Vi behöver fortsÀtta att stötta varandra

Vi arbetar stÀndigt för att ge vÄrden goda förutsÀttningar, skriver vÄrddirektörerna Jessica Frisk och Ninnie Borendal Wodlin i sitt svar till "Sjuksköterska pÄ vÄrdavdelning".

Eftersom en majoritet av de som behöver intensivvÄrd för covid-19 Àr ovaccinerade, arbetar regionen entrÀget med att informera om vikten av vaccination, och att erbjuda tider, skriver vÄrddirektörerna Jessica Frisk och Ninnie Borendal Wodlin.

Eftersom en majoritet av de som behöver intensivvÄrd för covid-19 Àr ovaccinerade, arbetar regionen entrÀget med att informera om vikten av vaccination, och att erbjuda tider, skriver vÄrddirektörerna Jessica Frisk och Ninnie Borendal Wodlin.

Foto: Annica Hesser

InsÀndare2022-01-11 12:30
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Svar

"NÀr jag vÀl ber om hjÀlp finns inte hjÀlpen dÀr" NT 6/1

VĂ„rdgivaren, det vill sĂ€ga Region Östergötland, Ă€r ansvarig för patientsĂ€kerheten. Som arbetsgivare Ă€r regionen Ă€ven ansvarig för medarbetarnas arbetsmiljö. Vi arbetar stĂ€ndigt för att bemanningen ska vara tillrĂ€cklig – pĂ„ Vrinnevisjukhuset, liksom pĂ„ alla andra vĂ„rdavdelningar. BĂ„de för att patienten ska fĂ„ en god vĂ„rd, och för att medarbetare och chefer ska ha en hanterbar situation. Det Ă€r tvĂ„ av vĂ„ra mest prioriterade frĂ„gor, bĂ„de pĂ„ kort och lĂ„ng sikt.

Med det sagt, vi befinner oss i ett exceptionellt lÀge. Pressen pÄ vÄrden och vÄra medarbetare och chefer Àr hÄrd. Vid sidan av pandemin sÄ innebÀr Àven andra virussjukdomar, som vinterkrÀksjuka, sÀsongsinfluensa och RS-virus, en tung belastning för mÄnga verksamheter. Det Àr ocksÄ dÀrför som lÀnets alla tre sjukhus, sedan mitten av december, pÄ nytt befinner sig i stabslÀge. Det gör att vi kan styra de befintliga resurserna pÄ ett sÄ bra sÀtt som möjligt.

Eftersom en majoritet av de som behöver intensivvĂ„rd för covid-19 Ă€r ovaccinerade, arbetar regionen entrĂ€get med att informera om vikten av vaccination, och att erbjuda tider. Allt för att frigöra vĂ„rdkapacitet – och i förlĂ€ngningen rĂ€dda liv.

MÄnga av vÄra verksamheter Àr inne i en vÀldigt utdragen och svÄr situation, det gÄr inte att komma ifrÄn. Vi följer hela tiden utvecklingen noga, parerar de svÄrigheter som uppstÄr och har hittat lösningar genom att arbeta tillsammans över verksamhetsgrÀnserna, liksom pÄ alla nivÄer. Vi behöver fortsÀtta att stötta varandra genom den hÀr perioden sÄ att alla fÄr den vÄrd de behöver.