Efter att ha varit sjuk skulle han egentligen ha varit extraspelare den här gången, men när Oliver Nordberg skadade sig på uppvärmningen fick Linus Andersson ändå ta plats i en av kedjorna.

Kanske tur det för Vita Hästen då 20-åringens heta målhöst fortsatte mot AIK. Först kvitterade han till 1–1 i mittenperioden efter att ha hittat luckan vid Johannes Jönssons ena stolpe. 

Senare skulle han bli hemmahjälte när han var den ende som lyckades göra mål i avgörandet på straffar.

Artikelbild

| Viktor Kokman hade en bra kväll i hemmakassen, tog samtliga bortalagets tre straffar.

– Det blev mer speltid än jag hade förväntat mig, men det var bara skönt att komma in i det direkt. Det kändes bra, skönt att se puckarna gå in, sa Linus.

 

Det var Hästens femte match i rad som gick till straffar. Man förlorade de tre första men har nu tagit extrapoängen i de senaste två. Straffar handlar till en del om pyskologi, enligt Linus.

– Man ska försöka överlista målvakten genom att se om han står långt ut eller nära inpå. Vi har tränat på straffar. Jag skulle inte säga att det är ett lotteri, sa Linus, som nu är uppe i nio mål den här säsongen.

– Det har börjat riktigt bra, när man väl har fått in några puckar växer självförtroendet också och då tänker man inte så mycket utan det blir mer på instinkt, då brukar det gå bra. Skönt också att äntligen ta två raka segrar, även fast det är på straffar är det värdefullt att vinna, så är det.

Jumbon AIK tog ledningen efter 4.27. Pucken gick via Anton Danielssons klubba och i en båge över Viktor Kokman i hemmakassen. Bortaledningen var rättvis så långt. 

– Vi var lite illa ute i första perioden och fick jobba ganska hårt för att få igång grabbarna. Vet inte vad det var men AIK var hetare än oss. Sen blev det bättre i andra men ärligt talat är vi, sett över 60 minuter, ganska glada för en straffseger. Även om vi inte gjorde en fantastisk match fick vi vinna på hemmaplan vilket vi inte är bortskämda med, sa tränaren Tony Zabel.

Hemmaspelarna kom ut aggressivare och mer resoluta i andra. Chanser skapades men, som i flera andra hemmamatcher i höst, hade laget svårt att få in pucken. Linus Andersson lyckades dock till sist.

Hästen fortsatte att skapa tryck och chanser, men ledningsmålet kom istället för gästerna. Cody Bradley stod plötsligt helt fri framför Kokman medan tre hemmaspelare var på väg ur zonen. Friläget innebar 1–2 efter 14.45.

 

I tredje tog det bara dryga minuten innan Hästen hade kvitterat. AIK blev just fulltaligt när István Bartalis petade in 2–2 bakom Johannes Jönsson.

Båda lagen hade sen bra chanser till ett ledningsmål. Båda målvakterna var dock stabila mellan sina stolpar.

Trots rejält hemmatryck sista fem minuterna blev det återigen förlängning. Här avlöste chanserna varandra, pigge Jens Holmström fick sista möjligheten men sköt över i fritt läge.

Straffar igen alltså. Linus Andersson satte en straff medan Viktor Kokman räddade alla tre AIK-straffar. Två poäng till Hästen och en till AIK således.

Hästen kämpar dock för att ta en trepoängare, vilket man inte har lyckats med på nio matcher. Senaste segern vid full tid kom mot Södertälje 9 oktober. Samtidigt har laget inte kammat noll i någon av de fem senaste.

– Jag vill lyfta fram styrkan här, att det är svårt att slå oss, och vi har visat nu att vi kan göra mål framåt men vi måste få ihop helheten och där har vi fortfarande en del att jobba på, sa Zabel.

Hästens skadelista växte under matchens gång då både Patrick Blomberg och Filip Cruseman tvingades kliva av. Exakt vad det rörde sig om för skador var oklart fortfarande en stund efter slutsignalen.