Ligan misstänks ha krävt företagare på betalning för tjänster de inte beställt.

Den 60-årige Norrköpingsbo som häktades först är vd i ett bolag som äger en fastighet i centrum. Han och en 43-årig kvinna bosatt i Katrineholm häktades för ett par veckor som misstänkta för grovt bedrägeri under 2013. En 33-åring bosatt i Norrköping anhölls samma vecka. Mannen, som är misstänkt för samma brott, begärdes dock aldrig häktad.

Två nu misstänkta sitter anhållna. Männen, 40 och 44 år gamla, är bosatta i Enköping respektive Täby. De greps i onsdags förmiddag och misstänks för grovt bedrägeri från april i år och fram till i november. Den äldre av de två figurerar i flera till synes legitima bolag. Inget av dessa förefaller vara direkt inblandat i fakturabedrägerierna.

Företag med kopplingar till bland andra 60-åringen finns däremot upptagna på de digra varningslistor över annons- och fakturabedragare som bland andra Svensk Handel och företagarnätverket Förenade Bolag publicerar på internet. Av varningslistorna framgår att aggressiva och påstridiga "försäljare" ringer företag och föreningar och påstår att dessa har ett löpande avtal med bluffbolagen. Med de lögnaktiga påståendena som grund avkrävs företagarna betalning för tjänster de aldrig beställt. Av en faktura från ett bolag med säte i Norrköping, dess uppgivna adress är för övrigt också 60-åringens bostadsadress, framgår att "Svensk Företagsinfo" krävt en i mängden av drabbade företagare på 8 625 kronor. Det är inte enbart småföretagare som drabbats, utan också förskolor, kommuner och föreningar.

I ett kommentarsfält på Svensk Handels varningssida berättar en drabbad att hon fått en "slutfaktura" på över 17 000 kronor, en annan berättar om en "säljare" som påstått sig ha en inspelning där företagaren godkänt ett avtal.

"Jag förstår inte hur svenska lagen kan tillåta såna här blufföretag finnas kvar när man anmält dom för bluffakturor ett flertal gånger!", skriver en upprörd kvinna som krävts på över 7 000 kronor.

Ett av de Norrköpingsbaserade bolagen gjorde nyligen en mindre ändring av företagsnamnet och bytte dessutom adress. Möjligen skedde det för att uppmärksamheten kring bolaget börjat bli besvärande. Den nya adressen går till den fastighet i centrala Norrköping som ägs av det bolag för vilket 60-åringen är vd. Bolaget ägs i sin tur av en sammanslutning som knappast lär välkomna att förknippas med fakturaskojare.

Åtal mot VD:n skulle ha väckts på torsdagen. Han har dock gått med på att sitta häktad med restriktioner fram till den 20 december.