Signaturen "Borde byta bank": Därför blir vi kvar i femrumsvillan

Bolånelöftet uteblev efter ett halvt sekel i banken. "Så behandlas kunder av dagens banker", konstaterar insändarskribenten som förstår vad signaturen "Besviken kund" pratar om.

Nej, det blev ingen till salu-skylt utanför parets hus den här gången. De får bo kvar i femrumsvillan trots att två av rummen inte används. ARKIVBILD.

Nej, det blev ingen till salu-skylt utanför parets hus den här gången. De får bo kvar i femrumsvillan trots att två av rummen inte används. ARKIVBILD.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Insändare2025-05-04 17:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar

Svar på insändaren "Får inget lån – efter alla år: "Aldrig känt mig så förödmjukad"

Till signaturen "Besviken kund".

Det är värre ändå. Vi hittade vårt blivande boende och sökte bolånelöfte i banken som vi har varit kunder i ett halvt sekel. De ville ha lönespec från ett par som fyllt 80 och 75 år. När jag påpekade att vi var pensionärer ville de ha en pensionsprognos. Vi mejlade Premiepensionsmyndigheten och fick svar att man inte gav prognoser till personer som var över 80 år. Ren och skär åldersdiskriminering alltså. Så banken sa nej men gav rådet: Sälj huset ni bor i så kan ni köpa lägenheten. Var vi skulle bo medan vi letade efter en ny lägenhet hade man inte svar på.

Dessutom ville de byta kreditkorten mot bankkort utan kredit för den räknades in i skulderna när man beräknade lånelöftet. Bankkortet hade en månadskostnad som översteg kreditkortet! Så behandlas kunder av dagens banker.

Så vi blir kvar i femrumsvillan. Har blivit bidragsberoende på gamla dagar för det är ROT och RUT som sköter om hus och hem. Men vi bor bra och använder sällan två av rummen.