Med godkänt i tre ämnen och ett stökigt förflutet avslutade Haris Karichanin sin grundskoleutbildning utan några specifika planer för framtiden. Han hade vuxit upp i en muslimsk familj, men det var inte förrän efter nian som han började fundera över saker och ting och vem han egentligen ville vara.

 

- Jag började praktisera islam, fick öppnade vyer och började tänka på vad jag ska göra i framtiden. Jag ändrades mycket som person och fick andra tankar om livet än att bara busa och hålla på.

Artikelbild

 

Efter att ha praktiserat islam aktivt i cirka tre mån-ader fick han höra talas om att det fanns skolor i Syrien där man kunde lära sig arab iska och studera Koranen och sharialagarna.

 

Två år senare återvände han till Sverige efter avslutade studier, som en helt ny människa.

Artikelbild

 

- Jag har förändrats mycket. Innan hade jag problem i skolan, hemma och med samhället och skötte mig inte alls bra. Jag var uppvuxen med det, liksom.

 

Mycket fördomar
Väl tillbaka i Sverige har han jobbat och studerat en del men också ägnat mycket tid åt att undervisa, bland annat genom att hålla föreläsningar om islam. För ett år sedan ansökte han till skolor i Saudiarabien, och för lite drygt fyra månader sedan blev han äntligen erbjuden en plats. Trots att religionen har fått in Haris på rätt spår, finns det väldigt mycket fördomar om vad religion och framför allt islam. Kvinnoförtryck och terrorism är ämnen som alltför ofta kopplas till islam, anser Haris och menar att det är tvärtemot religionens egentliga lära.

 

Vad tycker du om att människor kopplar sådana saker till islam?

 

- Jag tycker att det är fel, annars skulle jag inte praktisera islam. Om du läser om islam så ser du att det som media visar inte är så som det är, utan egentligen raka motsatsen.

 

Rider inte på kameler
Islam lär att man ska ha bra relation med andra människor och inte vara hård eller orättvis gentemot andra. Oavsett om de är kristna eller judar ska man visa respekt för dem och vad de tycker och tänker, berättar han.

 

- Jag ser dem som vilken person som helst. Människor som praktiserar sitt, har sitt och följer sitt. Som har sina tankar och så.

 

Följer Koranen
Reglerna som en muslim måste rätta sig efter kan tyckas hårda. Självklart ska man följa det Koranen säger så gott man kan, men man kan inte göra allt samtidigt förklarar han.

 

- Det islam förbjuder ska du också förbjuda för dig själv, men man ska inte tro att muslimerna måste rida på kameler. Man kan ha en bil liksom.

 

Livet har förändrats
Uppenbarligen har Haris liv förändrats. Tidigare hamnade han ofta hos polisen för någon typ av trubbel och skolan gick inte bra. Han hade problem hemma ochhamnade i fängelse.

 

Vad ger islam dig?

 

- Jag känner en belåtenhet i hjärtat. Behöver inga droger, ingen alkohol. Islam får mig att må bra, jag har märkt själv och även på andra muslimer att när man dyrkar Gud så mår man bra inombords. Oavsett vilka problem du har hemma, i skolan eller på arbetet, om du mår bra och känner belåtenhet i hjärtat är det värdefullt.