– Jag kan inte säga mer än att det tyder på en undermålig och nonchalant ekonomiskt styrning, där man inte återkopplat löpande under sommaren, kommenterar Sophia Jarl det faktum att Upplev Norrköping hamnat på obestånd.

Prognosen för underskottet i bolaget totalt sett är 16 miljoner kronor, säger hon. Och att Upplev Norrköping redan i förhand använt upp pengar som de trodde skulle komma in som vinst från Marvelutställningen är "inte en god ekonomisk hushållning".

– Det är klart att ett bolag kan budgetera för en intäkt, och sen ta höjd för det om man har en utgift. Men då måste man ju vara relativt säker på att man har intäkten i hamn innan man gör sig av med den. Och i det här fallet har de uppenbarligen inte gjort en riskanalys kring den här utställningen.

LÄS ÄVEN:Krismöte för Upplev Norrköping

LÄS ÄVEN:Kommunen täcker upp fiaskosatsningen

LÄS ÄVEN:Svedahl (L): "Jag la mig för de övriga"

Sophia Jarl tycker också att detta bekräftar den bild som kommunrevisionen i våras gav av hur Upplev Norrköping styrs. Då slog revisionen bland annat ner på den ekonomiska uppföljningen i bolaget, och kritiserade såväl vd:n Magnus Nilsson som bolagsstyrelsen.

– Det jag kan säga i dagsläget är att det bekräftar att revisionen gjort en korrekt bedömning. Och det är givetvis olyckligt och oacceptabelt att de inte gjort något åt det. Och det är framförallt Reidar Svedahl som är ordförande för bolaget. Han kan inte svära sig fri från ansvar.