad är ett lag som kör mycket och sätter press. Det gäller för oss att hantera det och inte bli för omständiga så att de får fast oss, säger han.