Den politiska skoldebatten i Norrköpings kommun har präglats av hotande skolnedläggningar på grund av tomma platser på skolorna. Enligt kommunens beräkningar finns det cirka 1 400 tomma platser på de kommunala skolorna runt om i Norrköping.
– Den siffran som cirkulerat i rapporteringen är en ekonomisk faktor som vägts in och som bygger på delningstal 25. Det är en ekonomiskt förenklad beräkningsgrund. Den används per klass för att ha som balanserat värde när vi jobbar på att titta på en hållbar ekonomi, säger Sofié Lindén, utbildningsdirektör på Norrköpings kommun.
Praktiskt fungerar det så att kommunen tittar på statistiken över antalet elever per klass i hela kommunen. Om en klass på någon skola har 24 elever i stället för 25 räknas det som en tom plats.
– Med den här ekonomiska beräkningsgrunden finns det knappt 1 400 tomma platser i hela kommunen men de är väldigt spridda över kommunen och olika inom olika ålderssegment. Vi ser till exempel att våra högstadieskolor i innerstan har en hög beläggningsgrad och där finns det inte några tomma platser generellt, säger Sofie Lindén.
Hur många av de tomma platserna finns på landsbygden?
– Jag kan inte säga exakt men mellan tummen och pekfingret finns ungefär hälften i ytterområdena.
Den ekonomiska beräkningen är en del av det underlag som tjänstemannaorganisationen ska ta fram till politikerna. Det finns också en pedagogisk faktor att ta hänsyn till.
– I den ekonomiska beräkningsmodellen är det samma delningstal för alla klasser i hela kommunen. I den pedagogiska är det olika från skola till skola. De ska vägas ihop och det handlar ju om att ha kvalitet i verksamheten.
– Den pedagogiska kapaciteten kan bero på hur skolans lokaler ser ut. Olika byggnader och olika byggår påverkar vilken storlek klassrummen har.
I den pedagogiska faktorn ingår också bland annat tillgång till grupprum, och övriga lokaler, elevernas behov och elevgruppens sammansättning, förklarar Sofie Lindén.
För att kunna planera för en långsiktig skolverksamhet behöver det också finnas viss luft i systemet för att klara förändringar som uppstår.
– Flyttar man till Norrköping ska man hitta en skola inom rimligt avstånd. Det är vår skyldighet. Däremot behöver vi inte ha luft för stora inflyttningar eller stora flyktingmottaganden utan då hanteras det utanför ordinarie kapacitet. Det är så vi har löst det innan om det skulle hända och där finns en lång erfarenhet i verksamheten.
Varför har man valt delningstalet 25?
– Man behöver använda förenklade beräkningsmodeller. Vi ser att enheter som har färre elever måste tänka lite annorlunda när det gäller organisationen som helhet. Med färre elever brukar det vanligtvis vara svårt att få en ekonomi i balans, framförallt om skolan är liten.
– Då är det svårt att få täckning för en hel organisation och få till de här tjänsterna man behöver ha. Tjänster som är spridda över hela skolan. Till exempel elevhälsa eller rektorstjänst och det kan vara ämnen som hemkunskap eller slöjd.
Utbildningsnämnden går mot ett underskott på 44,7 miljoner kronor och flera besparingsåtgärder har vidtagits. Enligt kommunstyrelsens ordfförande Sophia Jarl (M) kostar de tomma platserna kommunen pengar varje dag och ett beslut om eventuella skolnedläggningar väntas i samband med kommunens budgetbeslut i juni.