Vita Hästen har inte gjort det lätt för sina supportrar den här säsongen. Korta formtoppar har följts av djupa svackor och en måltorka som slutligen cementerade jumboplatsen i allsvenskan.

Men laget har fått nytt liv i kvalserien som man toppar efter sex av tio omgångar.

– Det har varit som en berg-och-dalbana, konstaterar Louise Carlén inför lördagens nyckelmatch mot Kristianstad i Himmelstalundshallen.

Hon är ordförande för Hästen Fanz och senaste gäst i vår podd Vita Stjärnan. Direkt hemkommen från senaste bortasvängen i Hudiksvall, som gav tre livsviktiga poäng, landar hon framför mikrofonen och berättar om våndan och glädjen att följa Vita Hästen.

Inte minst i kvaltider.

– Det har blivit många resor med noll poäng den här säsongen. Nu var det skönt att åka hem och vara lite glad för en gångs skull, konstaterar hon.

Vad får ni för respons från spelarna på bortamatcherna?

– Nu märks det tydligare, tycker jag. Nu är det lite vinster och de är himla glada när de tackar oss efter matcherna. Det är jäkligt viktiga matcher så det är skönt att se att de också visar glädjen över att vi är där. Det betyder mycket för oss också när man åker rätt långt för att titta.

Kristianstad, Uppsala, Hudiksvall, Tranås och Boden. Så ser kvalprogrammet på turné ut. Louise lägger tid och pengar för att följa sitt lag i samtliga bortahallar de här viktiga veckorna.

Oavsett om den sista matchen i Boden saknar betydelse kommer fansen stötta även då, på bortais söndagen den 14 april.

– Vi har bokat två minibussar. Vi åker upp lördag morgon och bor på hotell en natt, berättar Louise.

Ni vill gärna att det är klart då, och att ni bara får hylla laget?

– Det är det vi känner. De flesta tycker att det gärna får vara klart då. Annars kan det bli en tung tolvtimmarsresa hem.

Hur kommer det kännas med ångesten innan om det hänger på den matchen?

– Den kommer vara hemsk. Jag tycker alla matcher är hemska.

Är det jobbigt hela tiden att vara i kvalångestbubblan?

– Ja, nu när Kristianstad också vinner sina matcher och ligger där och hotar. Då har man konstant ont i magen. Det är ganska täta matcher också så det hinner inte lägga sig, svarar Louise.

Det är inget tvivel om att resultatet och prestationen påverkar humöret, inte bara i kvaltider.

– Jag älskar hockey och Vita Hästen. Det är svårt att förklara men den här hockeykänslan..., man blir så himla arg och besviken när de förlorar och lika glad och lycklig när de vinner. Det är helt sjukt att det har en sån inverkan på en. Belöningen är ju vinstkänslorna.

Louise började följa Vita Hästen som tolvåring och därefter har intresset bara stegrats hela tiden. Inför den här säsongen övertog hon ordförandeskapet i Hästen Fanz efter Sandra Åberg.

Under åren har hon upplevt skiftningarna i trycket i hemmahallen. Från fullsatt och vågen runt hela arenan till lite återhållsammare stämning. Som den här säsongen när resultaten har påverkat publikintresset negativt.

Men i kvalserien har Hästen-supportrarna vaknat till liv igen. Lite av den gamla grytan har bubblat upp och till lördagens "kvalfinal" mot Kristianstad borde temperaturen höjas ytterligare ett par grader.

– Det märks av att folk hejar mer nu men det vore ju kul om det kom lite folk till. Satsningen till lördag är väl att det ska komma 3 000 åskådare, säger Louise.

Det blir mycket annat snack i podden, främst om Vita Hästen så klart. Klubbens turbulenta säsong med både byte av ordförande och tränare dissekreras och Louise Carlén hyllar ikonen Rickard Rauge som har kommit in som ordförande de senaste månaderna.

Även IFK Norrköpings allsvenska premiär mot Helsingborg avhandlas innan blickarna riktas mot måndagens hemmapremiär mot AIK.