Krönika Tänk vad ett par segrar kan betyda. Senast jag såg Vita Hästen var i förlustmatchen i Västerås för tre veckor sen. Då var det dystra miner på spelare och ledare när händelserna på isen summerades en stund efter slutsignalen.

På onsdagskvällen var det betydligt muntrare – av förståeliga skäl. Övertidssegern mot Almtuna i måndags följdes nu upp med 4–2 mot Tingsryd. Fem viktiga poäng på drygt två dygn har gett Vita Hästen viss lättnad i kampen runt det nedre strecket. Och säkert även massor med nytt självförtroende. En nog så viktig faktor.

Visst, många matcher – 35 närmare bestämt – återstår innan den allsvenska tabellen kan summeras definitivt. Jag lånar en av många tränares favoritreplik och konstaterar att det givetvis är först då som de exakta placeringarna är av intresse.

Artikelbild

Men ändå, mötet mellan Vita Hästen och Tingsryd i den 17:e omgången var lite utöver det vanliga, sett till lagens placeringar. Gästande Tingsryd var allra sist och Hästen placeringen ovanför. Det inför matchen. Efteråt hade Hästen klivit förbi Västervik.

Ni förstår själva hur viktig den här segern var för Norrköpingslaget. Den första trepoängaren sen 17 oktober (6–3 mot Modo den gången) kom när den som bäst behövdes.

Det är starkt av Hästen att ha orkat fortsätta ta kampen trots mycket motgångar precis innan uppehållet. Man dominerade flertalet matcher, men fick inget med sig. De två veckorna utan match kom helt klart lägligt. Nu har spelare och ledare fått tid att ladda om, gnugga på viktiga detaljer och, inte minst, hinna samla ny energi.

Det sistnämnda såg vi mycket av mot Tingsryd. Det kanske inte var skönspel rakt över men ingen kan säga annat än att hemmaspelarna tog kampen. Det smällde i nästan varenda duell. Och jag har Henrik Nybergs "dyk" och långa klubba för att skicka ut pucken i box play på näthinnan. Den inställningen kommer man långt med, inte minst mot seriens övriga bottenlag.

Artikelbild

"Tingsryd var riktigt finurliga, men vår aggressivitet bidrog starkt till segern", konstaterade lagkaptenen Jesper Samuelsson efter några minuters segersurr i omklädningsrummet.

Jesper var som, så ofta, viktig för laget. Han fick pris som bäste hemmaspelare, men den här kvällen var det flera om budet. Själv röstar jag på Henrik Nyberg – kvick, spelsugen, energisk och målskytt.

Artikelbild

Så här lär det behöva se ut varje match framöver om Hästen ska kunna ta sig uppåt i tabellen. Frågan är dock om laget är kapabelt till liknande prestationer, med samma frenesi och energi i sitt spel, över en längre tid? Jag måste erkänna att jag långt ifrån säkert kan svara ja på det. Just jämnheten väger till slut oftast tungt i en så här pass lång serie.

Det kräver en hel del och redan på fredag väntar nästa tuffa utmaning. 13:e-placerade Västervik mot tolvan Vita Hästen. Var det någon som sa nåt om ny viktig match? Instämmer.

Återigen lär kamp och aggressivitet bli avgörande, var så säkra!