I riksdagen samlar de tre stora partierna S, SD och M ungefär 75 procent av väljarna tillsammans. Samma partier är också topp tre i Norrköping, Finspång, Söderköping och Valdemarsvik. Jag bokade samtal med de ledande företrädarna för S, SD och M i de fyra kommunerna för att lyssna på hur de tänker och tycker om politiken på riksplanet. Hur sköter sig regeringen? Oppositionen? Det egna partiet? Hur bör nästa regering se ut? Och lite annat smått och gott. (Olle Vikmång (S) var i fokus 18/3)
Christopher Jarnvall är gruppledare och kommunalråd för SD som är tredje största parti i Norrköping.
– Jag hoppas Jimmie Åkesson orkar många år till, sa Jarnvall när jag frågade honom om han ser sitt parti som ett kommande regeringsparti och kanske rentav statsministerbärande parti.
Christopher Jarnvall klev ur partipolitiken 1992. Då sa han upp sitt medlemskap i Moderaterna. 30 år senare gjorde han comeback i de partipolitiska sammanhangen. Då löste han medlemskap i Sverigedemokraterna och placerades högst upp på partiets valsedel i Norrköpings kommunalval 2022. Valet gick bra för SD. Jarnvall blev gruppledare och kommunalråd och fram till slutet av 2024 samarbetade SD med Borgerlig samverkan i den styrande majoriteten. När Borgerlig samverkan sprack så återgick SD till rollen som renodlat oppositionsparti.
– Jag hade inget emot Moderaterna då 1992. Att jag sa upp medlemskapet berodde på att jag började arbeta som konsult istället för att skriva på den då moderata tidningen NWT:s ledarsida. Som konsult vill man ju vara partipolitiskt oberoende, sa Christopher Jarnvall när vi häromveckan träffades på det kommunala förvaltningshuset Rosen i Norrköping.
SD har haft en stökig startsträcka i Norrköpings partipolitik. Avhopp, bråk, skandaler och vildar har varit legio. Vid förra mandatperiodens slut under våren 2022 hade sju av partiets 14 ledamöter uteslutits/avgått men de flesta satt ändå kvar i fullmäktige.
Christopher Jarnvall bor i Kolmården och har under några år haft uppdrag som programledare på mediekanalen Riks som tidigare ägdes av Sverigedemokraterna. Jag har gästat hans tidigare debatt/diskussionsprogram på Riks några gånger. Jag vet inte exakt hur det gick till när och hur Jarnvall fick frågan om att axla gruppledarskapet i Norrköping. Men jag kan ana och gissa att SD-topparna som rörde sig på Riks då och då såg hans organisatoriska kvaliteter och kände av hans fasta handslag och tänkte att "skulle inte han Jarnvall kunna ta hand om Norrköping och hålla ordning och reda på gruppen?"
– Jag bor ju i kommunen och vill gärna hjälpa till och göra en insats. Men självklart var det lite nervöst att gå rakt in i kommunpolitiken som jag gjorde, berättade Jarnvall.
Han må ha varit oerfaren som parlamentariker och partipolitiker. Men en stor del av yrkeslivet har han ägnat åt så kallade "public affairs"; det vill säga haft konsultuppdrag i gränslandet mellan näringsliv och politik. Jarnvall har också gett ut en hel del böcker om bland annat den kungliga Vasaättens band till Vikbolandet (tillsammans med Ulf Gemsiö 2022) och 2015 gav han och Carl Thalén ut boken "Elefanten i det politiska rummet" som bygger på intervjuer med rikspolitiker.
SD har växt i varje val man ställt upp i. Varför?
– Jag tror att många har känt sig överkörda och inte blivit lyssnade på i frågor om invandring och trygghet. De flesta av våra väljare kommer ju från M och S och utgörs alltså av människor som är uppväxta med att politiska partier ska ta itu med samhällsproblemen och inte blunda för dem. Invandring har vi ju alltid haft men inte i den här omfattningen som under de senaste två decennierna. Jag tror det är så enkelt att vi har växt därför att vi har lyssnat på människor och nått ut med vår politik, sa Christopher Jarnvall.
Han är både nöjd och lite missnöjd med hur regeringen och SD har skött sig.
– Det är frustrerande att vissa delar av lagstiftningen går så långsamt. Grova brottslingar och farliga islamister borde till exempel kunna avvisas och utvisas mer konsekvent och snabbt. Vi måste fokusera på svenska intressen och på att få ut dem ur landet så att de inte längre kan göra skada här, sa Jarnvall.
Han tycker också att SD-ledningen borde haft mer "is i magen" i det vapenbråk som utbröt i partiet efter dödsskjutningen på en kommunal vuxenutbildning i Örebro nyligen.
– Vi behövs fortfarande som blåslampa på de andra partierna. Samtidigt har jag full förståelse för att partiet vill - om valresultatet blir sådant - ha ministerposter i nästa regering. Det är inte helt säkert att det gynnar vår väljartillväxt men det är ändå först i en regering som man både kan ta fullt ansvar och mer fullödigt påverka dagspolitikens alla viktiga detaljer och beslut, sa Christopher Jarnvall.
Widar Andersson är tidigare riksdagsledamot för Socialdemokraterna och tidigare chefredaktör och politisk redaktör för Folkbladet. Han skriver krönikor ur ett oberoende socialdemokratiskt perspektiv.