Hälften av pengarna ska betalas ut under 2026 och hälften under 2027, enligt den överenskommelse som träffats med Kvartetten.
Men tillskotten riskerar att ätas upp av ökade kostnader som hyror och matpriser, enligt Madelén Falkenhäll, som är ekonom på Swedbank.
– Det är det många som har blivit varse om de senaste åren, säger hon.
Så hur mycket blir kvar för en familj som får ett lönetillskott på sammanlagt 600 kronor? Vi bad Madelén Falkenhäll att ta fram ett exempel med en tvåbarnsfamilj där föräldrarna tjänar 25 000 och 30 000 kronor i månaden.
Familjen bor i hyresrätt med fyra rum och kök och får alltså ett tillskott på 600 kronor. Det visar sig att de endast kommer att ha 50 kronor kvar när räkningarna är betalda.
Anledningen: ökade levnadskostnader.
Madelén Falkenhäll räknar även på ett exempel med en ensamstående förälder som har enskild vårdnad om två barn och bor i en hyresrätt med tre rum och kök. Föräldern får barnbidrag, underhållsstöd och bostadsbidrag.
Ett lönetillskott på 300 kronor skulle i slutändan resultera i ett minus på 300 kronor.
– Kostnaderna har dragit i väg mycket mer än inkomsterna, konstaterar Madelén Falkenhäll.
När de nya lönetillskotten väl börjar betalas ut nästa år är Madelén Falkenhälls råd att ta det lite lugnt.
– Det kan kännas lockande att sätta sprätt på pengarna, men det är ofta klokare att försöka spara. Vi vet att många har fått ta av sitt sparande för att betala nödvändiga utgifter de senaste åren.
Nicklas Lundström (V) poängterar att de extra pengarna kommer att betalas ut utöver den vanliga löneförhöjningarna, men han medger samtidigt att det inte är tillräckligt.
– Det skulle behövas ännu mer. Vårt mål är att undersköterskor ska få en tusenlapp mer i månaden. Men vi har kommit en bit på väg i alla fall. Det här är den största reformen som vi har fått igenom på flera mandatperioder.
I sin budget vill Vänsterpartiet delfinansiera lönetillskotten med sänkta inkomster för politiker. I dag tjänar kommunalråden i Norrköping drygt 80 000 kronor i månaden.
Olle Vikmång (S) har mest med nästan 90 000 kronor i månadslön.
– Vi vill sänka de här lönerna med ungefär 20 000. Det skulle ge cirka tre miljoner i besparingar för kommunen. Det är inga jättesiffror, men det är ändå viktigt. Om politiker ska företräda vanligt folk kan de inte leva i en helt annan ekonomisk verklighet, säger Nicklas Lundström.
Vilket stöd från andra partier har du för den här sänkningen?
– Hittills har vi inte haft något stöd alls. Tyvärr.
I vintras fick Nicklas Lundström en kommunalrådspost på 68 procent med en månadslön på 54 808 kronor, enligt de siffror vi fått ut från kommunen.
Betydligt mer än de vårdbiträden som tjänar 22 500 kronor i månaden – och som dessutom jobbar heltid.
– Så är det ju. Det är ett tufft och slitigt jobb att vara kommunalråd också. Man har stort ansvar. Men vi tycker att lönerna bör jämnas ut. Därför fajtas vi hårt för att höja lönerna för vårdbiträden och sänka lönerna för politiker. De måste närma sig varandra, säger Nicklas Lundström, och tillägger att han "arbetar långt mycket mer än 68 procent och är hemma väldigt lite".
Han får inte heller ut hela sin lön. Vänsterpartiets politiker får nämligen inte tjäna mer än 36 270 kronor efter skatt. Allt utöver det går i stället till en särskild partiskatt.
– Jag betalar cirka 10 000 kronor i månaden till partiet. Men över 36 000 kronor i månaden är ändå en jävligt bra lön jämfört med välfärdens arbetare. Man ska inte bli rik på att bli politiker, säger Nicklas Lundström.
Hur ser du på den stora skillnaden som ändå finns mellan din lön och ett vårdbiträdes?
– Det är den skillnaden som gör att vi vill fortsätta att höja deras löner och sänka lönerna för politikerna. Det här är ett steg i den riktningen. Men vi vill fortsätta. Vi vill ha ett mer jämlikt samhälle där de här grupperna tjänar mer och politiker och framför allt kommunala chefer tjänar mindre.