Skuldsatt politiker får hård kritik – efter husaffären

Norrköping
Lästid cirka 17 min

Kommunpolitikern Fredrik Bergqvist (L) har skulder och ett av hans bolag har gått i konkurs. Det drabbade hantverkare som inte fick betalt och en barnfamilj som anlitade hans bolag när de skulle renovera sitt hus. ”Jag skulle inte vilja ta i honom med tång”, säger familjepappan Alex.

Det är januari 2022 när Alex skriver under kontraktet. Den första juli ska huset som han och familjen köpt i Norrköping vara totalrenoverat och klart att flytta in i. 

– Jag hade lovat min fru att inte hålla på att renovera, för vi hade ett stort projekt i vårt förra hus. Nu skulle jag vara pappa, inte byggare. Det var därför vi köpte tjänsten för att någon annan skulle göra jobbet. Vi skulle ju i princip få nyckeln när allt var klart, berättar Alex. 

Mannen mitt emot honom heter Fredrik Bergqvist. Han är liberal politiker i Norrköping och företagare. Ett av hans bolag är byggföretaget M-A Group. Som ägare av företaget är han högst ansvarig för att Alex hus blir klart i tid. 

– Fredrik Bergqvist ville att vi skulle träffas på hans kontor vid flygplatsen och han skröt lite om att han var politiker och ägde ett eget flygplan. Han sa att om ni väljer mig så får ni också en tur över Norrköping, säger Alex som fick ett gott intryck av honom. 

– Jag kände förtroende och han verkade seriös. Att han dessutom var politiker kändes som en garanti. Är man politiker så är man rädd om sitt rykte. 

Fredrik Bergqvist skriver också under kontraktet som lovar att hans bolag ska ordna allt med ombyggnationen av Alex hus. 

– Det skulle vara färdigt till den första juli, en deadline vi hade eftersom vi hade sålt vårt gamla boende och behövde ett nytt. Håller du inte det här kan vi inte skriva kontrakt, sa jag till honom och han lovade att hålla det. 

Så skakar de hand. 

Två år har gått sedan den där dagen. Alex suckar: 

– Nej, det är klart att jag där och då inte kunde ana vilket helvete vi skulle hamna i. Det har varit en fruktansvärd tid, säger Alex som med hänsyn till familjen inte vill att vi publicerar hans riktiga namn. 

– Familjen har haft det tufft. Vi bodde ju i princip på gatan under en period när vi inte hade något hus att bo i. 

Men han vill att vi berättar historien för att varna andra för Fredrik Bergqvist. 

– Vad min känsla är i dag? Ja, jag är besviken på att en sådan person gör så här. Jag berättar också det här för att de företag och andra som blivit drabbade av honom ska få lite upprättelse. 

Ett lager damm på golvet

Det är dagarna före jul 2023 när vi väntar utanför det som en gång var flygskolans lokal vid Norrköping flygplats. Numera ägs 60-talshuset av den skäggige mannen som öppnar den röda ytterdörren. Fredrik Bergqvist välkomnar oss in i de slitna lokalerna, där ett lager av damm ligger på golvet. En trappa upp finns hans kontor med utsikt över flygplatsen. 

undefined
I den gamla flygskolans lokaler driver politikern Fredrik Bergqvist (L) sina bolag.

Han föser undan en pappershög från skrivbordet och ber oss sitta ned. På golvet står en pappkasse från Hemköp med dokument i. Bredvid – en skruvdragare, pärmar och kartonger. 

På ena väggen hänger en whiteboardtavla full med namn, siffror, pilar och datum. Det handlar, ska det visa sig, om en rättslig tvist med en tidigare kompanjon. 

undefined

Ni får inte fotografera.

Fredrik Bergqvist kommer med påståenden som inte stämmer.

Det är då han levererar det första felaktiga påståendet: 

– Det är fotoförbud här så ni får inte fotografera. 

Han verkar självsäker, men vi vet att han har fel och argumenterar emot. Efter en stund ger han sig och vi slår på inspelningen på kameran. 

Under de 42 minuterna intervjun pågår trummar han oavbrutet med en kulspetspenna i ett tomt anteckningsblock på skrivbordet. 

När vi går därifrån har företagaren och fullmäktigepolitikern Fredrik Bergqvist kommit med ytterligare flera felaktiga påståenden, ska det visa sig. 

En politikers trassliga affärer

Den här granskningen handlar om en husrenovering som gick snett och en familj som kom i kläm, om företagare och anställda som inte fick betalt och om en politikers trassliga affärer. Vi har intervjuat hantverkare, anställda, konkursförvaltare, kronofogden, åklagare och en kommunchef. Några vill träda fram med namn, andra berättar anonymt. Vi har tagit del av fakturor, dokument och ritningar, gått igenom domstolshandlingar, granskat årsredovisningar och synat ekonomin i Fredrik Bergqvists bolag. 

undefined
Känner sig lurad. Alex säger att han först kände förtroende för politikern Fredrik Bergqvist som skulle se till att renovera hans hus. Men nu har Alex en annan helt annan bild av honom.

En månad efter att Alex skrev under kontraktet har arbetet i huset kommit i gång. Allt det gamla ska rivas ut och ersättas med nya golv, väggar, rör, el och ett nytt kök. Även fasaden ska få ett förnyat utseende. Det är ett stort arbete, med en knapp tidplan. 

Alex har kommit överens med Fredrik Bergqvist om att betala löpande för de delar i bygget som blir klara. Hantverkarna ska i sin tur få betalt av Fredrik Bergqvists bolag, M-A Group. Så är det sagt. Men bara efter några veckor börjar problemen komma. 

– Den första snickaren som var anställd av Fredrik klagade på att han inte hade fått lön, så han hoppade av bygget, säger Alex.

På kort tid lämnar fler bygget.  

– Det var allmänt kaos. Folk kom inte som de skulle och gjorde inte rätt. Det kändes som det här var ett bolag som inte kan någonting och som tar åt sig ett så stort projekt, säger en tidigare anställd som vi talat med. 

En snickare med lång erfarenhet berättar: 

– Det gick ju inte att jobba, för Fredrik betalade inte. Jag tyckte det var strul hela tiden så jag lämnade bygget bakom mig. 

undefined
Gustav Käcker på Norrköpings rörtjänst skickade räkningar till Fredrik Bergqvist som han aldrig fick betalt för.

Gustav Käcker driver Norrköpings rörtjänst, en av VVS-firmorna som jobbat i huset. Han beskriver situationen på bygget: 

– Vi löste vårt jobb. Det fanns ju folk i huset som jobbade men det var ju absolut inte några med hantverkarerfarenhet. Det kändes mer som det var folk som arbetstränade, säger han.

Det ska senare visa sig Norrköpings rörtjänst inte heller får betalt för allt sitt arbete. 

– Vi gjorde vår första del och skickade delfakturor som vi fick betalt för. Sen installerade vi bergvärmepump och gjorde färdigt huset så mycket vi kunde och skickade två fakturor till men de betalades aldrig. Det är någonstans runt 140 000 kronor, säger Gustav Käcker.

undefined
När målaren Toni Sayeler inte fick betalt av Fredrik Bergqvist vände han sig till tingsrätten – och fick rätt. Nu måste politikern betala sin skuld.

Målaren Toni Sayeler, som jobbar med huset, är ytterligare en person som inte får betalt: 

– När jobbet var slut och det skulle betalas så kom det inga pengar. Han fick två påminnelser men inget hände, säger han. 

Då vände sig Toni Sayeler till en domstol och fick så småningom rätt. Fredrik Bergqvist kallades till en förhandling i Norrköpings tingsrätt men dök inte upp. Domstolen dömde till Toni Sayelers fördel, en så kallad tredskodom. 

undefined
Målaren Toni Sayeler visar NT:s reporter den tingsrättsdom som säger att Fredrik Bergqvists bolag är skyldig honom pengar för arbete som utförts.

Men än har Toni Sayeler inte fått några pengar. Det blir nu Kronofogden som ska driva in pengarna från Fredrik Bergqvist och den ursprungliga skulden på 54 000 kronor har nu vuxit till nästan 70 000 kronor.

Byggjobbare fick betalt via Swish

I Alex hus anställdes ny personal när hantverkarna hoppade av. Dessutom finns anställda på bygget som helt saknade erfarenhet från att jobba med byggprojekt. En av dem är Christoffer, som vi kallar honom: 

– Jag började arbetsträna och fick sjukpenning, sen fick jag en anställning av Fredrik. Jag är ingen snickare utan skulle bara vara koordinator och se till att hantverkarna fick material. Men sen fick jag hålla i nästan alltihop. Det var ju inte min uppgift och det var mer än jag klarade av, säger han.

I stället för att få en lönespecifikation och lönen insatt på ett bankkonto så säger Christoffer att Fredrik Bergqvist betalar honom via Swish, trots att han har kontrakt och anställningsavtal. Det ställer senare till problem eftersom Christoffer inte kan få a-kassa när han inte kan visa upp några lönespecifikationer, säger han. 

undefined
Det blev månader i en husbil för Alex och hans familj när husrenoveringen drog ut på tiden.

När sommaren 2022 närmar sig är huset långt ifrån inflyttningsklart. Alex och hans familj har sålt sitt gamla hus och behöver få tillgång till sitt nya hus. 

– När jag får tag på Fredrik säger jag att han har ett kontrakt som han ska hålla och att vi snart inte har något boende, berättar Alex och fortsätter:

– Då säger Fredrik till mig att vi kan få låna hans hus i Åre gratis, det är vad han har att erbjuda. Men det är ju 80 mil dit.

Det blir i stället en sommar i en husbil för familjen samtidigt som Alex på egen hand försöker få fram hantverkare som kan göra klart den halvfärdiga renoveringen. 

Han visar en bild i sin mobil: 

– Här bodde vi tillsammans med vår hund, men det var inte så jag tänkte mig sommaren, säger Alex. 

undefined
Alex visar banköverföringar på cirka en miljon kronor som han betalat till politikern Fredrik Bergqvists byggbolag för ett jobb som inte blev klart.

Under första halvåret 2022 betalar Alex cirka en miljon kronor till Fredrik Bergqvists byggbolag. Han visar oss fakturorna, den sista överföringen sker i slutet av juli det året. Samtidigt kräver han vid flera tillfällen svar från Fredrik Bergqvist på hur han tänker lösa det halvfärdiga jobbet. Alex konstaterar också att renoveringen är slarvigt utförd. 

I augusti, när Alex barn ska börja skolan, flyttar familjen in i huset trots att det inte är färdigt. 

– Vi har råkat väldigt illa ut. Vi har småbarn och inte ett fast boende, det är inget bra.

Stora allvarliga brister

I september enas Alex och Fredrik Bergqvist om att göra en besiktning av huset.

– Bygget var inte klart men de ville ha en besiktning för att veta vad som behövde åtgärdas, säger Patrik Svensson som är besiktningsman på PS Byggkonsult. 

undefined

De saknade yrkeskompetens.

Patrik Svensson, besiktningsman.

I protokollet skriver han att besiktningen inte är godkänd på grund av stora allvarliga brister och räknar upp 152 fel. Det handlar bland annat om trappräcken som saknas, golv som lutar, innerväggar som är sneda, bristfällig isolering, feldragna elledningar och att det finns stor risk för att vattenledningarna till huset fryser sönder. 

undefined
Golv och väggar som lutar, feldragna elledningar och vattenledningar som riskerar att frysa sönder. Besiktningen av ombyggnationen, som politikerns bolag gjort, visade på många fel.

– De saknade yrkeskompetens för att göra en renovering. Då blir det så många punkter. Normalt så stoppar man en sådan besiktning på grund av att det är så många brister, men de som var där visste inte vad som var fel det behövdes bekräftas i ett utlåtande, säger Patrik Svensson.

Skulle du kalla det för ett fuskbygge?

– Ja, i varje fall ett bygge där det inte finns någon erfarenhet, säger Patrik Svensson. 

Han skickar en faktura på cirka 15 000 kronor för besiktningen till Fredrik Bergqvist.

– Men han vägrade betala. Han svarade inte när jag ringde eller mejlade, säger Patrik Svensson. 

I oktober 2022 lämnar Fredrik Bergqvist in en konkursansökan för sitt bolag M-A Group som då har både skatteskulder och skulder till hantverkare. 

Rörmokaren Gustav Käcker känner sig lurad: 

– Det är klart han förhalar att betala oss när han vet att han ska gå i konkurs. Det känns som att det var planerat att han skulle konka, säger han.

Ekobrottsmyndigheten utreder

Fredrik Bergqvist sitter i styrelsen för sammanlagt nio bolag. Han har också varit involverad i tre bolag som gått i konkurs de senaste åren. Ett av de bolagen utreds just nu av Ekobrottsmyndigheten efter att konkursförvaltaren gjort en anmälan om att det finns misstanke om brott.  

Under hösten har det kommit in ytterligare polisanmälningar mot fler bolag som Fredrik Bergqvist är delägare i, bekräftar Katarina Stenström Ros, senior åklagare på Ekobrottsmyndigheten: 

– Anmälan kom till polisen och blev liggande där innan den kom till oss. Men jag vet i nuläget inte om jag kommer att inleda förundersökning eller inte, säger Katarina Stenström Ros.

undefined
Ekobrottsmyndigheten utreder bolag som Fredrik Bergqvist varit engagerad i och under vintern har fler polisanmälningar mot honom kommit in till myndigheten.


Konkursen i M-A Group är ännu inte avslutad. Det beror bland annat på oklarheter kring ett krav på 150 000 kronor som M-A Group har på ett annat av Fredrik Bergqvists bolag, nämligen moderbolaget Norrköping Risängen Fastigheter AB som äger huset vid Norrköpings flygplats. Transaktioner mellan egna bolag i samband med konkurs kan vara problematiska, ibland olagliga. 

I den så kallade förvaltarberättelsen skriver konkursförvaltaren Sandra Putsén att ”mellanhavandena mellan dessa bolag kommer att utredas närmare”.

Han du planer på att göra en brottsanmälan i den här konkursutredningen? 

– Det kan jag inte svara på. Det kommer att framgå när jag förhoppningsvis kan avsluta konkursen under vintern, då skickar jag med i sluthandlingarna om det skett en brottsanmälan och i så fall vilka brottsmisstankar det gäller, säger Sandra Putsén. 

undefined
Konkursförvaltare granskar nu transaktioner som gjorts mellan Fredrik Bergqvists egna bolag – överföringar som kan vara problematiska i samband med en konkurs.

Stora skulder - bolag konkursmässigt

När vi granskar företagaren och politikern Fredrik Bergqvists affärer upptäcker vi att både han och några av hans bolag har stora skulder. 

Byggföretaget M-A Group gick i konkurs med närmare 400 000 kronor i skulder. Företaget ägs av moderbolaget Norrköping Risängen Fastigheter AB. Det företaget har också runt en halv miljon kronor i skulder och enligt kreditupplysningsföretaget Syna är risken stor för att bolaget går i konkurs. 

Syna skriver att ”vissa anmärkningar är värre än andra. Tredskodom visar på en grundläggande brist på respekt för ingångna avtal och de spelregler som gäller för företag”. En sådan dom fick Fredrik Bergkvist emot sig när han inte betalade målaren Toni Sayeler.  

Fredrik Bergqvist har även privata skatteskulder på drygt 50 000 kronor. Sedan 2020 har han själv haft 14 ärenden hos Kronofogden, så kallade betalningsförelägganden på grund av obetalda räkningar. Det handlar om allt från elbolag som krävt honom på några tusenlappar till finansbolag med krav på upp emot en halv miljon kronor. Det är ärenden som i dag är betalade och avslutade.

Ett av hans bolag hotas av likvidation av Bolagsverket eftersom det saknas tillräckligt med styrelseledamöter, det innebär att det kan tvångsavslutas av myndigheten.  

Fredrik Bergqvist äger själv eller genom sina bolag fyra fastigheter i Norrköping och ett hus i Åre. 

Bland alla 130 politikerna i Norrköpings kommunfullmäktige sticker Fredrik Bergqvist ut. Det finns bara två andra politiker som förekommer hos Kronofogden. En genomgår skuldsanering som avslutas inom kort, en annan har en mindre skuld.  

"Ibland går det bra och ibland dåligt"

Fredrik Bergqvist fortsätter att trumma med pennan i skrivbordet under intervjun på hans kontor. 

undefined

Ibland går det bra och ibland dåligt.

Fredrik Bergqvist, poltiker och företagare.

Varför betalar du inte dina skulder?

– Får man inte in pengar så kan man inte betala vidare, säger han.

Hur kommer det sig att du inte betalar skatt? 

– Det har inte funnits pengar.  

Han håller inte med om att bolaget Norrköping Risängen Fastigheter AB är konkursmässigt, men medger att bolaget inte ser friskt ut. 

– Nej, friska bolag har inte skulder. Men när du har skenande elpriser och skenande energikostnader och allt kommer på ett bräde då är det inte så lätt att reda ut det, säger Fredrik Bergqvist. 

Han medger att det finns för lite pengar i bolagen för att betala räkningar med men att det finns tillgångar i fastigheter som han äger. 

undefined
Bland alla 130 politikerna i Norrköpings kommunfullmäktige sticker Fredrik Bergqvist ut med stora skulder hos Kronofogden.

Fredrik Bergqvist är politiker – ledamot i kommunfullmäktige för Liberalerna och ersättare i samhällsplaneringsnämnden. Dessutom har han chefsuppdrag inom militären.  

Dina trassliga affärer, hur påverkar det förtroendet för dig? 

– Jag vet inte, det har jag ingen uppfattning om, det får andra bedöma. Det är som livet är i stort, upp och ned, ibland går det bra och ibland dåligt. 

Är du bra på att hantera pengar? 

– Generellt rätt så bra, jag tycker inte att jag är slarvig med det, svarar Fredrik Bergqvist och när han ska beskriva sig som företagare säger han att ”det är gungor och karuseller".

Vi ber honom att ge sin bild av hur renoveringen av Alex hus fungerade.

– Meningen med det här bolaget (M-A Group) var att vi skulle sälja betonghus från Polen, prefabricerade hus. Men sen kom corona och då gick det inte. För att hålla liv i bolaget så tog vi det här projektet. En vanlig renovering, säger han.

Men Fredrik Bergqvist och hans bolag M-A Group hade inte tidigare jobbat med stora ombyggnationer av hus.

– Jag har ju egna fastigheter, så det var ju inte helt obekant. Men det var ju inte jag som gjorde jobbet, utan det fanns hantverkare på plats. De som jobbade där har skött liknande projekt tidigare, säger han.

Hur ser du på ditt eget ansvar för det som har hänt?

– Det är klart att jag har ett ansvar, men jag ser inte vad som direkt skulle gjorts annorlunda från min sida, säger Fredrik Bergqvist.

Han lägger över en del av skulden för konkursen på Alex och menar att han kommit med önskemål under arbetets gång som gjorde att bygget blev dyrare, något som Alex tillbakavisar.

undefined
Politikern Fredrik Bergqvist, Liberalerna, säger att andra får bedöma hur hans trassliga affärer påverkar förtroendet för honom.

Fredrik Bergqvist kommer också med ett påstående som inte visar sig stämma:

– Han slutade betala så då kom det inte in några mer pengar. Då fanns det inte mer att göra. Han bestred och betalade bara hälften ungefär. Då blir det konkursförvaltaren som ska försöka driva in det, säger Fredrik Bergqvist.

Men konkursförvaltaren Sandra Putsén anser inte att Alex är skyldig konkursboet några pengar.

Alex har betalat för de arbeten som Fredrik Bergqvists bolag utfört. Han visar oss kvitton och banköverföringar på cirka en miljon kronor. I slutet av juli 2022 betalar han sista fakturan. Enligt kontraktet skulle hela arbetet kosta cirka 1,4 miljoner kronor. Men eftersom arbetet i huset inte är klart så blir det inga fler överföringar till M-A Group.

undefined
"Det är inga svarta pengar. Det är ett lån", säger Fredrik Bergqvist om den Swishöverföring som han gjorde till en av arbetarna på husbygget.

En genomgång av Fredrik Bergqvist företagande väcker frågor, som varför han betalade en av sina arbetare, Christoffer, drygt 50 000 kronor via Swish: 

– Han hade arbetspraktik, sen skulle det övergå i en anställning ifrån Arbetsförmedlingens sida. Men Arbetsförmedlingen betalade inte ut någon ersättning och för att han inte skulle bli vräkt så lånade jag ut pengar till honom. Det är inga svarta pengar, det är lån i från M-A Group, säger Fredrik Bergqvist.

Men när vi tar kontakt med Arbetsförmedlingen kan vi se att Fredrik Bergqvists bolag M-A Group fått drygt 125 000 kronor i anställningsstöd för att användas till lönebidrag.

I samband med konkursen i M-A Group påstår Fredrik Bergqvist att pengarna som Christoffer fått är ett lån som alltså kan krävas in av konkursboet. Men det håller inte konkursförvaltaren med om och Christoffer krävs inte heller på några pengar.

När vi kontaktar Christoffer visar han upp ett arbetsgivarintyg som Fredrik Bergqvist skrivit under. Där framgår att han haft praktik och varit heltidsanställd i M-A Group från februari 2022 till konkursen i oktober samma år.  I intyget står också vilken månadslön han har fått.

– Vi hade ett anställningsavtal. Det var aldrig tal om något lån. Jag kan väl inte låna pengar för att jobba?, säger Christoffer.

undefined
"Konkurs var en sista utväg", säger Fredrik Bergqvist som svar på misstankar från hantverkare om att konkursen var ett sätt att slippa betala.

I samband med det här reportaget har vi pratat med flera leverantörer till Fredrik Bergqvist som undrar om konkursen i M-A Group var ett sätt att slippa betala de skulder som fanns, Gustav Käcker är en av dem. Fredrik Bergqvist nekar till det:

– Nej, konkurs var ju en sista utväg, säger han.

Hur ser du på risken att bli anmäld till Ekobrottsmyndigheten i samband med konkursen?

– Nej, det är inget där som jag inte kan stå för. Jag har en ekonom som sköter redovisningen, säger Fredrik Bergqvist.

Hyr ut rum utan tillstånd

När vi är på väg ut från intervjun förstår vi att det bor människor i huset vid Norrköpings flygplats, trots att det är kontorslokaler. Fredrik Bergqvist säger att det är polska byggjobbare och även en svensk person som hyr rum i huset. 

– Ja, de bor här till och från. Tämligen ofta, säger Fredrik Bergqvist och medger att det är en del av intäkterna i hans bolag. 

– Men det är inte några stora pengar som kommer in där. 

Han påstår att det är tillåtet att hyra ut bostäder i kontorsfastigheten. 

– Det är ju ingen detaljplan på det här området, det är ju en gammal flygskola, så det har funnit elevrum tidigare. 

Men i dag finns väl inga tillstånd för att ha folk boende här? 

– Mmm, jo det ska det göra. Det finns brandskyddstillsyn och brandlarm, svarar han. 

undefined
Politikern Fredrik Bergqvist, Liberalerna, hyr ut rum i kontorslokaler som inte är avsedda att bo i.

Efteråt ber vi kommunens bygglovskontor att plocka fram de dokument som gäller Fredrik Bergqvists fastighet vid flygplatsen. 

Elin Lindqvist, enhetschef på avdelningen för bygglov på Norrköpings kommun, konstaterar: 

– Det är bra att de tänkt till runt brandsäkerheten, men det är två olika saker. Jag kan inte hitta information i något bygglov om att det skulle finnas övernattningsrum eller någon lägenhet. Finns inget bygglov för boende får man inte bo där, det kan strida mot plan-och bygglagen, säger Elin Lindqvist.

Den som till exempel hyr ut rum i lokaler som inte är avsedda för uthyrning riskerar att få förelägganden eller vite från Byggnads-och miljöskyddsnämnden.  

Kan skada förtroendet för politiker

undefined
Husprojektet blev betydligt dyrare än planerat för småbarnspappan Alex och hans familj.

Till slut blev Alex hus färdigrenoverat av andra hantverkare. Men han behövde lägga ut betydligt mer pengar än planerat och bygget tog längre tid. När vi träffas en vinterdag är Alex lättad över att historien är till ända.

– Jag har lärt mig att människor som ser ut att vara trovärdiga kanske inte är det. Fredrik är dessutom en folkvald politiker. Det här riskerar också att skada förtroendet för politiker. Ett djur som bitit dig en gång, då är du försiktig när du ser det nästa gång, säger han.