Pappa Grappa öppnar sin första restaurang i Söderköping

Med visionen att skapa något bestående året runt öppnar nu Pappa Grappa sin nya restaurang i Bakfickans gamla lokaler vid kanalen i Söderköping. 
– Vi har vänt upp och ner på allt – nu känns det varmt, ombonat och mysigt, säger ägaren Majed Lahdo.

Restaurangchef Karin Ahrrén tillsammas med nyanställda Hanna Persson och Hampus Johansson samt ägaren Majed Lahdo.

Restaurangchef Karin Ahrrén tillsammas med nyanställda Hanna Persson och Hampus Johansson samt ägaren Majed Lahdo.

Foto: Sandra Fagerkrantz

Söderköping2025-05-10 18:00

30 år efter att Pappa Grappa öppnade i Norrköping har lotten fallit på Söderköping. I januari berättade NT om affären som gick i lås i början av året gällande lokalerna som tidigare huserade restaurang Bakfickan vid kanalen. Nu börjar så smått restaurangen öppna upp för gäster.

– VI har smugit igång lite hittills, men nu är det öppet, säger Pappa Grappa-ägaren, Majed Lahdo. 

– Vi har haft problem med leveranser och inväntar fortfarande en del möbler för att allt ska bli helt rätt, men nu tar vi emot gäster och hoppas på att de har förståelse för att det kan vara lite rörigt i början, fortsätter han.

"Jag tror starkt på Söderköping", säger Majed Lahdo.
"Jag tror starkt på Söderköping", säger Majed Lahdo.

Inredning har bytts ut och färgsättningen har blivit mörkare. Ambitionen är att lokalerna i Söderköping ska andas lite mer "Pappa Grappa".

– Vi har vänt upp och ner på hela lokalen. Allt från matsalen till köket. Det känns varmare här inne nu, mer ombonat och mysigt, säger Majed.

Stora tavlor med fotokonst från Italien pryder matsalens väggar. "Det känns varmare här inne nu, mer ombonat och mysigt", säger Majed Lahdo.
Stora tavlor med fotokonst från Italien pryder matsalens väggar. "Det känns varmare här inne nu, mer ombonat och mysigt", säger Majed Lahdo.

Ett 15-tal personer har anställts på restaurangen, de flesta nyanställda. 

– Det är svårt att säga om det kommer räcka med personalen vi har nu, när vi inte vet hur det kommer gå. Jag tror starkt på Söderköping. Inte bara under de veckorna det är sommar och massa folk, men framför allt under resten av året också. Vi kommer ha öppet året runt, sju dagar i veckan, säger Majed Lahdo.

När NT besöker restaurangen ska Jocke Lundqvist, köksansvarig, precis sno ihop en oxfilépasta. Något som beskrivs som en signaturrätt för Pappa Grappa. Han är inne på sin andra vecka som anställd, men har jobbat som kock i över 20 år.

– I Italien låter man råvaran vara kryddan i maten. Det är det som gäller på något sätt. I hela Italien, även om du är norra eller södra. Det skadar inte om man lägger lite kärlek i det också. Det brukar alltid bli lite bättre om man gör det, säger Jocke Lundqvist.

"Maten brukar berätta när den är redo själv, så får man bara vara med och lyssna lite grann," säger Jocke Lundqvist, köksansvarig på Pappa Grappa i Söderköping.
"Maten brukar berätta när den är redo själv, så får man bara vara med och lyssna lite grann," säger Jocke Lundqvist, köksansvarig på Pappa Grappa i Söderköping.

Hur gör man det?

– Att man inte jäktar produkterna. Pastan säger ju till när den vill gå. Maten brukar berätta när den är redo själv, så får man bara vara med och lyssna lite grann.

Inomhus tar restaurangen emot cirka 70 gäster och utomhus minst det dubbla. 

– Jag tror att det finns ett behov. Vi kommer fylla en lucka. Vi kommer inte konkurrera mot någon annan, men vi kommer fylla en lucka. Och min förhoppning är att vi ska vinna Söderköpingsbornas förtroende, för att vi ska ha dem här nästan varje vecka, säger Majed Lahdo.

I början av året stod det klart att Pappa Grappa skulle ta vid efter Bakfickans konkurs.
I början av året stod det klart att Pappa Grappa skulle ta vid efter Bakfickans konkurs.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!