Smedby tappade 160 000 kronor i projektpengar

Det är inte bara Sleipner som kan drabbas av återbetalning av integrationspengar. Smedby tvingades betala tillbaka 160 000 kronor i våras.

Smedby AIS fick betala tillbaka 160 000 kronor i våras efter att Norrköpings Kommun inte ansåg att integrationsprojektet hade uppnått de förutbestämda målen.

Smedby AIS fick betala tillbaka 160 000 kronor i våras efter att Norrköpings Kommun inte ansåg att integrationsprojektet hade uppnått de förutbestämda målen.

Foto: Magnus Andersson

Fotboll2019-11-26 20:15

2 december kommer Kommunstyrelsen fatta beslut om IK Sleipner ska betala tillbaka 59 092 kronor, eller inte. 

Föreningen var beviljad 169 000 kronor ur Norrköpings fond för integrationsinsatser tidigare. Men kultur- och fritisnämnden som har kontrollen på projekten ansåg att "insatsen inte motsvarat den verksamhet som beviljades medel".

Det är inget ovanligt.

Tidigare i våras krävdes Smedby AIS på 160 000 kronor för ett liknande projekt. En halv miljon kronor söktes av föreningen för ett projekt med flera olika insatser för integration 2017. Men i slutredovisningen ansågs att bara ledarinsatserna motsvarat 60 procent av den ansökta insatsen. 40 procent av de 400 000 kronor som var ledararvode motsvarade kravet.

– Klart att vi var tvungna att betala tillbaka. Vi har accepterat det och lagt det bakom oss. Det var i början på året. Men det är klart att det kommer ändå att ge utslag på det här årets resultat, säger Smedbys klubbchef Niclas Fredriksson.

Smedby hade invändningar mot kommunens beslut, utan att få gehör.

Enhetschef Per Grundtman på Norrköpings Kommun anser att återbetalningarna ofta bottnar i att brist på styrning från föreningarna, när projekten tappar fart.

– Har de sökt bidrag för en viss sak och det ändras så kanske de ska göra en ny ansökan. Det viktiga för oss är att de används till det de var tänkta för.

Av 15 miljoner kronor ur fonden har en miljon krävts tillbaka. Drygt fyra miljoner finns kvar i fonden.

Karta: Mirum Arena
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!