UngNT:s team överraskade henne mitt under ett danspass på Studiefrämjandet.

 

Du är vinnaren av UngNT:s fototävling 2010! Hur känns det?
- Det är jättekul, verkligen roligt. Jag tänkte att om man vinner så kanske de ringer och säger till, trodde aldrig att ni skulle dyka upp så här, säger Julia med ett stort vinnarleende på läpparna.

Artikelbild

| Här överraskar UngNT:s team Julia Eriksson mitt under ett danspass. Hon och hennes klasskompisar tränade inför höstens nollning på Campus.

 

I lokalen finns ett gäng studiekamrater som applåderar sin vän. Det var en av dem som hjälpte UngNT med överraskningsmomentet.

 

Vad var det som fick dig att skicka in ditt bidrag från början?
- När jag såg temat tänkte jag först att det skulle vara svårt. Det blev lite stressigt ett tag att försöka ta en bild, men jag kom på att jag hade den här bilden och det var en som jag blev ganska nöjd med.

Artikelbild

| Julia Eriksson tog sin bild i Budapest förra sommaren. Bland konkurrenterna gillade hon Matilda Rehneströms "gubbe med fågel".

 

Bilden föreställer en okänd äldre dam i Budapest och togs under en semester i juli förra året.

Artikelbild

 

- Jag tycker om att kolla hur kulturen och lokalbefolkningen är, gillar lite grann att smygfota. Såg henne sitta där på bänken, så jag passade på.

Artikelbild

 

- Hon ser ganska fridfull ut där hon sitter, trots att hon är ensam så verkar hon trivas med det. Som att hon sitter där och bara njuter av livet, berättar Julia om sitt motiv.

 

Vad tänkte du när du fick veta att du kommit till final i fototävlingen?
- Det var väldigt oväntat, jag skickade in lite på test i och med att det var en gammal bild. Men det var roligt att få reda på!

 

Vad tycker du om de andra finalbidragen?
- Det är många bra bilder. Jag gillar farbrorn på bänken, den är rolig. Ett roligt fångat ögonblick.

 

Fotograferandet började för Julias del några år tillbaka, "när man fick sin första kamera" som hon själv uttrycker det.

 

- Från början var det mest dokumentärt, men sedan dess har jag utvecklats och nu handlar det mer om att skapa något själv. Om att fånga tillfällen, känslor och uttrycka någonting med en tanke bakom varje motiv.

 

Förutom genom resor till Budapest, var hämtar du din inspiration?
- Jag försöker fånga vardagen, mycket småsaker och detaljer. Det kan bli ganska tråkigt i längden med en massa stora motiv som typ landskapsbilder. Människor tycker jag också är kul att ta kort på, förklarar hon.

 

Vad betyder den här vinsten för dig?
- Det är kul att få uppskattning såhär för en bild. Det gör att jag gärna vill fortsätta fota, säger hon och ser verkligen ut att njuta av dagen.

 

Förutom att bli utsedd till vinnare av UngNT:s fototävling har hon gjort klart den sista rapporten för den här terminen och därmed börjar sitt sommarlov!