"Får dela sju kvm med en annan"

"Nu måste politikerna svara. Det talas om hårdare straff. Men jag har inte hört något om mer resurser till Kriminalvården", säger advokat Bengt Ivarsson.

Advokat Bengt Ivarsson saknar resurser till Kriminalvården när politiker talar om skärpta straff.

Advokat Bengt Ivarsson saknar resurser till Kriminalvården när politiker talar om skärpta straff.

Foto: Åke Karlsson

Norrköping2019-03-05 16:30

Bengt Ivarsson är advokat hos Kihlstedts advokatbyrå i Linköping och var tidigare ordförande för Sveriges Advokatsamfund. Han är mycket kritisk mot hur politiken hanterar frågor om brott och straff.

– Jag tycker att alla politiska partier missar frågan. Det pratas vitt och brett om hårdare straff. Om att avskaffa straffrabatterna. Om att sänka åldern för fängelse. Det går säkert hem hos väljarna. Men ingenstans talar man om hur Kriminalvården ska klara av att hantera fler intagna på häkten och anstalter. Det är redan i dag en mycket ansträngd situation där med överbeläggningar, säger han.

Bengt Ivarsson ser flera konsekvenser av överbeläggningarna på häkten och anstalter. Han beskriver vad klienter till honom kan vara med om.

– Det kan hända att du får dela sju kvadratmeter med en annan häktad. Har du tur kommer du överens med den andre häktade. Och det brukar man väl i och för sig försöka ordna. Men det här orsakar ändå spänningar och stress. Det blir en osund arbetsmiljö för de anställda. Det händer också ofta att klienter inte alls placeras i häkten efter närhetsprincipen. Jag finns här i Östergötland och har haft klienter som placerats i Uddevalla. Det kostar tid och pengar för alla, säger han.

Han håller med facket Seko i deras kritik om att Kriminalvården har glömts bort när konsekvenserna av skärpt lagstiftning diskuteras.

– Det är självklart att det behövs en utbyggnad. Men det tar tid att bli klar med det. Samtidigt kräver en satsning på Kriminalvården att det görs prioriteringar. Eller så måste man ta den kostnaden. Alltså höja skatten eller avstå från andra satsningar. Jag tror att man måste besinna sig med vissa föreslagna straffskärpningar tills det finns tillräckligt med platser. Ungdomsrabatten är ett sådant exempel, säger Bengt Ivarsson.

Men krisen finns nu. Vad kan göras enligt ditt sätt att se det?

– Jag tror absolut inte på att man ska avstå från vård. Så sker ibland i dag. Det är en hel kedja och då måste man se över hela kedjan. Det är underbemannat överallt. Som exempel. Det är ju meningen att du bara ska vara en kort tid på häkte. Men i dag kan klienter som egentligen är färdigutredda bli kvar på häktet för att NFC (Nationellt forensiskt centrum) inte hinner klart. Jag tror också att man kan titta på om fler kan dömas till fotboja. Men allt är komplext. Det måste man förstå när det talas om hårdare straff, säger Bengt Ivarsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!