Kommunen kan bryta avtalet med iCreate

Kommundirektören vill inte berätta om några åtgärder kommer att vidtas med anledning av att företrädarna för iCreate Dreams är avstängda från sina uppdrag och utreds för misstänkt förskingring i Vineyard Norden.

Kommundirektör. Martin Andreae skrev under det nya avtalet med iCreate Dreams AB.

Kommundirektör. Martin Andreae skrev under det nya avtalet med iCreate Dreams AB.

Foto: Leif Hallberg

Norrköping2017-05-27 08:00

Norrköpings kommun valde att förnya och förlänga avtalet med iCreate Dreams trots den kritik som poliser riktat mot projektet. Det nya avtalet med iCreate Dreams AB sträcker sig fram till den 28 februari 2018. Avtalet undertecknades i februari i år av kommundirektör Martin Andreae och Patric Hedén, iCreate Dreams AB.

I avtalet står det att kommunen bidrar med en miljon kronor. Första utbetalningen om 500000 kronor skulle ske i mars 2017 och nästa, också om 500000 kronor, i oktober 2017.

Villkoret för att pengarna ska betalas ut är att iCreate Dreams AB uppfyllt sina åtaganden i enlighet med överenskommelsen, exempelvis ska företaget lämna in verksamhetsberättelser för verksamheten som bedrivits inom projektet. Den första ska ha lämnats den 30 maj och nästa den 30 december i år.

Hur ser Norrköpings kommun på att företrädare för iCreate Dreams är misstänkta för förskingring inom Vineyard Norden och har stängts av från sina uppdrag?

– Norrköpings kommun har ett avtal med företaget iCreate Dreams AB. Kommunens intresse är att vi får det uppdrag utfört som vi blivit utlovade i avtalet. Enligt avtalet så ska kommunen senast den 30 maj få en rapport om hur verksamheten fortlöper, skriver kommundirektör Martin Andreae i ett mejlsvar till NT.

Han vill i nuläget inte kommentera vilka åtgärder kommunen har vidtagit eller kommer att vidta.

Kommer Norrköpings kommun att vidta några åtgärder med anledning av detta?

– I avtalet finns reglerat vad som händer om någon part ”väsentligt åsidosätter” sina åtaganden. Skulle det visa sig att någon begått brott inom ramen för iCreates verksamhet så har kommunen möjlighet att bryta avtalet. Kommunen har i så fall också möjlighet att kräva pengarna tillbaka.

I höstas berättade NT om att Norrköpings kommun indirekt betalar lön till kriminellt belastade personer, som deltar i pilotprojektet Stepping Stone som drivs av det sociala företaget iCreate Dreams AB.

Projektet syftar till att bryta den onda cirkel som utanförskap och organiserad brottslighet leder till. Genom att bland annat ge ledande gängmedlemmar ett riktigt jobb och personligt stöd hoppas man kunna bryta deltagarnas destruktiva mönster.

Flera poliser kritiserade dock att kommunen valt att träffa avtalet, eftersom deltagare i projektet fortsatte begå brott. En av dem, en 20-årig man, uppviglade personer att ge sig på en polis, som de höll fast och kastade cigaretter på. Samme deltagare var dessutom föremål för en förundersökning angående våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd och narkotikabrott, enligt chefsåklagare Torsten Angervåg. 20-åringen uteslöts sedan från projektet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!