Valdemarsviks kommun har det lite knackigt med befolkningsutvecklingen. Betydligt fler dör än vad som föds och andelen kommuninnevånare som är 85 år eller äldre väntas nå sin högsta nivå runt 2032. Kommunen försöker på olika sätt att bromsa utflyttningen och öka inflyttningen. Per Hanö som är kommunalråd för Sverigedemokraterna är en av de inte alltför många som har flyttat in till Valdemarsvik på senare år. För några år sedan lämnade han Södertälje för att bosätta sig i "Viken."
En eftermiddag i slutet av april möttes vi för ett samtal om politiken, livet och tingen. Per Hanö tog emot mig i det ståtliga "Sjöhuset" mitt i stan och - som det mesta på orten - nära vattnet. Fastigheten var tidigare en del av Lundbergs stora läderfabrik som på 1950-talet hade runt 700 anställda. Nu är det lugnare i lokalerna. De flesta av de stora salarna och rummen är tomma. En liten del är omgjord till ett kontors/företagshotell där hugade företagare i behov av arbetsplatser kan hyra in sig.
– Där ligger min motorbåt, sa Per Hanö och pekade ut mot småbåtshamnen där det ännu bara låg ett fåtal båtar och småguppade i solen. Han berättade att hans tidigare båtfärder ner till Valdemarsvik var en viktig orsak till att han flyttade till platsen.
– Det är väldigt fina miljöer här och jämfört med i storstan är det relativt billigt att köpa sig en bostad här, sa Per Hanö som numera har avvecklat sin yrkesbana inom fastighetsbranschen för att mot ett arvode som motsvarar 40 procent av ett heltidsarvode ägna sig åt uppdraget som kommunalråd och ordförande i det kommunala utskottet för Stöd och Omsorg.
I det senaste kommunvalet i Valdemarsvik använde 5256 personer sin rösträtt. 810 stycken av dessa väljare valde att lägga sin röst på Sverigedemokraterna. Dessa röster räckte till fem SD-mandat i den 35-hövdade fullmäktigeförsamlingen. Socialdemokraterna är störst med 10 mandat. Vänsterpartiet och KD är minst med två mandat vardera. Liberalerna och Miljöpartiet fick bara stöd av 57 respektive 44 väljare i valet och kvalificerade sig därför inte till fullmäktige. Landsbygdspartiet oberoende ökade med hjälp av sina 687 röster med tre mandat och har nu fem platser i den folkvalda församlingen.
Moderaterna har med sina sju mandat hand om uppdraget som ordförande i kommunstyrelsen. I kommunstyret ingår - utöver SD - även Landsbygdspartiet oberoende och Kristdemokraterna.
Per Hanö är en politisk nybörjare. Han gick med i SD 2018 och hade under förra mandatperioden uppdrag i kommunens byggnadsnämnd. I valet 2022 gjorde han debut som kandidat till fullmäktige och ett, tu tre blev han alltså kommunalråd och vice ordförande i kommunstyrelsens arbetsutskott. Raskt marscherat onekligen. Trivs han?
– Det har varit ganska kämpigt att sätta sig in allt nytt; att förstå hur den kommunala beslutsgången fungerar och att utrusta sig med tålamod för att orka med långsamheten som präglar mycket av det demokratiska arbetet. Men jag trivs bra, det är oftast en informell och trevlig stämning och det känns bra att kunna vara med och göra en insats för platsen där man bor, sa Per Hanö.
Orsaken till att vi träffades på Sjöhuset den här eftermiddagen är att Per Hanö - likt elva andra ledande kommunpolitiker från de tre största partierna S, SD och M i Norrköping, Finspång, Söderköping och Valdemarsvik - har svarat positivt på min förfrågan om att ta ett möte med mig för att tala om hur de tänker och känner om politiken på riksplanet. (Senaste politiker från Viken var Lars Beckman (S). NT 13 maj.)
För lokalpolitiker bankar hjärtat oftast hårdast för just det lokala.
Kommunpolitikers omdömen om hur de nationella politikerna presterar är emellertid viktiga i alla partier. Nöjda kommunalråd och gruppledare förebådar ofta bra valrörelser och röstframgångar. Och omvänt gäller inte så sällan det motsatta.
Per Hanö tycker att partiet gör bra ifrån sig i rikspolitiken.
– Jag gick ju med i SD på grund av invandringspolitiken. Och nu när vi samarbetar med regeringen så får vi ju igenom ganska mycket av vår politik på det området. Sänkningarna av priset på diesel och bensin betyder också jättemycket inte minst för folk ute på landsbygden, berättade Per.
Han förstår att många väljare och medlemmar ibland retar sig på att det ibland tar sån lång tid att få något gjort i politiken.
– Men det är ju så det är om man vill vara med och ha inflytande på riktigt och därför behöver samarbeta och kompromissa och förhandla med andra partier, sa Per Hanö.
Widar Andersson är tidigare riksdagsledamot för Socialdemokraterna och tidigare chefredaktör och politisk redaktör för Folkbladet. Han skriver krönikor ur ett oberoende socialdemokratiskt perspektiv.