I nya Hageby Bibliotek råder lugn. Ett tjugotal personer fyller lokalerna. Datorerna är upptagna, en kvinna sitter och läser en bok på arabiska och en man sitter och läser Folkbladet och Norrköpings Tidningar från förra veckan. En mamma klär på sina barn för att ge sig ut i snön efter att ha besökt barnavdelningen. Några barn får lämna datorerna för att de spelar ett för våldsamt spel, de flyttar på sig utan protester. Andra lånar böcker på egen hand eller med assistans av Emma Sjögren.

Hon beskriver det nya bibliotekets första tid som en ren smekmånad.

- Allt är så nytt och fräscht och vi är glada att inte längre packa böcker utan att bara komma igång, säger hon.

Artikelbild

| Nya Hageby bibliotek i Mirum har fått en bra start under sin första månad. Många nya låntagare har kommit och läxläsarna har hittat dit, men än är all verksamhet inte i gång.Arkivbilder: Magnus Andersson

De första dagarna strömmade också nya låntagare till. I början slog man till och med huvudbiblioteket stort när det gällde att få nya låntagare, men nu är siffrorna mer utjämnade.

- Vi har fått 175 nya låntagare sedan vi öppnade. Många kommer från Smedby, det är sådana som haft svårt att hitta till vårt gamla bibliotek, säger Stina Brodin efter att ha gjort en snabb koll på siffrorna via datorn.

Klockan är omkring halv fyra på eftermiddagen och plötsligt kommer flera barn från skolan. Det blir lite liv och rörelse.

- Vi känner igen många från förr också, ibland blir det lite spring och då får vi säga till. Vi har inte hunnit komma
i gång med programverksamheten än men den ska starta vecka 6, säger Emma Sjögren.

Stina Brodin ursäktar sig och kör bort samma barn från datorerna en andra gång. Två något äldre killar stör lite och andra reagerar, en av dem styr stegen mot butikerna och det blir lugnt igen.

Jag sätter mig vid läsebordet, där Barite hjälper Fadi med ett mattetal till hemläxan.

- Jag går hit mer nu än förut och jag brukar göra mina läxor här. Här i centrum är mer folk, säger Fadi som i gengäld ibland hjälper Barite med engelskan.

Båda går i sjuan och är vana biblioteksbesökare.

- Jag går hit mindre nu, kanske tre gånger
i veckan. Förra stället var mer avslappnat men här i centrum kan man träffa vänner och så, säger Barite innan hon återvänder till sin bok.

Medan mörkret fallit utanför köpcentrumet fortsätter Hageby Biblioteks smekmånad.