Han känner inte igen den bild domarchefen Joel Hansson beskriver, om en tandlös regel som varken spelare, klubbar eller domare skulle bry sig om.

– Det kollas inför varje match, innan första nedsläpp åker en linjeman förbi vårt bås och tittar. En linjeman kollar motståndarlaget och huvuddomaren har koll på de tio på isen. Det är absolut inga som spelar matcher utan halsskydd, hundra procent inte. Annars påpekar domaren att vi måste klä på oss halsskydd, säger ”Sama”.

Däremot lämnas halsskydden kvar i omklädningsrummet vid träning.

– Det är inte samma frekvens då. Visst, risken finns där även då, absolut. Tävlingsreglerna är ju så att du måste ha halsskydd på match, sedan är det upp till var och en vilken utrustning du tränar i.

Vad tycker du om det?

– Vi skulle helt klart kunna bli bättre och använda halsskydd även på träning.

Varför, är de obekväma?

– Ja, de är så höga. Får du ned den skyddar du det partiet där det kan bli livshotande skador. Du skulle kunna klä dig i halsskydd över hela kroppen, över handleder och såna ställen det kan bli farliga skador också.

Har ni fått tillsägelser på match?

– Många gånger. Det påtalas. Det är en lätt sak att glömma. Det är många som använder halsskyddströjor, då är det inte så lätt att glömma. Jag kan inte minnas att vi fått någon utvisning för det. Det tillhör utrustningen och ska användas.

Upprinnelsen till regeln var efter olyckan med Moraspelaren Bengt Åkerblom 1995, när han fick halspulsådern och luftstrupen uppskuren av en skridsko. Han avled senare på Mora lasarett.

Sedan dess blev det obligatoriskt med halsskydd inom svensk hockey.

Det har skett fler olyckor runt om i världen. För några år sedan råkade Florida Panthers Richard Zednik ut för samma sak 2008 i NHL, men överlevde. Zednik åkte snabbt av isen med blodet sprutandes över isen, opererades och missade resten av säsongen.

Joakim Englund, back i Västervik, tidigare i Vita Hästen, hade tur vid en träningsmatch mot Karlskrona i oktober 2010.

– Vid en offensiv tackling föll killen bakåt och sparkade upp skridskon, samtidigt som jag tippade framåt. Spetsen skar upp halsen ovanför halsskyddet, berättar han.

Det var en otäck situation med blodet pumpande ur såret. Han hade centimetrarna på sin sida och klarade sig undan med några stygn.

– I vårt lag har alla spelare halsskydd. Det kollas inför varje match och man har inte råd att dra på sig någon onödig utvisning. Det är inget problem här, säger Västerviks veteranback.