Den kommunala bastun vid Glottern blev som bekant en het potatis i samband med att Norrköping fick ett nytt politiskt styre för nästan exakt ett år sedan.
Efter att kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) berättat att Borgerlig samverkan inte anser att bastun tillhör välfärden, blev bastubadande Norrköpingsbor oroade – vad kommer att hända med bastun?
För några veckor sen skrevs ett nytt kapitel i bastubråket när kommunledningen meddelade att man söker privata aktörer som kan tänka sig ta över driften. Inte bara den vid Glottern – utan även den nybyggda bastun i Inre hamnen, som ännu inte öppnat upp för allmänheten.
Enligt Borgerlig samverkan ser man föreningslivet som en viktigt samarbetspartner för att minska den kommunala konkurrensen. I nuläget har ett tiotal aktörer – privatpersoner, företag och föreningar – hört av sig till kommunen för att få veta mer om bastudriften.
– Vi tycker det ligger i vår linje, det handlar om natur- och fritidsintressen, säger Bengt Ydebäck, styrelseledamot i KFUM Norrköping.
– Efter att vi blev av med Strömvilan behöver vi ha nya verksamheter, säger Bengt Ydebäck vidare.
KFUM Norrköping har haft ett par duster med kommunen de senaste åren. Utöver Strömvillan, där kommunen beslutade sig för att ta över föreningens fritidsgårdsverksamhet, var KFUM:s sommaraktiviteter i Folkparken ett tag hotat på grund av nedskurna bidrag.
– Men vi har haft ett par möten med kommunen den senaste tiden och jag upplever att vi har en bra dialog, säger Bengt Ydebäck.
I skrivande stund har följande föreningar, utöver KFUM, hört av sig till kommunen: Dyslexiföreningen, Friluftsfrämjandet Åby Jursla, Friskis & Svettis och Östra Eneby Haga scoutkår.
Hasse Erikson på Kulturkvarteret Hallarna förklarar varför de kontaktat kommunen.
– Vi vill veta lite mer om förutsättningarna för att ta över driften. Vi måste alltid tänka på vad vi kan göra för att få nya uppdrag, vi tycker det här låter spännande, säger Hasse Erikson.
Är det båda basturna som ni kan tänkas vara intresserade av?
– För vår del handlar det om den i Inre hamnen. Jag tänker att det finns andra föreningar i närheten av Glottern som är mer lämpliga att driva den bastun.
Har ni någon ekonomisk ram för att ta över driften?
– Det ska ju inte bli någon förlustverksamhet, vi vill stabilisera vår ekonomi, säger Hasse Erikson.
Under perioden januari till och med början av oktober 2022 hade bastun i Glottern gått med 35 000 kronor i vinst. I nuläget har Sophia Jarl ingen uppfattning om hur mycket det kan kosta för föreningarna att driva bastun.
– Vår ambition är givetvis att föreningarna ska kunna tjäna pengar på att driva bastun. Syftet är att de ska fler intäkter, det är det vi jobbar för.
Hur ser du på att föreningar nu hört av sig till er?
– Vi visste att det fanns intresse och det är därför vi beslutat oss för att lägga ut driften på föreningslivet.
Vad händer närmast?
– Vi kommer att kalla till informationsmöte i början av oktober. Då kommer vi att lyssna på föreningarna, säger Sophia Jarl.
Baserat på det som sägs i dialogen mellan kommunen och föreningarna – det kan också handla om företag – har politiken gett tjänstemannaorganisationen i uppdrag att ta fram ett förslag på hur föreningslivet kan ansvara för de här två bastuanläggningarna.