De ska göra Bråvalla säkrare

Landets festivaler satsar på säkerheten efter flera uppmärksammade fall av våldtäkter och sexuella ofredanden. Under Bråvalla är Nattskiftet en del i arbetet för trygghet.– Vi ser ljuset i tunneln, men vi är inte där ännu, säger Lisen Andréasson Florman, organisationens grundare och verksamhetschef.

Under Bråvalla är Nattskiftet är och grundaren Lisen Andréasson Florman en del i arbetet för trygghet.

Under Bråvalla är Nattskiftet är och grundaren Lisen Andréasson Florman en del i arbetet för trygghet.

Foto: Annika Berglund

Bråvalla2016-06-18 08:00

Det blir tredje året som Nattskiftet finns på Bråvalla Festivals område. På lördag klockan 10 utbildas årets lokala volontärer på Matteuskyrkan i Norrköping. Och alla är välkomna.

– Det är kul att få med det lokala engagemanget. Vi behöver bli fler så vi hoppas att många kommer förbi, säger Lisen Andréasson Florman, grundare och verksamhetschef för Nattskiftet.

Många arrangörer satsar på säkerheten efter flera uppmärksammade fall av våldtäkter och sexuella ofredanden på festivaler – tidigare år dömdes fyra män till fängelsestraff efter att ha gruppvåldtagit en 17-årig flicka på Bråvalla 2014. Enligt Lisen Andréasson Florman är det hög tid att problemen belyses. Men mer skulle behöva göras.

– Vi ser ljuset i tunneln, men vi är inte där ännu. Festivalerna är fortfarande för tysta. Besökarna skriker efter mer trygghet, man borde lyssna på dem. Det är tillsammans vi kan förändra. Bråvalla har tagit ett ansvar, de har ett bra samarbete med oss. Men det finns alltid förbättringspotential. Däremot har de kommit en bra bit på vägen jämfört med en del festivaler vi har varit i kontakt med.

Tystnaden tror hon kan bero på en rädsla att tappa besökare.

– Det är nog en blandning av flera saker men affärsgrejen är en del – man är rädda att folk inte ska våga gå på festival och att föräldrar inte ska släppa iväg sina barn. Men det är först när man belyser ett problem som det går att göra något. Folk vet att det händer saker, det är bättre att bara börja jobba förebyggande mot våld och sexuella övergrepp. Vi vill inte komma med pekpinnar, vi vill bara hjälpa festivalerna framåt.

Genom projektet "Trygghetslistan", som genomfördes med hjälp av artisten Silvana Imam, har Nattskiftet fått en stor mängd råd från vanliga besökare om vad som skulle kunna göras; allt från upplysta toalettområden till fler "nattkompisar". Förslagen kommer att tas upp med festivalerna vid ett "rundabordsamtal" längre fram.

– Många har väldigt konkreta tips. De älskar festivaler men har tyvärr ofta dåliga minnen också, vare sig det rör sig om våldsbrott eller sexuella övergrepp. Det är skitviktigt att de tas på allvar; att arrangörerna faktiskt lyssnar på sina besökare. På ett sätt gör vi en kundundersökning åt dem. Borde inte alla företag lyssna på sina kunder?

LÄS MER:Fyra dömdes för grov våldtäkt på Bråvalla

LÄS MER: Nio våldtäkter polisanmäldes under festivalen 2013–2015

Nattskiftet

Startades 2014 och finns i dag på många svenska festivaler, genom sina "nattkompisar".

Organisationen är ideell och partipolitiskt och religiöst obunden och arbetar med nattvandring, utbildning och debatt i arbetet för ett tryggare nattliv.

Nattskiftet består av frivilliga och samarbetar med ett flertal organisationer och instanser.

Källa: nattskiftet.org

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om