Tim Prica friade: "En nervositet jag aldrig känt i hela mitt liv"

Tim Prica friade: "En nervositet jag aldrig känt i hela mitt liv"

Norrköping
Lästid cirka 9 min

Som tonåring blev han omskriven och utskälld.
Längs resan till IFK Norrköping har Tim Prica, 22, hittat kärleken, dragit lärdom av sin NHL-spelande kusin och pratat med sig själv framför spegeln.

På IFK Norrköpings lägerhotell i spanska Sotogrande glider Tim Prica runt med lila Pokémon-strumpor. Det är ingen slump. Forwarden har till och med planer på att göra en tatuering för att visa hur mycket han uppskattar den japanska spelserien.

– Jag kollade alltid på det när jag var liten och är uppvuxen med att spela på Nintendo och Gameboy. Jag fastnade aldrig riktigt för Pokémon Go, det är roligare med det klassiska där jag tränar upp sex Pokémons, säger han.

– Ibland sitter jag länge och spelar, men det går i perioder. Spel överlag tycker jag är skitkul, jag är lite av en spelnörd.

Barnasinnet finns kvar, men 22-åringen är också en förlovad man.

I december, på semestern i Thailand, friade han till Eleonora.

– Jag hade aldrig någonsin frågat: "Kan vi ta en promenad?". Dum som jag är gjorde jag det och sa att jag skulle in till lillebrorsans rum och hämta pengar. Jag la boxen med ringen mellan mina ben, i kallingarna. Det gjorde så jävla ont, säger han.

– Jag hade två ställen där jag kunde göra det. Ena platsen var full, jag hade aldrig sett så många människor på en strand. Jag var redan nervös, Eleonora försökte snacka men jag sa "va?" hela tiden.

Efter en stund hittade han en stig som ledde till en vackert belägen kulle.

– Där fanns en pool med utsikt över hela stranden. Ingen människa var där såg det ut som. Det droppade svett från mig. Det var tio gånger värre än att spela match, det var en nervositet jag aldrig känt i hela mitt liv.

– Jag gick ner på ett knä, sa fina ord och frågade. Hon blev inte alls chockad, hon hade tydligen räknat ut vad jag skulle göra. Och när jag kollade till höger såg jag en kvinna ligga i hörnet med tre vodkaflaskor.

Romantiskt...

– (Skratt) Men sen stack vi ut och käkade på restaurang. Någon dag efteråt drog jag och Eleonora ut och hade en myskväll. Det blev bra i slutändan, men började fan inte bra alltså.

undefined
Första bilden efter frieriet. Paret träffades för två år sedan. "När jag spelade i Österrike kom jag hem på ledighet och skulle ut med grabbarna. Jag träffade henne direkt, vi var med varandra hela kvällen och dagen efter spelade vi bowling", säger Tim Prica.

Vännen: "På planen förändras han"

Tim Prica har levt i sju länder, dels på grund av sina egna klubbyten men också eftersom hans pappa Rade Prica var fotbollsproffs. Sommaren 2018 blev Tim Prica, som 16-åring, uppflyttad till Malmö FF:s A-lag.

I dag bor han i ett radhus i Svärtinge och är husse till hundarna Ozzy och Baloo.

– Från väldigt tidig ålder tvingades han bli vuxen eftersom han hela tiden var med äldre människor, säger före detta lagkamraten Melker Widell.

– Han mognade på ett helt annat sätt. Jag, som var några lag under honom i Malmö, hängde inte med och var kvar i de yngre fasonerna. När vi var små var han alltid större än alla andra.

undefined
Tim Prica hemma i Svärtinge tillsammans med Ozzy och Baloo: "De är magiska, jäkligt glada. Jag älskar att mysa och leka med dem. Eleonora tar ofta hand om dem eftersom jag tränar så mycket."

Melker Widell, som nyligen blev såld från Ålborg till Swansea, har känt Tim Prica länge. På högstadiet tränade de tillsammans i Malmö FF-skolans regi och på senare år har duon delat omklädningsrum i U21-landslaget och danska andraligan.

– Han är en grabb som har väldigt lätt till skratt, han kommer alltid med bra humör och skojar. Och han är väldigt ärlig, säger Melker Widell.

– På planen förändras han, då blir han lite mer svinig och grisig. Jag tror det har gjort att han kommit så pass långt. Han tror stenhårt på sig själv.

undefined
Tim Prica under en ungdomsturnering i december 2017. "Malmö FF:s -02-lag var otroligt bra. Han gjorde hattrick i Gothia cup-finalen, sen exploderade allt. Han bombade in mål i U19 trots att han var två år yngre och var i A-laget en lång period", säger Melker Widell.
undefined
I augusti 2017 gjorde Tim Prica två mål i sitt första blågula framträdande. Därefter bokfördes ytterligare 37 ungdomslandskamper och sammanlagt 19 mål.
undefined
Tim Prica efter en fullträff i Gothia Cup mellan Malmö FF och Brommapojkarna 2015. Åren därpå skulle han göra fler mål i den stora Göteborgscupen.

Melker Widell berättar om en period då Tim Prica var petad i Ålborg.

– Han var besviken över att inte starta och kom in i en match. Typ det första som hände var att vi fick frispark. En annan hade kanske känt: "Okej, det kanske inte är jag som ska ta den här". Men Tim var direkt framme och sa: "Jag ska ta den". Jag tror han la den i kryssribban. Han har sjukt stort självförtroende, vilket hjälpt honom mycket.

Tim Prica ler när han får höra vännens ord.

– När det är frisparkar och sånt tror jag väldigt mycket på min vänsterfot. Jag ser det som en av mina spetsegenskaper. Det kommer alltid ligga i mitt huvud, är det avslutslägen kommer jag alltid vilja ta det. Det kommer från barnsben, jag är inte rädd för att misslyckas.

– Att jag har bra självförtroende hela tiden... det kan inte någon ha. Men just det där med att våga ta ansvar kommer jag nog alltid känna.

undefined
När Ålborg värvade Melker Widell fanns Tim Prica redan i truppen. "Ger du honom fem matcher i rad gör han mål. När han kommer in i momentum blir han riktigt bra, med en tränare som har tillit till honom kommer han stänka in tio mål på en säsong. Så är det bara", säger mittfältaren.
undefined
"Tim ser efter sina lagkamrater, är där någon ny spelare ser han om den personen lite extra", säger Melker Widell.
undefined
Tim Prica och Arnór Traustason på en Malmö FF-träning i maj 2020. Numera är de lagkamrater i IFK Norrköping.

Mentala övningarna – pumpat energi framför spegeln

Tim Pricas nästan sju år långa seniorkarriär har präglats av upp- och nedgångar. Flera säsonger har haft liknande inslag som fjolårets; målglada perioder har övergått till formsvackor och petningar.

– Hur det går på fotbollsplanen ska inte definiera mig som människa. Det har jag försökt lära mig. Jag är en Tim när jag spelar och en annan utanför planen. Då försöker jag bara vara glad och positiv, det gör att det blir lättare att hantera när det går tufft, säger han.

– När jag kom till Ålborg, och även i Österrike, var det skitjobbigt när det gick tungt. När jag kom hem efter en dålig match eller ett missat läge kände jag inte att jag förtjänade att göra något roligt. Jag har jobbat mycket med min faster som är mental coach.

Alexandra, som fastern heter, har kommit med flera konkreta råd.

– Jag gör olika övningar. Till exempel att på morgonen ställa mig vid spegeln och säga tre bra saker om mig själv. Det kan också vara att jag blundar, fokuserar och ser det jag vill göra. Det har varit en massa olika saker. Jag har försökt se vad som passar mig bäst.

Ställer du dig framför spegeln varje morgon?

– Nej, men jag gjorde det ett tag. När det går bra är det lätt att göra det, när det går dåligt är det mycket svårare – men då är det kanske bättre att verkligen träna in det. Någon gång jobbade vi med att jag skulle göra det på kvällen precis innan jag gick och la mig.

undefined
"Det är först sedan jag kom till Norrköping som jag blivit bra på det jag och min faster jobbat med. Om jag gjort en dålig match ska det absolut inte definiera mig som person. Jag ska fortfarande göra det jag vill utanför planen", säger Tim Prica.

Alexandra är mamma till Pierre Engvall som är proffs i NHL-laget New York Islanders.

– Jag och Pierre kan relatera ganska mycket. Han är på absoluta världsnivån och jag är på en hög nivå inom fotbollen i Sverige. Pierre är ett steg upp, miljoner människor kollar på honom varje vecka. Jag försöker lära mig och vara nyfiken. Det är ishockey, men ändå många likheter.

Vad har du lärt dig av hans resa?

– Att det går så jävla snabbt, det kan ändras så snabbt inom idrotten. Han blev draftad i sjunde rundan, sen jobbade han sig hela vägen till ett kontrakt i NHL. Det är inte många som lyckas göra det. Han har gått den långa vägen och verkligen bara köttat. Han har egentligen inte varit stjärnan. Det beundrar jag jäkligt mycket. Han bara gjorde det.

undefined
Tim Pricas lillebror Liam tillhörde nyligen Sylvia. Pierre Engvalls lillebror Kevin spelar för Mariestad i Hockeyettan. "Vi alla relaterar kring hur man kan känna efter träningar och matcher. Vi är tajta", säger Tim Prica.

Tränarens utskällning: "Blev helt förstörd"

Tim Prica försöker göra som sin kusin – nå sitt definitiva genombrott. Längs vägen har IFK-spelaren blivit präglad av en lång rad utmaningar.

Första tiden i seniorsfären kommer för alltid hänga med honom.

– Jag fick en väckarklocka, då var jag inte högst i hierarkin spelmässigt. Inte för att jag inte jobbade tidigare, men det blev på ett annat sätt. Det var på liv och död.

Vid den tidpunkten var Uwe Rösler Malmö FF:s tränare. Tysken är känd för sina hårda nypor.

– Han sa vad han ville, ibland sa han saker som man inte ville höra. I slutet av dagen fick han ut max av sina spelare. Han härdade en, speciellt unga tror jag, på ett sätt som inte många kan. Det var mycket att försöka bryta ner dig för att du ska ta upp dig själv. Lite old school.

– Men det har hjälpt mig jäkligt mycket. Han kan fotboll, jag lärde mig extremt mycket. Skriker tränarna på mig kommer det nog aldrig bli lika jobbigt som när han gjorde det. Efter att ha haft honom kan jag ta kritik på ett annat sätt. Jag har svårt att tänka mig att någon kan göra en så rädd och få en att känna sig så liten som han kan. Men ändå vill man kämpa – man vill inte ge sig.

undefined
Tim Prica medger att det var prövande att ha Uwe Rösler som chef.
undefined
Tim Prica, här med Jon Dahl Tomasson som i dag är svensk förbundskapten, kommer från en idrottsfamilj. Kevin och Pierre Engvalls pappa Tommy har en bakgrund som framgångsrik motocrossförare: "Jag tror han vann nordiska mästerskapen och var med i EM. Det blir lätt mycket snack om idrott och träning inom familjen, men speciellt vi som har våra idrotter nu pallar inte alltid snacka om det när vi väl är lediga."

Vad kunde han säga?

– Direkt när jag kommit upp till A-laget fick jag körtfelfeber. Sen hade jag en av mina bättre träningar. Då tog han mig efteråt. Jag tänkte att han skulle berömma mig, men då var det att jag var sämst i laget och lika gärna kunde gå ner till U19. Jag sprang inte, jag kunde inte skjuta – jag kunde inte någonting.

Hur reagerade du?

– Där och då blev jag helt förstörd. Jag hade tårar när jag kom in i omklädningsrummet, de i laget frågade vad som hänt. Någon i laget hade hört utskällningen. Min morfar hämtade mig efter träningen, jag sa inte ett ord på hela vägen hem. Men jag har nog aldrig tränat så bra som jag gjorde de två veckorna efter det. I media berömde han (Uwe Rösler) mig, men till mig var det inte så mycket beröm.

undefined
Tim och Rade Prica efter en ungdomslandskamp 2018. Förutom Sverige har Tim Prica bott i Norge, Israel, Tyskland, England, Danmark och Österrike: "När jag var liten tyckte jag inte det fanns något roligare än att se pappa spela match. När mamma (Anna) skulle göra något fick vi följa med pappa på träningarna. Jag älskade det, det var det bästa som fanns. Magiskt."

Tim Prica bollar dagligen sitt fotbollsliv med sin pappa Rade Prica, som under sin aktiva karriär nådde bland annat landslaget, Premier League och Bundesliga.

Under Uwe Rösler-perioden hade Tim Prica ett stort behov av att ventilera.

– Pappa hade haft den typen av tränare. Han sa: "Det är ett sätt att se att du kan klara av sånt, men också för att du verkligen ska kämpa maximalt varenda träning".

– Är man inte mentalt stark, har man inte tron på sig själv, tror jag att många misslyckas och låter sånt förstöra nästan en hel karriär.

Var det på väg att förstöra din karriär?

– Nej, egentligen inte. Jag hade mina lagkamrater som kunde hjälpa mig, jag snackade med de äldre och de assisterande tränarna. Jag har aldrig tänkt: "Fan, ska jag skita i det?". Det var: "Jag får inte göra det dåligt längre".

undefined
Ung vuxen. "Mina vänner har sagt att de märkt skillnad på mig. När jag flyttade utomlands tidigt behövde jag ta hand om allt och tänka på ett annorlunda sätt. Jag tycker om att ta ansvar och att folk omkring mig mår bra. Det är skitkul att skoja, jag vill fortfarande vara ett barn på det sättet."

Svåra balansgången: "Känner mig stolt"

Melker Widell har från nära håll sett hur Tim Prica hanterat besvärliga stunder.

– Han blir kanske till och med övertänd på träningarna för att han ska in och bevisa sig, säger mittfältaren.

– Men han blir aldrig ett virus, även om det går tungt är han en bra människa som skojar utanför planen. Han får alla att känna sig som en del av laget. Jag tror att det kommer göra att han kommer lyckas i slutändan, att det tar honom ur motgångarna. Han förlorar aldrig självförtroendet. Han skjuter från 30 meter om han känner att han har skottläge.

undefined
"Han måste spela i en position där han kan skjuta. För mig ska han vara på högerkanten eller anfallare. Den vänsterdojan vill man komma åt", säger Melker Widell om Tim Prica.
undefined
Tim Prica bland palmerna på IFK:s träningsläger i Spanien.

Förra våren var Tim Prica en av få ljusglimtar under en mörk IFK-period. I början av sommaren blev han belönad med en comeback i U21-landslaget.

Efter att ha stoppat i sig en dålig laxbit, blivit matförgiftad och kommit tillbaka till IFK tappade han sedermera starttröjan.

Debutsäsongen i Peking-land resulterade i fyra mål och lika många assister på 26 allsvenska framträdanden, varav 15 från start.

– Det var många blandade känslor. Samtidigt som jag åkte ut på bänken vann vi några matcher. Då fanns en glädje, den kärleken har jag för mina medspelare och klubben jag spelar för. Sen fanns en annan sida, att jag inte bidrog med det jag kände att jag kunde, säger han.

– När jag landade i att det nog skulle bli min roll resten av säsongen tänkte jag: "Okej, det här är det bästa för laget just nu. Känner tränarna det får jag bita i det sura äpplet och försöka motbevisa dem, men samtidigt sprida god energi". Jag känner mig stolt över hur jag tacklade situationen. Jag gnällde inte.

undefined
Fullständigt namn: Bo Tim Rade Tiger Prica. IFK-forwardens syskon har också udda mellannamn: Liam Lejon, Ophelia Lo och Celine Cat. "Jag trodde den röda tråden var att Tim har ett "T" och att det blir "Tiger". Liam med ett "L" som blir "Lejon". Men sen vet jag inte riktigt... Jag har frågat päronen, då har de sagt att det är coolt."
undefined
Sedan Tim Prica kom till IFK för ett år sedan har han spelat yttermittfältare, släpande forward och allra längst framme. Christoffer Nyman är både konkurrent och läromästare: "Jag känner mig flexibel, jag låser inte mig vid en position. Säger coach att jag ska vara målvakt i en match så är jag målvakt. Jag vill så klart spela med "Totte", som är fantastisk."
undefined
Tim Prica har kommit nära IFK-målvakten David Mitov Nilsson: "Vi spelar spel tillsammans. Det heter Teamfight Tactics, en variant på LoL."