Det var ett Leksand på SHL-jakt mot ett hemmalag som har kämpat mellan de nedre strecken hela vintern.

Vita Hästen var svårt skade- och sjukdomsdrabbat inför det klassiska besöket men hade i alla fall gjort klart med en blixtvärvning under dagen när 21-årige backen Erik Flood lånades in från Almtuna.

Vita Hästen fick ett gyllene läge med fem mot tre nästan direkt, men kunde inte få in pucken. I stället blev det en av Leksands nya tyska stjärnor, Daniel Pietta, som kunde trycka in det första målet i Himmelstalundshallen.

Gästerna följde upp med ett distinkt 0–2-mål signerat Olle Lang och såg till att Hästens uppförsbacke inför matchen blev ännu brantare.

Det blev inte särskilt muntrare i hemmahallen heller när Jonathan Tholanders styrning i mål dömdes bort för hög klubba efter videogranskning.

Men det skulle bli betydligt roligare.

Pontus Sjögren gjorde en stark förstaperiod i Hästen-målet men ersattes ändå av Viktor Kokman inför den andra.

Oavsett orsakerna till det bytet (Sjögren fanns inte ens med i båset efter det) gav det omedelbar effekt åt det andra målet i alla fall.

Jonathan Tholander blev målskytt igen, och den här gången godkändes det när han högg på returen efter Kevin Elgeståls avslutning.

Lagkaptenen Jesper Samuelsson följde upp med en fräckis med sitt skott direkt på tekning, och Patrick Nilsson kunde kasta sig fram och peta in 2–2.

Hästen fick ny luft i perioden och hade bud på 3–2 både när Emil Eriksson kom helt fri och i powerplay strax därpå. Eller när Mattias Kalin prickade stolpen från dålig vinkel.

Artikelbild

| Hemmajubel. Patrick Nilsson petade in 2–2 när Vita Hästen vände och vann hemma mot Leksand.

Det var en smått sensationell scenförändring när Hästen malde ner Leksand mot det egna målet i anfall efter anfall.

Till den tredje perioden bytte Leksand målvakt och kastade in Jonas Arntzen i stället för Tex Williamsson. Hästen fick inleda den sista perioden med Kalin i utvisningsbåset men kunde hålla undan.

Artikelbild

| Spelklar direkt. Lånet från Almtuna, Erik Flood, fick debutera mot Leksand.

Med fullt manskap på isen ångade hemmalaget vidare. Vändningen fullbordades när Kevin Elgestål snärtade upp 3–2 i nättaket.

Nyförvärvet Henrik Nyberg ökade på ledningen med en dubbel soloprestation. Först blev han nerdragen och fick med sig en straff, som han förvaltade själv med en snygg dribbling på Arntzen.

Artikelbild

Vita Hästen redde ut en utvisning på Jesper Samuelsson och kunde hålla undan till tre mycket viktiga poäng.