Träning och åter träning. Det är vad som har gällt under de senaste dagarna för de drygt 500 elever som går i musikklass i Norrköping.

- Det här är jättekul. Alla får en sån energi. Det är ju väldigt sällan som vi är precis alla elever som gör en konsert tillsammans. Men visst har det varit mycket träning och planering. Eleverna har varit väldigt duktiga, säger Åsa Åberg, musiklärare på Navestadsskolan.

Elevernas energi smittar av sig. De sjunger och klappar takten. Repetitionerna pågår även under stora delar av lördagen.

Artikelbild

| -Det här är så roligt och ger oss alla en sån energi att jobba vidare med, säger Åsa Åberg, musiklärare på Navestadsskolan.

Allt måste fungera inför kvällen. För 24 år sedan gick Sami Yousri ut musikklass. Nu är han en av artisterna.

- Om jag inte gått musikklass så hade jag nog inte kommit in på musik alls, säger Sami Yousri som numera sjunger opera.

Opera var inte heller det han tänkt sig från början. Violin var hans instrument. Efter grundskolan följde musikgymnasium och högskola. Planerna var att bli fiollärare.

- Jag jobbade bara ett halvår. Jag stod inte ut. Det var alldeles fel för mig, skrattar han.

Artikelbild

| Hang with me sjöng och spelade Nele Vath och Erik Fernholm.

Han har alltid sjungit och av en slump fick han veta att Göteborgsoperan hade en extra provsjungning. Opera var inte något han gillade då. Två gånger hade han varit på opera. En gång somnade han och den andra gången var urtråkig.

- Men när jag stod där och provsjöng kände jag direkt att jag hamnat rätt. Jag bara hoppades att de skulle ge mig chansen.

Artikelbild

| Pop-medley fick fart på Stadium arena. Musikklasseleverna sjöng med dansare ur årskurs 9.

Sex elever av ungefär 300 sökanden kom in. Sami Yousri var en av dem. Nu har han varit färdig artist i tio år och att komma till Musikklassernas 50-årsjubileum och delta var en självklarhet.