Rimliga förväntningar på Vita Hästen

Flertalet överens om Hästens styrka på upptakten.

Tony Zabel (till höger) och Västerviks Mattias Karlin (mitten) intervjuas av Mike Helber.

Tony Zabel (till höger) och Västerviks Mattias Karlin (mitten) intervjuas av Mike Helber.

Foto: Fredrik Rosander

Ishockey2019-09-16 19:00

LÄS MER: "Jag förstår att folk tippar så här"

Närmast superjumbo förra säsongen, men med Sune Bergman tillbaka i båset fick Vita Hästen tillräckligt med ny energi för att klara kvalserien ganska enkelt.

En liknande säsong till är det nog få i Norrköping som vill uppleva igen. Risken finns, det är jag den förste att erkänna, men skulle jag satsa en tusenlapp (nu spelar jag visserligen aldrig, men leka med tanken går utmärkt) hade jag placerat Hästarna strax ovanför det nedre strecket.

Det var jag inte ensam om, visade det sig på den allsvenska upptaktsträffen på hotellet vid Globen. De så kallade experterna Mike Helber och Harald Lückner från Cmore hade båda laget på tionde plats när deras respektive tabell visades på den stora bildskärmen. När tränartipset från alla de 14 lagen summerades hamnade Hästen elva. Tips är tips och brukar sällan slå in, men tycker att det låter som högst rimligt. Ungefär där bör kraven på Norrköpingslaget vara.

Försäsongen för Hästen skulle jag summera som sådär. Inga konstigheter. Träningsmatcher är en sak, seriepoäng på spel en helt annan. Nya tränarduon Tony Zabel/Niklas Czarnecki har satsat på riktigt tuff försäsongsträning. Det bör betala sig längre fram i vinter. Frågan är hur statusen är nu. Är laget redo för premiären?

Inte helt, tror jag. Offensiven har inte klickat riktigt hittills, defensiven ibland. Generellt känns ändå Hästens offensiva kraft bättre än förra säsongen. Det bör inte minst starka nyförvärv som Patrick Blomberg (närmast från SHL-spel med Timrå och innan dess strålande i Västervik, men som nu missar premiären), István Bartalis (ungersk landslagsman som skulle kunna lira i högsta serien) och Jens Holmström bidra till. Tror också att målskytten Erik Borg hittar nätet betydligt oftare nu i sin andra säsong i klubben.

Tränare Zabel närmast öste beröm över Anton Johansson, centern från Oskarshamn som lär få en nyckelroll i det här nybygget.

Backarna då? Här sätter jag ändå ett lite större frågetecken. Det är många nya vilket alltid ger en osäkerhet. På pappret ser det dock okej ut. Nye Arvid Aronsson ska tydligen vara en kille med rejäl attityd. Det kommer bli en viktig faktor när serien tuggar på med omgång 20+ i mörkaste decembermörkret.

Längst bak får Viktor Kokman och Oscar Masiello tampas om målvaktsspaden. En konkurrens som sporrar båda, men orkar de spela 52 matcher på den höga nivå som kommer krävas?

Flera supportrar jag har pratat med de senaste dagarna har uttryckt tveksamhet runt de sista utposterna. Jag skulle inte heller bli helt förvånad om det hämtas in en ny keeper under säsongens gång, men som Zabel konstaterade "man får ge dem en bra chans".

Så är det, så upp till bevis!

Karta: Johanneshov
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!