Lars Beckman fyller 66 år i morgon den 14 maj. Det är ingen särskild hög ålder i allmänhet. Och i synnerhet inte om man som Lars är aktiv socialdemokrat i Valdemarsvik. Britt Olauson som är ordförande för Socialdemokraterna i kommunen fyllde nyss 80 år. Göran Larsson Segergren som är vice ordförande för det lokala partiet fyller 80 i december.
– Britt och Göran är några av de allra mest vitala och utvecklingsinriktade personer som jag känner, sa Lars Beckman till mig när vi för ett par veckor sedan träffades vid ett lunchbord på restaurangen Lilla Blå på Storgatan i Valdemarsvik. Han är oppositionsråd för S i fullmäktige där partiet har 10 av de 35 mandaten. Beckman har varit med i politiken mer eller mindre i hela sitt liv och provat på flera olika uppdrag; bland som kommunstyrelseordförande. Mamman och flera av morbröderna var drivande socialdemokrater, pappan var fackligt aktiv och själv var han på 1970-talet medlem i Gusums socialdemokratiska ungdomsklubb som då var Östergötlands största SSU-klubb.
Lars Beckman är en klassisk arbetarsocialdemokrat. Jag har själv en liknande bruksortsarbetaruppväxt som Beckman och jag känner igen mig i mycket av de minnen och historier som han berättar.
– Jag var nog ett slags "vilsen ungdom" när jag växte upp. Jag hade svårt med humöret och hamnade ofta i bråk. Nån kallade mig för en "bortkommen snorunge med bred käft", och det låg en hel del i det. Men det viktigaste av allt var att jag var omgiven av folk som satte gränser, sa Lars Beckman.
Han berättade bland annat om hur han som 16-17-åring började arbeta som svetsare på Gusums Bruk.
– Jag fick legendaren Reidar Svensson som mentor. Han stod bakom mig när jag svetsade. Jag hörde hur han suckade och så kände jag hur han tog ett stadigt tag om den hand jag svetsade med och verkligen handgripligt visade mig hur svetsning ska gå till, sa Beckman och blev lite tårögd av minnet.
Han berättade också om kamrater och släktingar som tydligt stått i vägen för honom när han varit på väg att ställa till det för sig.
– Ibland blir jag lite rädd för att vi håller på att förlora den där ådern av att sätta gränser och handgripligt stötta och stoppa våra ungdomar när så behövs, funderade Lars Beckman.
Anledningen till att jag och Lars Beckman träffades på Lilla Blå den här dagen var att han - likt elva andra ledande kommunpolitiker från de tre största partierna S, SD och M i Norrköping, Finspång, Söderköping och Valdemarsvik svarat positivt på min förfrågan om att ta ett möte med mig för att tala om hur de tänker och tycker om politiken på riksplanet. Och om en del annat förstås. Det allra flesta kommunalråd jag träffat, i vart fall i mindre och medelstora kommuner, är framförallt råd för sin bygd och för sina trakters människor.
Först ut från Valdemarsvik var Per Hollertz (M) (NT 6 maj)
Samtidigt är kommunpolitikers omdömen om hur de nationella politikerna presterar viktiga i alla partier. Nöjda kommunalråd och gruppledare förebådar ofta bra valrörelser och röstframgångar i riket som stort. Och omvänt gäller inte så sällan det motsatta.
Valdemarsviks kommun är ganska liten. Ungefär 7500 personer är folkbokförda i de tätorter och byar som fyller den kommunala geografin. Befolkningsprognoserna framåt i tiden hakar på den negativa trenden som man levt med i kommunen under ganska lång tid. Lars Beckman valdes in i fullmäktige 1991. Undantaget ett uppehåll under mandatperioden 1998-2002 har han varit en aktiv del av kommunpolitiken under ett kvarts sekel. Vi talade lite fram och tillbaka om hur en liten kommun ska kunna klara sig när ekonomin blir alltmer ansträngd och när staten lägger på alltfler uppgifter på kommunen.
– Jag vet att det är svårt att stå emot men ska Valdemarsvik ha någon chans att komma igen och bland annat kunna locka barnfamiljer att flytta in till oss så måste vi se till att vi i vart fall minst har lågstadieskolor kvar i våra tätorter, sa Beckman.
När det gäller rikspolitiken känner han en medvind i opinionen för partiet.
– Vår partiledare Magdalena Andersson var nyligen och hälsade på här i Valdemarsvik. Hon gjorde ett väldigt bra intryck. Och det känns som om hon står för det slags "balans" i politiken som jag tycker är så viktigt. Vi är ju inga kommunister. Marknaden ska inte avskaffas men den ska balanseras av politiken och demokratin, sa Lars Beckman.
Balansen är viktig.Att inte fara iväg mot ytterkanterna är sannolikt socialdemokratins viktigaste framgångsformel i rikspolitiken.
– Klart att jag funderar på vilka vi helst ska kunna regera tillsammans med om det blir ett skifte efter riksdagsvalet nästa år, sa Beckman när vi reste oss för att gå ut på Storgatan.
Widar Andersson är tidigare riksdagsledamot för Socialdemokraterna och tidigare chefredaktör och politisk redaktör för Folkbladet. Han skriver krönikor ur ett oberoende socialdemokratiskt perspektiv.