LÄS MER: Han stannar ett år till i Vita Hästen

LÄS MER: Konkurrentens back nära Hästen

Liksom de senaste åren har det varit en jakt på pengar in i det sista innan det ekonomiska bokslutet kan summeras 30 april. Datumet är passerat men än kan inte Vita Hästens ordförande Rickard Rauge ge besked om hur klubben klarar de allt tuffare kraven på elitlicens från Svenska Ishockeyförbundet.

– Det är lite tidigt att säga nåt om det. Det jobbas med siffrorna i systemet och vi har inte riktigt kunna stänga det än, säger Rauge.

Räkenskaperna till och med den sista april ska sammanställas, granskas och godkännas av revisor innan de sen ska bedömas av förbundet.

Kraven för att få elitlicens har ökat på de svenska klubbarna. Från 2018 till 2022 stegras de successivt gällande hur stort eget kapital klubbarna ska ha, olika mycket beroende på vilken serie de spelar i.

I allsvenskan var det 1,5 miljoner förra året, det har blivit till två miljoner i år och summanfortsätter öka varje år fram till 2022 då det är fyra miljoner i eget kapital som gäller.

Utöver det ska klubbarna bland annat ha en god organisation och ungdomsverksamhet i rimlig omfattning.

För Vita Hästen är det, precis som för de flesta andra,riktigt tufft att nå upp i de summor som krävs i eget kapital.

– Det är ett jagande, vi har jobbat hårt för att lyckas, både med våra samarbetspartners men även att få till ett bra spår framåt. Det gäller att ha en bra produkt för marknaden och för att få mycket folk till hallen. Viktigast är att få igång en organisation för försäljning och aktiviteter och på så sätt få intäkter. Det går hand i hand med en bra sportslig produkt. Nu har vi precis satt den sportsliga organisationen, som jag känner mig jättetrygg med, i och med det kan vi börja jobba ut mot marknaden på ett bättre sett, säger Rauge.

Han betonar att allt inte kan sitta perfekt på en dag utan att det handlar om långsiktighet.

– Allt tar sin tid, det gäller att ha tålamod. Fokus nu är att driva bolaget framåt och skapa ett slagkraftigt lag och en stark ekonomi, säger han.

Gruppen "Himpafältet" på Facebook har via en insamling bidragit med 104 250 kronor.

– Jätteimponerande och bara att buga och bocka, säger Rauge.

Skulle klubben inte klara elitlicensen tvingas man in i ett så kallat kontrollår. Först därefterriskerar man att förlora sin allsvenska status om inlämnade handlingsplaner inte bedöms vara tillräckliga. Ett antal allsvenska föreningar har varit under utredning i ett kontrollår, bland annat AIK och Karlskrona. Vita Hästen kan hamna där.

– Det är för tidigt att säga. Absolut att risken finns. Vi har ju sett att vi har legat efter mot den budget vi hade. Även om det skulle bli så känner vi oss ändå positiva med det långsiktiga, säger Rickard Rauge.