Det var vid 14.30-tiden på onsdagen som det första larmet kom till SOS. Därefter kom det fler, men man kunde snabbt konstatera att det var en enda stor brand som det handlade om.

– Vi fick in flera samtal ungefär samtidigt och det gällde alla ungefär samma område. Vi förstod snabbt att det mest troliga varit att personerna sett röken från olika håll, säger Tobias Wallberg, styrkeledare på räddningstjänsten.

Under eftermiddagen och kvällen inkom sedan flera larm och åtminstone en ytterligare brand, utanför Igelfors, kunde konstateras.

Artikelbild

| Området som härjats av den stora skogsbranden ligger norr om Hemsjön mellan Tjuttorp och Mottorp.

Den stora branden norr om Hemsjön, mellan Tjuttorp och Mottorp, uppskattas ha varit ungefär 5–7 hektar.

– Det är lite svårt att säga, eftersom det aldrig är fyrkantiga skogsbränder. Men det ligger där någonstans, säger Tobias Wallberg.

Räddningstjänsten i Finspång begärde under onsdagen hjälp från Räddningstjänsten Östra Götaland och Katrineholms räddningstjänst. Även helikoptrar från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap var närvarande. Omkring klockan 20 på onsdagen var branden helt inringad och under kontroll. MSB:s helikoptrar lämnade då platsen.

– Vi finns kvar i området hela torsdagen och kommer att vara ungefär 6–7 man från oss, och 4–5 man från skogsägaren. Sedan får vi se hur det ser ut, säger Tobias Wallberg.

Artikelbild

| Efter flera bränder på ett dygn är Räddningstjänsten i Finspång ansträngd.

Det finns inga byggnader i området som stått i riskzonen för skogsbranden. Arbetet under torsdagen handlar om att fortsätta jobba med eftersläckningen.

– Vi går runt och blöter ner ordentligt. Vi säkrar upp kanterna och ser till att det inte brinner. Det skulle kunna vara igång en brand i mitten av området men eftersom träden är så ostabila, och det till exempel kan ramla ner grenar, så är det inget som vi går in till. Vi offrar inget för att säkerställa att allt är släckt eftersom vi har kontroll på ytterkanterna, säger Tobias Wallberg.

Artikelbild

| Totalt är det ungefär 5-7 hektar som har brunnit.

Även innan den stora branden på onsdagen hade räddningstjänsten fått rycka ut på flera mindre skogsbränder. Det gör att verksamheten just nu går lite tyngre.

– Vi börjar att få dåligt med resurser, så blir det alltid när vi är ute på sådana här större saker. Men jag hoppas att vi får det lugnare under kvällen och imorgon, fredag, säger Tobias Wallberg.