En av de soliga eftermiddagarna nyligen stötte jag av en slump ihop med reporterlegenden Sören Boström på bron mellan alla gymnasieskolor i Industrilandskapet och Arbetets museum. Sören har gjort otroligt många och bra år på både NT och Folkbladet. Han var och är en reporter av det slaget som går ut på stan ett par timmar och kommer in till redaktionen med minst tre nyheter. Vi hann byta några snabba ord innan SD: s gruppledare i Söderköping Annelie Sjöberg dök upp till träffen jag bokat med henne. Sören tittade nyfiket på Annelie och mig. "Du får läsa i tidningen vad det handlar om", sa jag till honom.
Vad "det handlar om" är att jag har bokat in samtal med de ledande företrädarna för de tre största partierna i kommunerna Norrköping, Finspång, Söderköping och Valdemarsvik för att lyssna på hur de tänker och tycker om politiken på riksplanet. Hur sköter sig det egna partiet? Och lite annat smått och gott förstås. (Mer att läsa: Tuula Ravander (S) i Söderköping.)
Kommunpolitikers omdömen om hur de nationella politikerna presterar är viktiga i alla partier. Nöjda kommunalråd och gruppledare förebådar ofta bra valrörelser och röstframgångar. Och omvänt gäller inte så sällan det motsatta.
De tre största partierna i riksdagen och i de fyra kommunerna är S, SD och M. I Söderköping är S och SD lika stora med åtta platser var i fullmäktigeförsamlingen där det finns plats för 39 folkvalda ledamöter. (Det skiljde bara tjugo röster till SD: s fördel mellan de båda partierna.) Störst är M med 9 mandat.
Annelie Sjöbergs öden och äventyr i politiken är som ett slags komprimerad berättelse om SD: s snabba framgångar. 2015/2016 kom hon (som då var fritidspolitiker för Centerpartiet och lärare på Nyströmska gymnasiet) i konflikt med sin arbetsgivare. Ledningen för Nyströmska hade synpunkter på Sjöbergs åsikter om invandring som hon framförde på sociala medier. Det slutade med att hon fick lämna sitt jobb.
– Jag sa upp mig själv. Men egentligen hade jag inga alternativ. Ledningen ville bli av med mig. Jag fick ett saftigt avgångsvederlag. Så jag klagar inte. Men visst var det ruggigt att uppleva hur det under lång tid var så laddat och förbjudet att tala om invandringens problem att man likt mig blev av med jobbet för att jag var kritisk till hur kommunen skötte sitt mottagande av unga och ensamkommande invandrare, sa Annelie Sjöberg när vi slagit oss ner i caféet på Arbetets museum.
Efter ett tag lämnade hon Centerpartiet och 2018 valdes hon in i fullmäktige för SD och utsågs till gruppledare. Och på den vägen är det.
Hon har ett stort politiskt intresse och är utöver de kommunala uppdragen också ledamot i SD: s distriktsstyrelse för och vill gärna bli vald till ombud då SD samlas till sina Landsdagar (partikongress) i slutet av november.
– Men lokalpolitiken tar mycket av min tid och mitt intresse. Det speciella med kommunpolitiken är ju att man kommer så nära frågorna som diskuteras. Sådant som skola, hemtjänst, äldreomsorg och bostadsbyggande går att ta på rent fysiskt. Kommunpolitiken är därför jordnära och mer respektfull och det finns oftast en strävan att komma fram till de bästa möjliga lösningarna, sa Annelie.
Hon känner nästan inga vibbar från åren 2015/2016 då det viktigaste för nästan alla partier och politiker var att försöka isolera och frysa ut SD.
– Vi har ett mycket bra samarbete i politiken tycker jag. Vi har också en stadig fullmäktigegrupp och det blir allt lättare att rekrytera in nya personer till politiken. Det är väl egentligen bara Vänsterpartiet som håller fast vid den gamla ordningen. De vägrar att sitta i samma rum som oss när oppositionsrådet Ulric Nilsson (C) samlar oppositionspartierna till informationsmöten, sa Annelie Sjöberg och log lite lätt i mjugg.
När det gäller rikspolitiken i stort tycker hon att "SD sköter sig".
– Visst möter jag väljare och sympatisörer som tycker att det går för långsamt med att få stopp på skjutningar och sprängningar och på fel i invandringspolitiken. Men det här är inte samhällsproblem som löser sig snabbt och enkelt. Självklart ska vi driva på och vilja mer. Men framförallt behöver vi inse att vi inte kan leva som enbart ett missnöjesparti. Vill vi växa till Sveriges största parti så måste vi visa att vi har uthållighet att lösa problemen på riktigt. Och då får man ha bråttom på ett sansat sätt, sa Annelie Sjöberg.
Senare på kvällen ringde Sören: "Jag förstår vad det handlar om. En bra serie du har där i NT", sa Sören.
Widar Andersson är tidigare riksdagsledamot för Socialdemokraterna och tidigare chefredaktör och politisk redaktör för Folkbladet. Han skriver krönikor ur ett oberoende socialdemokratiskt perspektiv.