30 år efter att Pappa Grappa öppnade i Norrköping har lotten fallit på Söderköping. I januari berättade NT om affären som gick i lås i början av året gällande lokalerna som tidigare huserade restaurang Bakfickan vid kanalen. Nu börjar så smått restaurangen öppna upp för gäster.
– VI har smugit igång lite hittills, men nu är det öppet, säger Pappa Grappa-ägaren, Majed Lahdo.
– Vi har haft problem med leveranser och inväntar fortfarande en del möbler för att allt ska bli helt rätt, men nu tar vi emot gäster och hoppas på att de har förståelse för att det kan vara lite rörigt i början, fortsätter han.
Inredning har bytts ut och färgsättningen har blivit mörkare. Ambitionen är att lokalerna i Söderköping ska andas lite mer "Pappa Grappa".
– Vi har vänt upp och ner på hela lokalen. Allt från matsalen till köket. Det känns varmare här inne nu, mer ombonat och mysigt, säger Majed.
Ett 15-tal personer har anställts på restaurangen, de flesta nyanställda.
– Det är svårt att säga om det kommer räcka med personalen vi har nu, när vi inte vet hur det kommer gå. Jag tror starkt på Söderköping. Inte bara under de veckorna det är sommar och massa folk, men framför allt under resten av året också. Vi kommer ha öppet året runt, sju dagar i veckan, säger Majed Lahdo.
När NT besöker restaurangen ska Jocke Lundqvist, köksansvarig, precis sno ihop en oxfilépasta. Något som beskrivs som en signaturrätt för Pappa Grappa. Han är inne på sin andra vecka som anställd, men har jobbat som kock i över 20 år.
– I Italien låter man råvaran vara kryddan i maten. Det är det som gäller på något sätt. I hela Italien, även om du är norra eller södra. Det skadar inte om man lägger lite kärlek i det också. Det brukar alltid bli lite bättre om man gör det, säger Jocke Lundqvist.
Hur gör man det?
– Att man inte jäktar produkterna. Pastan säger ju till när den vill gå. Maten brukar berätta när den är redo själv, så får man bara vara med och lyssna lite grann.
Inomhus tar restaurangen emot cirka 70 gäster och utomhus minst det dubbla.
– Jag tror att det finns ett behov. Vi kommer fylla en lucka. Vi kommer inte konkurrera mot någon annan, men vi kommer fylla en lucka. Och min förhoppning är att vi ska vinna Söderköpingsbornas förtroende, för att vi ska ha dem här nästan varje vecka, säger Majed Lahdo.