AIK jagade reducering efter Simon Therns två mål på Östgötaporten i söndags. Men någon utdelning blev det inte, trots att Rasmus Lindkvist fick praktträff med knappt tio minuter kvar.

Bollen stoppades dock av Ian Smith som ofrivilligt kom ivägen.

– Det var inte skönt. Jag vände mig om och bollen kom direkt, det var inget jag kunde göra något åt. Det jag var glad för var att det var ett farligt skott som jag täckte, säger Smith på onsdagens träning.

Artikelbild

Du kanske räddade ett baklängesmål?

– Ja, kanske. Och det är bra i så fall.

LÄS MER: IFK-spelarens första match på ett år

Smällen tog hårt, men den costaricanske landslagsmannen reste sig och spelade klart situationen innan han la sig ner på konstgräset igen. Han fick ledas ut på lite vingliga ben och kunde därefter inte spela vidare.

– När det hände kändes det väldigt konsigt. Jag fortsatte i 20 sekunder, men sedan kände jag mig så svag att jag fick lägga mig ner. Man måste ta hand om sådana här saker, man vet aldrig men nu är det inga problem. Allt känns bra igen.

I veckan har Ian Smith gått igenom den så kallade hjärntrappan. Han är fortfarande inte helt igenom den, men närmar sig.

– Han gjorde steg fem idag. Imorgon ska han köra fotboll utan kontakt. Possession och allt det där. Sedan är det kollektiv träning efter det. Om det inte blir några bakslag är han aktuell för spel i helgen, säger idrottsskadeterapeuten Dale Reese.

Ian Smith åkte på en liten hjärnskakning på grund av smällen.

– Dagen efter matchen hade jag huvudvärk, men jag tog tabletter så det var inga problem.

Har du haft hjärnskaning förut?

– Nej, det var första gången. Nu vet jag hur boxare känner sig när de åker på en knockout, haha.

LÄS MER:Får aldrig bli fel att fira målen

Ian Smith har haft en bra sommar efter VM-uppehållet där han fått mycket speltid på högerkanten. Han har även haft fortsatt förtroende i landslaget där han var med till Japan och Sydkorea nyligen.

– Jag hoppas det kan fortsätta så, jag vill utvecklas vidare och det gör jag här. Men det är tuff konkurrens och jag måste kämpa varje dag. Vi har väldigt bra spelare. Efter segern senast är vi i ett bra läge nu, närmare AIK och Hammarby. Vi måste ta vara på våra chanser för att komma ifatt och slåss om förstaplatsen. Vi har både spelare och lag för det, tycker Smith.

Filip Dagerstål gjorde sin första fulla träning på onsdagen och är tillbaka fullt ut igen efter sin hjärnskakning.

Alexander Jakobsen närmar sig comeback också.

– Det kändes mycket bättre idag, säger han om sin lårskada.

Managern Jens Gustafsson:

– Ian tror vi ska kunna vara tillbaka i träning i slutet av veckan. Då är han aktuell i helgen. "Alex" såg bättre ut idag, det har tagit lite längre tid än förväntat.

Andreas Johansson körde också rehab för sin onda fot, han ska dock kunna spela mot Dalkurd. Det lär dock inte Kasper Larsen kunna.

– Han behöver lite mer tid. Man ska komma ihåg att det inte är en allvarlig skada men en svårbemästrad. Samtidigt är Filip tillbaka och vi har goda förhoppningar om några till, säger Jens Gustafsson.

Dale Reese säger så här om Larsens läge:

– Det är ingen lätt uppgift, nu ska vi tillverka ett inlägg åt honom. Det kommer in en ortopedingenjör som ska hjälpa oss. Vi måste vända trenden och få en avlastning på något sätt. Tejpen fungerar till en viss del men inte tillräckligt.