Sekundseger för Vita Hästen ett trendbrott?

Utgången, 3-2 var en klar förändring när Hästen äntligen vann på hemmais. "Det är viktigt att komma på vinnarspåret igen", sa tränaren Tony Zabel.

Jubel efter övertidsmålet som gav två poäng i hockeyallsvenskan. Målet som Filip Cuseman satte i sista sekunden godkändes efter videogranskning.

Jubel efter övertidsmålet som gav två poäng i hockeyallsvenskan. Målet som Filip Cuseman satte i sista sekunden godkändes efter videogranskning.

Foto: Ulf Stråhle

Ishockey2019-10-18 22:31

Avgörandet kom efter ett antal misstag i matchen som pressade fram en förlängning.

Där var vikarie Filip Cruseman sista spelare att trycka in pucken bakom gästernas målvakt.

En hygglig vikarie?

– Det måste man säga. Han har gjort det jättebra, sa tränaren Tony Zabel efter hemmsegern.

Den betydde så mycket mer.

I Himmelstalundshallen har det gått troll i Vita Hästens resultat. Två uddamålsförluster mot Mora och Karlskrona hade satt sig tungt i bakhuvudet. Lägg till bortaförlusten mot Modo.

Nu kunde Zabel känna viss glädje efter en match som var långt ifrån felfri.

Men äntligen betalning för det uppoffrande spelet.

– Bra tävlingsmatch idag. Vi kämpar på bra från start och visar att vi verkligen är på idag. Det vi faller på är ett misstag. Också att vi blev lite passiva när de spelade sex mot fem. Vi sa att vi måste sätta press på deras puckhållare. Gör man inte det blir man nedpressat, sa Zabel efter att han samlat laget efter slutsignalen.

– Tycker vi var värda tre poäng egentligen. Men vinst är vinst.

Det gick väl kanske att understryka vikten av två poäng för Vita Hästen.

Kanske mer för självförtroendet än tabelläget.

Det som bröt isen i matchen mot Kristianstad kom i inledningen av andra perioden. Anton Danielsson sköt från blå och i röran styrde Arvid Degerstedt pucken ned i isen så Antti Lehtonen blev chanslös.

Kul för Hästenfostrade forwarden, som gjorde sitt första allsvenska mål för säsongen.

– Jag har väntat på det länge nu. Jag tycker vi i fjärdefemman har spelat bra i flera matcher. Jag (Simon) Krekula och (Erik) Borg har visat det flera matcher. Jag hoppas det lossnar poängmässigt nu, sa Arvid Degerstedt.

Hur svårt är det att styra in en puck?

– Jag var ändå rätt fri. Det lättaste är att få en klubba på pucken, men det är svårt att kontrollera den. Nu gick den mellan benen på målvakten så det var skönt.

Ställningskriget fortsatte mellan två lag som verkligen gjorde allt för livsviktiga poäng.

Ett mål är ingen ledning att vila på i ishockey, det blev allt mer grinigt på isen. Kristianstads Anton Heikkinen åkte ut för slashing. Men under en hög forecheking utan understöd, föll Jacob Spångberg i powerplay. I gästernas numerära underläge kunde Erik Santesson sätta kvitteringen mot en chanslös Viktor Kokman.

Tyst i hallen.

Men i ett nytt power play kunde Hästen reparera skadan. Linus Andersson, nästan jämnårig med Arvid, har varit effektiv med sitt målskytte under säsongen. Framspelad i "special teams" av kollegorna Istvan Bartalis och Jesper Samuelsson kom målet som fick hemmapubliken att resa sig.

Då kom ännu en ny kalldusch.

Kristianstad tog ut målvakten, gjorde som de gjort tidigare i allsvenskan, bland annat mot Södertälje, mål i slutminuten. Hästen pressades långt ned i banan och Kokman var försvarslös på Kalle Miketinacs mål.

Så kom avgörandet, på slutsekunden.

Efter videobedömning godkändes Filip Crusemans mål som gav två poäng.

Det  var kanske inte en vacker seger.

Men mycket hjärta.

Bortalagets coach slog demonstrativt i båsdörrarna till hemmapublikens jubel. Filip Cruseman fick möta sponsorerna och Arvid Degerstedt journalisterna.

– Skönt att vi kan vinna en sådan här förlängning fast att vi tappar på slutet. Vi har haft några riktigt sura förluster och då sätter det sig i bakhuvudet. Det ser ändå positivt ut framöver och vi har mycket i oss, sa matchvinnaren som sponsrades med en matcheck på femhundra kronor för matchens första mål.

Något extra på tallriken i helgen?

– Det hoppas jag, sa Hästens unge forward.

Fjärdeformationen fortsätter att skapa chanser. Mot Kristianstad petade Arvid Degerstedt in sin första puck för säsongen.
Fjärdeformationen fortsätter att skapa chanser. Mot Kristianstad petade Arvid Degerstedt in sin första puck för säsongen.
Hockeyallsvenskan

Vita Hästen–Kristianstad 3–2

(0–0, 1–0, 1–2, 1–0)

Målen: 1–0 (22.05) Arvid Degerstedt (Anton Danielsson, Erik Borg). 
1–1 (48.51) Erik Santesson. 
2–1 (53.09) Linus Andersson (Jesper Samuelsson, Istvan Bartalis). 
2–2 (58.53) Kalle Miketinac (Morten Jensen, Erik Santesson).  
3–2 (64.59) Filip Cruseman.

Skott:  37–20 (10–3, 9–6, 13–7, 5–4 ).

Publik: 2075.

Karta: Himmelstalundshallen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!