Bilden som ges om Samhall är missvisande

Det stämmer att vissa av våra medarbetare har svårt med svenska språket. Men den bild som målas upp av Samhall i en insändare innehåller tyvärr också flera felaktigheter som behöver bemötas.

Det är inte Samhall som beslutar om vilka personer som ska anvisas till oss, utan Arbetsförmedlingen. För att det ska ske krävs – förutom funktionsnedsättning – att personen ifråga har haft svårt att få ett annat jobb, skriver Jonas Thörnros, regionchef Samhall Östergötland.

Det är inte Samhall som beslutar om vilka personer som ska anvisas till oss, utan Arbetsförmedlingen. För att det ska ske krävs – förutom funktionsnedsättning – att personen ifråga har haft svårt att få ett annat jobb, skriver Jonas Thörnros, regionchef Samhall Östergötland.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2023-08-12 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar

"Vilken människosyn har Samhall?" NT 10/8

1) Anställda på Samhall har inte fått jobbet för att de brister i svenska språket. Det krävs att man har en eller flera funktionsnedsättningar. Dessa syns dock inte alltid för utomstående.


2) Det är inte Samhall som beslutar om vilka personer som ska anvisas till oss, utan Arbetsförmedlingen. För att det ska ske krävs – förutom funktionsnedsättning – att personen ifråga har haft svårt att få ett annat jobb. Samhall ger människor arbete när alla andra insatser är uttömda.

3) Vi är mycket noga när nya medarbetare introduceras – de lämnas inte vind för våg. Det stämmer att våra chefer inte kan befinna sig hela dagarna på en och samma arbetsplats, men enligt våra rutiner får nya medarbetare en introduktion tillsammans med en chef; då visas vilka arbetsuppgifter som ska göras, när och hur, samt med hjälp av vilken utrustning och var den finns. Vi låter nya medarbetare arbeta tillsammans med minst en kollega under hela introduktionen, just för att hen alltid ska ha någon att fråga. Samtidigt arbetar Samhall  just nu hårt för att minska antalet medarbetare per arbetsledande chef, vilket kommer att öka möjligheterna att vara mer närvarande. 

 

4 Det stämmer att vi har medarbetare som har svårt att kommunicera på svenska; de arbetar därför tillsammans med någon som pratar samma språk som de själva. Detta gör att det alltid finns någon på plats som kan prata svenska med kunden. 

Varje dag går omkring 1400 personer i Östergötland till jobbet tack vare Samhall. Självklart finns alltid sådant som vi bör – och vill – förbättra. Ibland fungerar arbetet inte såväl som alla inblandade skulle önska. Men påståendet att Samhall skulle ha en dålig människosyn faller på sin egen orimlighet. Hela syftet med vår verksamhet är att ge trygga anställningar till medmänniskor med funktionsnedsättningar, som annars står mycket långt från arbetsmarknaden.