Tomas, 36, vill rusta upp den förfallna ön – för barnens skull

Kan Esterön utanför Norrköping återuppstå?
Det tror i alla fall SD-politikern Tomas Forsberg – som vill att kommunen ser över möjligheterna för att göra naturreservatet tillgängligt för barn och unga.

Kan det rustas upp? SD-politikern Tomas Forsberg vill i alla fall att kommunen utreder möjligheterna att återställa Esterön till en friluftsplats för barn och unga på sommaren.

Kan det rustas upp? SD-politikern Tomas Forsberg vill i alla fall att kommunen utreder möjligheterna att återställa Esterön till en friluftsplats för barn och unga på sommaren.

Foto: Fredrik Jonson

Norrköping2025-04-19 04:01

Nyheten i korthet

  • SD-politikern Tomas Forsberg föreslår att Norrköpings kommun ska utreda möjligheterna att återställa naturreservatet Esterön som en aktivitetsplats för barn och unga.
  • Forsberg vill inte bara renovera befintliga faciliteter, utan också skapa nya installationer som grillplatser, utegym, samt fotbolls- och volleybollplaner.
  • Esterön har varit ett naturreservat sedan 1973 och skänktes av staten till kommunen med krav om att den skulle vara tillgänglig för alla medborgare. Sedan färjetrafiken upphörde 2003 har ön förfallit.

Säg Esterön och vissa Norrköpingsbor blir väldigt nostalgiska – medan andra inte har någon aning om vad du pratar om. 36-årige Tomas Forsberg har bara hört vad andra sagt om naturreservatet i Bråviken utanför Norrköping.

– Jag har släktingar och kollegor som berättat hur det var att fira sommarlov på Esterön. I dag finns inte den här typen av sommarläger för ungdomar i Norrköping. Vi har Stadium sportscamp, men det är kanske inte alla som har råd med det, säger han.

Tomas Forsberg är fritidspolitiker för SD och sitter med i kultur- och fritidsnämnden. Han har nu tagit initiativ till att Norrköpings kommun ska utreda möjligheterna att återställa ön så att barn och unga får en plats för bad, friluftsliv och andra utomhusaktiviteter. 

Enligt hans förslag bör man inte bara renovera de faciliteter som finns utan också skapa nytt, exempelvis grillplatser, utegym, samt fotbolls- och volleybollplaner.

– När jag var med Naturskyddsföreningen på Esterön i höstas kunde jag konstatera att stället förfaller. Naturen tar över, på gott och ont. Men jag känner att det finns stor potential till att göra något riktigt bra för unga där ute.

Esterön har stått och förfallit i drygt 20 år. "Men det finns stor  potential till att göra något riktigt bra", säger Tomas Forsberg. Den här bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.
Esterön har stått och förfallit i drygt 20 år. "Men det finns stor potential till att göra något riktigt bra", säger Tomas Forsberg. Den här bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.

Är det inte svårt att locka barn med naturupplevelser i dag?

– Nej, det tror jag inte. Jag tror det blir lättare att kunna avskärma sig från vardagen om du får lämna staden. Det blir som ett äventyr då.

Har kommunen råd att rusta upp Esterön?

– Finansieringen är självklart en fråga som måste utredas. Jag hoppas det finns föreningar, företag eller kanske någon privat aktör som kan tänka sig att bidra ekonomiskt. Kanske går det att stycka upp det; att någon köper en viss del av marken eller en byggnad. Dessutom behöver vi inte nyttja hela ön. 

Vad händer närmast?

– Förhållandena är lite speciella, det är samhällsplaneringsnämnden som ansvarar för själva marken medan kultur- och fritidsnämnden ansvarar för byggnaderna. Det kan hända att det är samhällsplaneringsnämnden som håller i det här, i så fall får jag be en partikollega att ta över ärendet, säger Tomas Forsberg. 

Esterön har varit ett naturreservat sedan 1973. Ön skänktes av staten till kommunen med krav om att den skulle vara tillgänglig för alla medborgare. 2003 upphörde färjetrafiken och sedan dess har ön förfallit. 

Karta: Esteröns Naturreservat
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!