- Mandarinänder är ovanliga, de finns vanligtvis bara på djurparker. På Kolmården exempelvis, säger Kjell Carlsson, ordförande i Östergötlands ornitologiska förening.

Mandarinanden är en art som förts in i Sverige för att förgylla fågellivet i de svenska djurparkerna. Och med sin färgstarka häckningsdräkt sticker den ut bland de svenska fåglarna. Ursprungligen kommer den från östasien och anses inte häcka fritt i Sverige. Ändå blir inte Kjell Carlsson förvånad när NT ringer och beskriver den ovanliga fågeln i Strömmen.

-  Nej, jag kände faktiskt redan till den. Det finns ett rapportsystem för fåglar där man kan rapportera vad man har sett. För ungefär tre dagar sedan inrapporterades att man sett en mandarinand i Norrköping.

Artikelbild

Trots att mandarinanden inte anses vara fritt häckande i Sverige har det dock dykt upp mandarinänder på olika platser i Sverige.

- Jag känner till åtminstone ett fritt häckande par mandarinänder i södra sverige. Men oftast handlar det, som i det här fallet, om rymlingar, säger Kjell Carlsson.