Eventet skulle ha gått av stapeln i Norrköping den 5 november men har nu ställts in eftersom arrangörerna inte anser sig kunna betala så mycket för polisinsatsen.

Anmälarna anser att polisen i Östergötland diskriminerar den grupp personer som planerat att besöka evenemanget och att prislappen för polisinsatsen är orimlig med tanke på antalet besökare och tiden som eventet skulle ha varat.

Jämför festivaler
Flera av de som har anmält polisen i Östergötland hänvisar till andra festivaler som fått lägre polisnotor trots att de haft ett större antal besökare och varat flera dagar i stället för ett tiotal timmar som Majestiq 12 skulle ha varat. Ett exempel på detta är festivalen Peace and Love som hölls i Borlänge under tre dagar i juli. Festivalen besöktes av cirka 50 000 personer och polisnotan slutade på 100 000 kronor.

Artikelbild

Polisen i Östergötland motiverar prislappen för den planerade insatsen på Majestiq 12 utifrån den insats de gjorde under förra årets evenemang då 65 personer frihetsberövades och ett 40-tal av dem lagfördes för narkotikabrott.

"Vi bedömer att den här tillställningens art och musikens karaktär gör att det troligtvis kan bli stora drogproblem under kvällen, precis som förra året. Många vill nog hellre ha poliser ute på dagarna i stället.", sade Jan Mattson från polisen i Östergötlands rättsgrupp i ett uttalande i NT tidigare i veckan.

"Polisen diskriminerar"
Men den förklaringen köper inte anmälarna.

"Bara för att vi lyssnar på en specifik genre betyder inte det att det är mer droger där än på nån annan krog eller större evenemang", skriver en av anmälarna.

Artikelbild

"Jag anser att polisen helt enkelt diskriminerar en stor grupp människor som hade tänkt gå på detta eventet. 708 400 kronor för 77 poliser att hålla ordning på en konsert/event som är på 10 timmar är helt orimligt", skriver en annan person i sin anmälan.

JO kommer nu att ta ställning till anmälningarna och besluta om en eventuell utredning.