LÄS MER: Krönikan efter slutet: Man får vad man betalar för.

Förlusten mot Almtuna i onsdags gjorde det definitivt – Vita Hästen missar slutspelsserien och har spelat klart redan efter fredagskvällens hemmamöte med Mora.

Laget når inte sitt mål och sportchefen Niklas Czarnecki var besviken så här dagen efter.

– Vi hade ambitionen att bli topp åtta, men det är aldrig så enkelt att målet bara landar in vilken verksamhet vi än pratar om, säger Czarnecki.

Där har kraften saknats

Han summerar en turbulent säsong där problemen började redan innan allsvenskan ens drog i gång.

– Vi valde att försöka förändra till en mer offensiv ingång i vår spelidé med mer aktivitet och presspel. Efter försäsongens utvärdering förstod vi att vi inte var redo att ta hela klivet med nytt spelsystem. Vi förlorade nästan alla träningsmatcher och valde även att göra en förändring på ledarsidan, vilket var ett misslyckande i sig. Jag kom in som tränare en kortare period och vi fick bygga från grunden igen. Sen tog Jonas (Johnson) över och fick backa bandet för att skapa struktur på isen. Där tycker jag vi har gjort det godkänt, det har varit ordning och redo i spelet. Men från relativt bra försvars- och målvaktsspel har vi sen inte haft tillräcklig kraft eller spets i omställningsspelet. Klart att fler spelare borde levererat poäng, både från backposition och de mer offensiva, säger Czarnecki.

Materialet kanske inte är bättre?

– Lite så är det. Vi har nog snuddat vid max några gånger, men oftast har det känts som det funnits några procent till men inte mycket mer. Gruppen skulle kunna varit tydligare med sina roller och så, säger han.

Hur har gruppdynamiken varit?

– Vi är inte helt nöjda där. Gruppen i sig tycker jag har tagit nåt steg, men det har saknats lite inre driv och krav på sig själva. Vi har inte haft tillräckligt högt i tak utan sopat en del under mattan för gruppens helhet, det behövs mer krav och tydlighet framöver.

– Samtidigt har det varit en turbulent tid på flera sätt i klubben, sånt påverkar också spelarna. Det blir lätt pyspunka och att alla inte är beredda att ta det yttersta ansvaret.

Stor omsättning och intriger

Han pratar om en värdegrund som ska vara stadig i klubben. Ett arbete som inleddes för flera år sen, men processen tar längre tid än föreningen önskat.

– Vi vill ha ledande spelare i Vita Hästen som talar om för de som kommer hit att ´så här gör vi här´. Jag önskar att vi hade kommit längre med det här, men det har varit en otrolig omsättning av spelare och även intriger. Genom utbildning vill vi få ett klimat där vi alltid talar sanning. Här finns en del att göra, det är lätt för spelare att säga att det betyder si och så mycket att spela i Vita Hästen men sen ändå sakna några procent mot vad som krävs, säger Czarnecki.

Din egen framtid i klubben?

– Jag och Yvonne (ordförande Anglesjö) har suttit ner och haft dialog om det nu på förmiddagen. Det finns inga andra ambitioner varken från Hästens eller min sida än att jag ska fortsätta köra på.

Han lär ha en hel del arbete de närmaste månaderna. Sex spelare är kontrakterade och en ny trupp ska pusslas ihop.

– I början av nästa vecka ska jag ha träffat alla spelare i nuvarande trupp. Jag hoppas på mindre omsättning än ifjol då det blev 13 nya. Helst vill vi jobba med kontinuitet, säger Czarnecki.

Vilken typ av spelare prioriteras?

– På min önskelista står offensiv skicklighet, vi behöver produktion från fler framöver.

Klubbens bistra ekonomiska läge komplicerar det hela. Enligt sportchef Czarnecki får han en lägre budget att arbeta med än inför den här säsongen. Exakt hur stor skillnaden blir är inte helt klart.

De vill han helst ha kvar

Klart är dock att satsningen med tolvmånaderskontrakt för alla spelare är över.

– Så kommer vi inte ha det längre. I år har alla haft det så, men nu blir det personliga avtal där några får kontrakt på åtta månader och en del andra som vi verkligen vill ha kvar fortsätter med tolvmånaderskontrakt, säger han.

Vilka vill du helst behålla i nuvarande trupp?

– Jag ser gärna att målvaktsparet fortsätter, vi har absolut två bra målvakter. Sen förstår ju alla att vi gärna vill ha kvar "Macke" (Marcus Eriksson). August Gunnarsson har tagit kliv och Emil Eriksson utvecklas också bra.

Med tuff ekonomisk situation blir unga egna spelare in i A-laget än viktigare, där känns det som det har brustit?

– Vi har mycket kvar att göra där, det går hand i hand med övriga organisationen i hela föreningen. En process som tar lång tid men det krävs resurser också. Jag har exempelvis inte haft möjlighet att vara involverad i ungdomsverksamheten alls i och med att all min kraft har gått till A-laget. På sikt är det här nåt klubben måste ta ett större beslut om, det krävs ungdomsledare och andra personer med en enorm vilja och ansträngning. Då kostar det pengar

Ett fortsatt samarbete med SHL-klubben Örebro är osäkert. Klubbarna ska träffas för en utvärdering.

– Det finns för- och nackdelar, vi får se vad vi kommer fram till. Jag får låta det vara osagt i stunden. De hjälpte oss år ett i allsvenskan när vi hade mycket skador, men den här säsongen har det blivit ett tapp för oss istället. Vi påverkades av när Gustaf Franzén, Gustav Backström och Johan Adolfsson togs hem till Örebro igen, säger Czarnecki.

Frågetecknen är många runt spelartrupp, ekonomi och mycket annat i Vita Hästen.