Liberalerna accepterar inte en regering dÀr SD ingÄr

Liberalerna har alltid tagit strid för varje mÀnniskas rÀtt att fritt forma sitt eget liv. Under Ärhundraden har vi liberaler identifierat, bekÀmpat och rivit hinder för mÀnniskors frihet.

Ett parti som söker inflytande och regeringsmakt för att vÀrna och vidareutveckla vÄrt liberala samhÀlle kan inte gÄ till val pÄ att rösta nej till varje sannolik regering, skriver Gustaf Appelberg och Monica Holtstad.

Ett parti som söker inflytande och regeringsmakt för att vÀrna och vidareutveckla vÄrt liberala samhÀlle kan inte gÄ till val pÄ att rösta nej till varje sannolik regering, skriver Gustaf Appelberg och Monica Holtstad.

Foto: Rebecca Candevi Rickard W Larsson

Debatt2021-03-26 11:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Vi har som parti i över hundra Är utfört uppdraget under skiftande omstÀndigheter och det ska vi fortsÀtta göra.

Det Ă€r oförmĂ„gan att lösa vĂ„r tids samhĂ€llsproblem som skapat en grogrund för bĂ„de höger- och vĂ€nsterpopulistiska partier. Dessa samhĂ€llsproblem mĂ„ste ges tydliga liberala lösningar. 

Liberalernas partistyrelse har fastslagit att förutsĂ€ttningarna för att genomdriva liberal politik och liberala reformer Ă€r bĂ€st om Sverige efter nĂ€sta val fĂ„r en ny och borgerlig regering. DĂ€r Ă€r lĂ„sningarna fĂ€rre och förutsĂ€ttningarna bĂ€ttre för att fĂ„ genomslag för den politik Sverige behöver. 

Inom borgerligheten finns en samsyn om att Sverige behöver en integrationspolitik som betonar att förutsĂ€ttningen för att krĂ€va sin rĂ€tt Ă€r att göra sin plikt, en kunskapsskola dĂ€r brĂ„k Ă€r nĂ„got elever lĂ€r sig pĂ„ mattelektionerna och inte pĂ„ rasten, och en klimatpolitik som inte mĂ€ts efter hur mycket den kostar utan efter hur mycket den pĂ„ riktigt fĂ„r ner utslĂ€ppen. 

Ingen regering kommer efter nĂ€sta val sannolikt att kunna tilltrĂ€da utan att förhĂ„lla sig till nĂ„got av de tvĂ„ nuvarande ytterkantspartierna. Ett parti som söker inflytande och regeringsmakt för att vĂ€rna och vidareutveckla vĂ„rt liberala samhĂ€lle kan inte gĂ„ till val pĂ„ att rösta nej till varje sannolik regering. 

För att en ny och borgerlig regering ska kunna tilltrĂ€da och styra landet kommer det att vara nödvĂ€ndigt att samtala och söka samsyn i sakfrĂ„gor med riksdagens alla partier. Men oavsett vem Liberalerna förhandlar med Ă€r vĂ„rt uppdrag oförĂ€ndrat; att utifrĂ„n liberala idĂ©er ta strid för varje mĂ€nniskas frihet att forma sitt eget liv. Liberalerna kommer sjĂ€lvfallet inte acceptera en regering dĂ€r Sverigedemokraterna ingĂ„r. 

Vi kommer alltid försvara de demokratiska vÀrden och bekÀmpa varje tendens till rasism, ojÀmstÀlldhet, inskrÀnkthet och intolerans. Liberalerna kommer som parti aldrig att medverka i en regering som inte sÀkrar liberala grundvÀrden.

Vi vill samtala och söka samsyn för att fÄ pÄ plats en politik som möter samhÀllsutmaningarna och ökar friheten för de som idag saknar den allra mest. Det Àr det majoriteten i partistyrelsen stÀllt sig bakom. Sverige behöver Liberalerna mer Àn nÄgonsin. Tillsammans ska vi bli en drivande kraft i utvecklingen av ett möjligheternas land för alla.