I onsdags åkte hela familjen tillsammans med Ödeshögsbon Helena Fredriksson och hennes mamma Kristina, till Stockholm. Där träffade de advokaten Baharak Vaziri, som specialiserat sig på migrationsärenden och vårdnadsärenden.

Baharak Vaziri hade läst om Marwa i medier och ringde upp familjen redan på tisdagskvällen och erbjöd sin hjälp.

Helena och familjen hade då redan avtalat tid med en annan advokat om ett möte på onsdagen.

Artikelbild

| Advokat Baharat Vazini tillsammans med niåriga Marwa Laaraouat vid onsdagens möte.

– Men vi avbokade för vi uppfattade att Baharak Vaziri hade precis den erfarenheten och inriktningen som vi sökte, berättar Helena Fredriksson.

Läs mer: Nytt hopp för Marwa

Advokaten fick alla handlingar mejlade till sig sent i tisdags kväll. Hon menar att det finns goda möjligheter att Marwa får stanna eftersom hennes mamma Ouafae Zaghtour har marockanska papper på att hon är vårdnadshavare.

– Vi har nu ansökt till tingsrätten om att Marwas mamma ska få ensam vårdnad om flickan i Sverige, berättar Baharak Vaziri.

Artikelbild

| Migrationsverket har bestämt att nioåriga Marwa Laaraouat ska skickas ensam tillbaka till Marocko.

Samtidigt har man skrivit till Migrationsverket och ansökt om inhibition av beslutet om att Marwa ska återvända till Marocko. Det betyder att man vill att beslutet inte ska verkställas medan tingsrätten hanterar vårdnadsärendet.

– Mamman kan få ensam vårdnad utan att ha pappans medgivande om man inte kan hitta pappan, menar Baharak Vaziri.

I sådana fall beslutar ofta tingsrätten att en god man får en viss tid på sig, vanligtvis ett par veckor, att hitta pappan för att få ett medgivande. I det här fallet har marockanska myndigheter redan letat men inte kunnat finna mannen. Han försvann ur bilden redan innan Marwa föddes.

– Om pappan skulle dyka upp senare kan man då göra en ny vårdnadsprövning, säger Baharak Vaziri.

Det var en stor lättnad för familjen efter mötet med advokaten på onsdagen, berättar Helena Fredriksson.

– Vi kände ett stort förtroende för henne. Det känns som vi har fått en väg framåt, säger hon.

Helena Fredriksson säger också att hon känner förvåning och irritation över att den här lösningen hela tiden funnits tillgänglig men att man inte fått veta det av Marwas tidigare ombud.

– Men det kändes jättebra när vi åkte hem från Stockholm. Advokaten lyssnade verkligen på mamman och vi hade en bra tolk. Det blev väldigt tydligt att det finns ett sätt att lösa det här för Marwa, säger en lättad Helena Fredriksson.