Kritik efter debattartikeln: Mycket prat och obefintlig verkstad

"Frågan är för viktig för substanslösa debattartiklar", menar insändarskribenten och önskar sig konkreta förslag på åtgärder.

Det behövs fler kvinnliga företagare, ja mer framgångsrika företagare över huvud taget. Men hur? Insändarskribenten vill ha mer verkstad, och mindre snack.

Det behövs fler kvinnliga företagare, ja mer framgångsrika företagare över huvud taget. Men hur? Insändarskribenten vill ha mer verkstad, och mindre snack.

Foto: Mostphotos

Insändare2025-03-13 13:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar

Svar på debattartikeln Det behövs fler kvinnliga företagare

Det behövs fler kvinnliga företagare, läser jag i tidningen. Ingen kan gärna ha invändningar. Det behövs fler företagare överhuvudtaget, gärna framgångsrika dessutom.

Ledande funktionärer från 11 (av 13) östgötakommuner samt regionchefen i Företagarna har skrivit under debattartikeln. Samtliga kvinnor, så de bör ju ha en del att anföra och att föreslå för att främja kvinnligt företagande.

Så vad har de att föreslå?

  • “Faktum är att många kvinnor hindras från att förverkliga sina idéer."
  • "Åtgärder behövs, för en region som värderar jämställdhet och strävar efter konkurrenskraft är det en självklar prioritering."
  • "Krångliga regler, höga arbetsgivaravgifter och en förlegad syn på kvinnors företagande måste bort.”

Men vem är det som hindrar kvinnor? Vad kan vi göra åt den saken? Ingen precisering, inget förslag ges.

“Åtgärder behövs”. Jaha. Vilka då?

Krångliga regler och höga arbetsgivaravgifter? Jag tror inte alls att skribenterna vill ha särskilda regler för kvinnor. Därmed är det svårt att förstå hur kvinnor missgynnas av krångel och avgifter, jämfört med män. 

Det blir sammanfattningsvis mycket prat och obefintlig verkstad. Frågan är för viktig för substanslösa debattartiklar. För är det något som är viktigt för framgång, tillväxt och välstånd så är det att kvinnor ges möjlighet att fullt ut delta. Det som Christopher Hitchens och även Hans Rosling kallade “the empowerment of women”.