Foto: Thomas Möller
Under en längre tid har Norrköping drabbats av flera grova våldsbrott som nu utreds av polisen. Det är avdelningen för grova brott som håller i utredningarna. Chef för den avdelningen är Marcus Pettersson. I en längre intervju berättar han om hur läget är i stan och om hur polisen jobbar mot den grova brottsligheten.
Man kommer nog tvingas förvänta sig att det sker fler våldsdåd i Sverige och då även i Norrköping
Marcus Pettersson
Chef Grova brott vid polisen i Norrköping
Han förklarar att polisen i Östergötland har haft två grupper som jobbar med grova brott – en i Linköping och en i Norrköping.
– Nu har vi startat upp en ny grupp som ska verka över hela polisområdet vilket innebär att gruppen har personal i både Norrköping och Linköping. Tanken är att det på så sätt ska bli lite enklare att flytta resurser dit det behövs för stunden, säger Marcus Pettersson.
– Generellt sett ska vi bli fler på grova brott. Vi jobbar med det kontinuerligt genom intern rekrytering från andra enheter, men även externt.
Majoriteten av utredarna vid grova brott är poliser i grunden, men man har även den del civilanställda utredare.
Norrköping har varit drabbat av ett stort antal både skjutningar och sprängningar under de senaste åren.
Kan du beskriva läget i stan nu?
– Som de flesta vet har vi den här nationella konflikten som pågår, och som det skrivs mycket om. Ursprunget härstammar från Stockholmsområdet, men den har spridit sig över hela landet. Det har spillt över på Norrköping, här i staden finns kriminella som har koppling till de här nätverken. Det här gör att vissa skjutningar och grova våldsbrott som har skett i Norrköping kan kopplas till den konflikten. Sedan finns det även en lokal konflikt här i staden med gängkriminella och grovt kriminella.
Grupperingarna är mer diffust sammansatta idag jämfört med förr
Marcus Pettersson
Chef grova brott vid polisen i Norrköping
Det är inte alltid helt tydligt hur konflikterna ser ut.
– Det är svårt att säga hur grupperingarna ser ut i dag. Dels på grund av att grupperingarna är mer diffust sammansatta i dag jämfört med förr, men också för att grupperna har allierade som de är vänner med ena veckan, bara för att bli ovännner med nästa. I Norrköping har vi grupperingar, men också kriminella som inte ingår i dessa, men som ändå kan vara en del av gruppernas konflikter.
På grund av rådande förundersökningssekretess kan Marcus Pettersson inte kommentera de utredningar som polisen aktivt jobbar med.
Här söker bombgruppen av området kring entrén till polishuset i Norrköping.
Enligt Marcus Pettersson finns det inte fler kriminella gäng i Norrköping nu jämfört med tidigare. Däremot har antalet grova våldsbrott ökat.
– Det är då främst skjutningar och sprängningar. Våldstrappan har eskalerat, säger han.
Tidigare handlade sprängningar, förklarar han, ofta om någon form av utpressning.
– I dag används sprängningarna mer av slentrian för att både skrämma och skada. Detta gör man för att det är ganska enkelt att utföra de här dåden.
Norrköping verkar inte ha så mycket solida gäng utan mer löst sammansatta nätverk, stämmer det?
– Det är inte längre som det var på 90-talet, med till exempel de mer tydliga mc-gängen. Numera pratar vi om olika nätverk och den typen av fenomen.
De gamla mc-gängen har alltid haft en tydlig struktur med ordförande, vapenansvarig, kassör och så vidare. I de nya kriminella nätverken är man mer löst sammansatt och kan göra förändringar snabbt.
Marcus Petterson drar paralleller till den pågående nationella konflikten som inleddes efter en splittring inom Foxtrot-nätverket. Där finns två sidor – där våldet sedan en tid tillbaka riktats åt båda håll. Splittringen har resulterat i en våldsvåg vi aldrig tidigare sett i Sverige. Många människor har fallit offer för grova, brutala våldet.
– Där ser man hur de byter sida, kommer i konflikt inom nätverket. Ena veckan kan vissa kriminella vara vänner, för att nästa vecka vara ovänner.
I Enebyområdet sköts det genom en lägenhetsdörr sent på kvällen tidigare i år. Kulorna gick genom lägenheten och ut genom ett fönster och träffade fönster på andra sidan gatan.
Polisen i Norrköping har kommit ganska långt i utredningarna kring flera av brotten under våldsvågen. Flera personer sitter frihetsberövade och inom kort väntas åtal väckas i ett par av fallen.
Polisens bombgrupp var tidigare i år på plats i Marielund för att ta hand om en misstänkt bomb. Föregående natt detonerade två bomber i Norrköping.
Narkotika lyfts ofta fram som en viktig del för de kriminella nätverkens ekonomi. Knarket kan därför också ligga till grund för konflikter som uppstår inom och mellan olika kriminella grupperingar.
– De kriminella nätverken livnär sig på olika saker, narkotika är en stor del. Men den kriminella ekonomin får man inte glömma bort, bedrägerier är jättestort. Jag tror till och med att man slagit fast att bedrägerierna är en ännu större inkomstkälla än narkotikan för kriminella. I vart fall är det i paritet, det säger en hel del – det är enorma belopp det rör sig om, säger Marcus Pettersson.
Till skillnad mot tidigare, förklarar han, kan man numera hitta narkotika överallt i samhället.
– Man får inte vara naiv och tro att det bara är missbrukare som använder sig utav narkotika. De som använder sig utav narkotika i dag finns i alla samhällsklasser.
Men det finns fler inkomstkällor för kriminella individer i Norrköping.
– Utpressning har alltid varit stort och det har inte blivit mindre nu, tvärtom har vi ett stort inflöde av fall som rör utpressningar.
Det är olika typer av utpressning som det handlar om.
– Dels kan det handla om en utpressning mot någon som har en ekonomi som man vill komma åt genom om våld. Dels är det de som hamnat i skuld – även påhittade skulder är vanligt. Mindre skulder kan växa lavinartat, säger Marcus Pettersson.
Marcus Pettersson säger att polisen i Norrköping har haft ett stort inflöde av utpressningsärende den senaste tiden.
Vid flera av de grova våldsbrottet som skett i Norrköping har skjutits mot lägenheter – genom dörrar och fönsterrutor. För den som är kriminell och vill ha tillgång till vapen är det oftast ganska lätt ordnat, enligt Marcus Pettersson.
– Rent generellt kan man säga att den största delen av de illegala vapnen i Sverige kommer från utlandet. De flesta vapnen kommer från Turkiet, men mycket kommer även från Balkan och forna Jugoslavien.
Här slår regional insatsstyrkan till på natten efter att en man skjutits till döds inne på en restaurang på Stockholmsvägen.
Ett helt nytt sätt att skaffa fram vapen på har uppdagats vid flera tillfällen.
– Vi har ett par ärenden här i Norrköping där man 3D-printat vapen. Vårt nationella vapencentrum har sett att det börjat dyka upp allt fler 3D-printade vapen. Det känns helt ofattbart att man kan skriva ut vapendelar med en skrivare och sätta samman till fungerande vapen.
Polisen gör allt fler vapenbeslag. Men det är samtidigt inte så många som ertappas med vapen på sig. Marcus Pettersson säger att det händer, men att det inte är så vanligt. Många gånger hittas vapen i stället i samband med till exempel husrannsakan i något narkotikaärende. En bidragande orsak till detta kan vara att straffen har skärpts för den som innehar ett vapen och gör sig skyldig till grovt vapenbrott.
De grova brotten kräver stora resurser från samhället.
Hur ska polisen kunna stoppa våldsbrotten?
– Det här måste man sätta i ett större perspektiv. Polisen själva har inte lösningen på hur man ska få bukt med alla skjutningar och sprängningar. Vi har blivit mycket bättre på att gripa och lagföra i det initiala skedet och även bättre på att utreda och bevissäkra utredningarna så att åklagare kan åtala.
Enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet, BRÅ, rekryteras barn i 12–15-årsåldern till kriminella nätverk av andra unga som ofta är 15–20 år. Rekryteringen kan gå snabbt, ibland på kortare tid än en dag.
– Mycket handlar om att man måste strypa tillförseln av möjliggörare till de kriminella nätverken. Så länge de har utförare av de grova våldsbrotten kommer de att fortsätta. Från polisens sida vill vi gripa och lagföra så många som möjligt, men vi vill komma åt de som ligger bakom – beställarna av brottet, säger Marcus Pettersson.
– Men samhället måste hitta lösningar på hur man stoppar tillförseln till de kriminella nätverken. Det är något som går långt ned i åldrarna. Det finns ett jättejobb att göra för att minska risken att barn dras in i det här. Helt klart måste samhället i stort vara med och bidra till att minska risken och då är det skola, socialtjänst, idrottsverksamhet eller andra fritidsorganisationer som måste vara med och bidra. Polisens verksamhet är en del av lösningen, inte hela.
Under en tid bevakades Norrköping med en polishelikopter nattetid för att kyla ned läget.
En ny lagstiftning gör att polisen numera bland annat kan avlyssna personer i preventivt syfte, det vill säga innan personerna begår brott.
– Underrättelsetjänsten har till uppgift att hantera det. Tanken är att vi ska kunna lagföra vissa individer innan de grova brotten begås, på förberedelsestadiet. Vi har ett ärende i Linköping där man nyttjat den nya lagstiftningen som lett till att en förundersökning gällande grov brottslighet kunnat inledas, säger Marcus Pettersson.
Tror du att det kommer att bli lugnare i Norrköping om ni lyckas att lagföra många av de inblandade?
– Tyvärr måste jag nog säga att man nog kommer att få förvänta sig att det sker fler våldsdåd i Sverige och då även i Norrköping.
Trots att det skett en hel del grova våldsbrott i Norrköping håller ledande personer sig lite i skymundan.
– De lokala gängen/nätverken i har kopplingar till den stora nationella konflikten som råder. Då kan det vara så att de styrande individerna därför håller en lite lägre profil för att det finns hotbilder mot dem.
Marcus Pettersson förklarar att polisen oftast kommer i kontakt med människor längre ned i rangordningen.
– Det är sällan de som är styrande som är nära händelserna centrum när ett våldsbrott inträffar. Oftast är det utförarna vi griper och lagför, men vi vet ju oftast vem de jobbar för. Även om vi bara griper utförarna försvårar det i alla fall för de som styr i nätverken.
Våldstrappan har eskalerat
Marcus Pettersson
Chef, grova brott i Norrköpng
Tappar man inte sugen som polis när det hela tiden fylls på med nya kriminella?
– Nej, det skulle jag inte vilja säga. Hur det än är så är det roligt att utreda brott. De allra flesta som utreder brott har trots allt sökt sig till polisen för att göra det. Men det är ett jobb utan slut, det kommer alltid att fyllas på. Men moroten är ju kanske när man får fällande domar, något som många drivs av.