Läraren: Kvartetten saknar konkreta lösningar för skolan

Efter debattartikeln från S, KD, C och L där de berättar att personal i förskolan nu ska språktestas frågar signaturen "Frustrerad lärare" om det verkligen är det som bör prioriteras i ett läge där den svenska skolan står inför enorma utmaningar?

"Satsa på konkreta förbättringar som utgår ifrån vad pedagogerna inom skolan faktiskt önskar och behöver", skriver insändarskribenten.

"Satsa på konkreta förbättringar som utgår ifrån vad pedagogerna inom skolan faktiskt önskar och behöver", skriver insändarskribenten.

Foto: Most Photos

Insändare2025-05-07 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar

Svar på debattartikeln “Språkpaket så att fler lär sig svenska”

Svar till Kvartetten.
Om vi nu ska tala om språk vill jag inleda denna insändare med att kommentera det otroligt skickliga användandet av politikerspråk – det vill säga att använda många ord som låter bra utan att egentligen säga något – i er debattartikel. Med detta sagt önskar jag lite fler konkreta detaljer om de förslag som ni presenterar.

Att stärka språket i skolan är såklart något som bör prioriteras. Därför låter “10 miljoner kronor till skolan för att minska ojämlikheten och insatser för att stärka det svenska språket” som något odelat positivt. Och det är det väl på sätt och vis. 10 miljoner är dock inte särskilt mycket i sammanhanget, ännu mindre om man tar i beaktning de nedskärningar (på långt över 10 miljoner) som gjorts i skolan de senaste åren. Det är som att ta 10 steg bakåt och inte ens ett halvt steg framåt.

Vad ska dessa miljoner egentligen gå till och hur ska det kunna bidra till att både minska ojämlikheten och stärka det svenska språket? Att anställa (eller åtminstone behålla) skickliga lärare och fler specialpedagoger som skapar förutsättningar för alla elever, oavsett bakgrund, att lyckas är väl ändå det mest vinnande konceptet för att öka jämlikhet och stärka språket? Det gör man inte med några 10 miljoner.

Vad innebär det egentligen att ni “prioriterar arbetet med att stärka språkundervisningen för språksvaga individer” rent konkret? Har inte detta arbete varit prioriterat innan? Om inte, var finns då resurserna för att göra detta i en skola som redan går på knäna? Även detta låter som något som kräver mer personal i skolan.

Jag skulle också gärna vilja veta hur stor skillnad de språktester ni föreslår egentligen förväntas göra och vad som händer med de som inte klarar dem? Att personalen i skola och förskola kan svenska är såklart viktigt men är det verkligen det som man bör prioritera i ett läge där den svenska skolan står inför enorma utmaningar?

Jag vill ha en stark och trygg skola där alla elever får möjligheter att lyckas och jag vet att det är möjligt. Flera av de saker ni nu ämnar att genomföra kan såklart vara positiva på sikt, men det är som att sätta plåster på den stympade kropp som är svensk skola i dag. 

Satsa på konkreta förbättringar som utgår ifrån vad pedagogerna inom skolan faktiskt önskar och behöver. Låt skolan kosta pengar och satsa på resurser redan i de lägre åldrarna. Det kommer leda till verkliga förbättringar.