Martin Gyllix öppnar dörren till en loge på Platinumcars arena och går in i sin första stora intervju som IFK Norrköpings ordförande. Turbulenta vindar har omgärdat föreningen, som i fjol fick kalla till ett extra årsmöte när medlemmar krävde att en ny valberedning skulle ta plats.
Det ledde till att Martin Gyllix nyligen tog över ordförandeklubban från Sakarias Mårdh.
Vi frågar vilken kultur 46-åringen vill föra in i klubben.
– Elitkultur. Det innebär att vi har rätt man på rätt plats som vet vad som förväntas, att det finns en tydlig arbetsbeskrivning och nyckeltal. Vi har någon form av numerär uppföljning på nästan alla individer oavsett om de sitter på marknadsavdelningen, kommunikation eller något annat. Vi ska hela tiden följa upp så att alla levererar och gör vad de ska, säger han.
– Det ska vara tydligt i hela organisationen kring var vi är någonstans och vart vi ska. Alla på kansliet ska veta samma som André (Skagervik, tillförordnad klubbdirektör) kring målsättningen och strategin. Vad behöver vi göra på kort och lång sikt – och varför.
Har det inte varit så tidigare?
– Inte som jag ser på det på alla nivåer, nej. Det tycker jag inte.
Utveckla.
– Jag tror att det har saknats en intern tydlighet kring förväntansbild, rollbeskrivning och arbetsbeskrivning. Det här är ingen individfråga på kansliet, alla sliter och jobbar. Alla gör vad de kan, men om det inte finns en tydlighet och struktur kring vad de ska fokusera på är de kanske lite överallt och släcker bränder.
Hur har du samlat information för att få den här bilden?
– Jag har suttit med Sakarias (Mårdh) i en massa timmar. Jag har suttit med Sturehed (Michael, avgående klubbdirektör), partners, ekonomi och marknad. När man kommer in i en organisation ser man ganska snabbt om det finns ett stort strukturkapital. Finns det underlag på allt? Finns det dokumenterat? Handlingsplaner? Strategiska planer? Arbetsbeskrivningar? Ser alla anställningsavtal ut på samma sätt? Finns en attestordning?
"Vi ska inte skära kostnader överallt"
Strax före årsskiftet började Martin Gyllix kratta manegen bakom kulisserna.
– Med bolagen jag arbetar med i mitt yrkesliv har vi en speciell modell vi jobbar efter. När vi köper in bolag i Momentum tittar vi var de befinner sig, vart de ska, vad det finns för utmaningar och upprättar en handlingsplan. Det gjorde jag med IFK så fort vi var hyggligt överens med valberedningen.
Bland det första som hände när Martin Gyllix tog över som ordförande var att Michael Sturehed lämnade som klubbdirektör. Martin Gyllix hävdar fortsatt att processen var okomplicerad.
– "Micke" blev tillsatt av den gamla styrelsen. Nu kommer en i mångt och mycket ny styrelse som har ett annat arbetssätt. Då är det ganska naturligt att ändra på den mest utsatta och viktigaste posten, säger han.
– Det kommer vara mycket förändringsarbete, då vill vi ha någon som är med på att göra den resan. "Micke" har varit van vid att göra saker på ett visst sätt, han är i sina hjulspår. Det är viktigt att ha någon med samma startpunkt som vi övriga.
Den 5 mars sa Michael Sturehed, som då var kvar i klubben, att IFK tvingas ta bort fem till sex tjänster på grund av det alarmerande ekonomiska läget.
Den nya ledningen ser nu över om så ska bli fallet.
– Det finns ingen quick fix. Vi har en massa spelare, vilket är opåverkbart. Sen har vi en kanslidel med anställda som redan är hårt ansatta oavsett struktur eller inte, säger Martin Gyllix.
– Vi kan inte gå in och skära kostnader överallt och plocka bort hur mycket folk som helst. Vi kan inte kapa kostnaderna med tio miljoner på två månader, det är helt omöjligt. Men vi kan jobba med kostnaderna mer långsiktigt. Det är lätt att stirra sig blind på kostnader, att skära, skära, skära. Jag vet att vi kan göra mycket mer på försäljningssidan. Vi har haft en ganska platt trend vad gäller marknadsintäkter. Det är nästan viktigare än att skära kostnader.
Har ni en konkret plan?
– Vi har en plan, vi ser saker som vi kan och behöver göra.
Vad?
– Alla våra intäktsområden, förutom statiska pengar vi får från Svenska Fotbollförbundet och så vidare, behöver vi jobba med. Allt ifrån antalet besökare på arenan till hur mycket korv och kaffe vi säljer i kioskerna och hur vi lanserar den nya matchtröjan. Hur jobbar och pratar vi med våra sponsorer?
– Vi har många bra sponsorer som är lokala. Jag tycker att vi ska titta större, för IFK är ett jättestort varumärke. Vi syns i nationell media och tv. Det är lätt att bli hemmablind och bara prata om alla som finns i Östergötland, för de har IFK nära hjärtat. Jo, men det finns affärsmän som vill sponsra med hjärnan i stället för hjärtat.
Vill bygga krigskassa – ska ha möte med förbundet
Den 19 mars sa Martin Gyllix till NT att "skeppet läcker ganska rejält" och att den kortsiktiga räddningen är externt kapital.
Genom åren har flera klubbar i Sverige och utomlands kopplats samman med externa finansiärer som köpt andelar i spelare. Helsingborgs IF och Östersunds FK är ett par exempel. I flera fall har det lett till svarta ekonomiska hål när klubbar varit återbetalningsskyldiga och till och med gått minus när de sålt spelare.
Det finns även mer välfungerande exempel. Däribland "Den svarta massan", en ekonomisk förening bildad av AIK-supportrar som lånar ut pengar eller sponsrar Stockholmsklubbens olika sektioner.
Successivt har Fifa skärpt reglerna kring tredjepartsägande av spelare.
– Vi i styrelsen kommer inte tillåta att folk kan tjäna en väldig massa pengar på att hjälpa IFK. Och det vill inte de människorna heller – de vill hjälpa. Vi kommer inte sätta upp en struktur där vi får in kapital som kan urholka IFK. Det kommer vara en modell som är i nivå med om vi går till en bank och säger: "Hej, vi behöver låna pengar". Det ska inte komma en massa entreprenörer som ska bli svinrika.
Samtidigt vill investerare ha tillbaka sina pengar.
– Absolut, och det är vårt uppdrag att se till. Men då finns regler. De får inte ha någon insyn eller beslutspåverkan. Det är väldigt mycket själ och hjärta i en sån insats och väldigt lite ekonomisk logik.
Hur ska ni hitta en hållbar modell med hjälp av externa medel?
– Precisera din fråga. Hur menar du?
Det är lätt att prata om själ och hjärta, men till syvende och sist vill folk ha tillbaka sina pengar – kanske tidigare än ni önskar. Det kan finnas många scenarier med sådana här upplägg.
– Precis, men vi känner oss trygga med att de som kommer gå in gör det med rätt förutsättningar så att det gagnar IFK. Det är jag inte ett dugg orolig över. Sen är det klart att de vill ha tillbaka sina pengar, men det är upp till oss att förvalta pengarna väl. Det är en krockkudde, en krigskassa som vi vill säkra upp. Vi kanske inte använder hela kassan.
– På herr- och damsidan har vi väldigt många spelare som är intressanta på marknaden. Det kommer ske transfers. Om det gör det i år eller nästa år ska inte spela någon roll för oss. Vi ska inte stressa, utan sälja när vi vill sälja. Därför vill vi säkra upp.
Martin Gyllix hävdar att IFK kommer gå ut med mer detaljerad information kring den externa ekonomimodellen.
– Modellen kommer vi ta fram tillsammans med investerarna. Vi gör det så att det blir bra för alla parter.
Handlar det om investerare som redan är sponsorer eller kommer de utifrån?
– Jag kan inte svara på det, för det är inte bestämt. Ingenting är skrivet, det förs diskussioner med individer som har intresse av att hjälpa IFK. Om det är två eller 50 personer som går samman vet vi inte. Men intresse finns, därför är vi bekväma med att vi kommer hantera det.
Är personerna ni för diskussioner med redan kopplade till IFK eller kommer de utifrån?
– Både och.
Hur mycket pratar du om IFK:s situation med dina affärskontakter och investeringspartners?
– Många är nyfikna, IFK:s angelägenhet är allas angelägenhet. Jag pratar med dem på samma sätt som med er och medlemmarna. De får inte mer information än någon annan, det skulle bli skevt.
Hur nära är ni en lösning med externa finansiärer?
– I nästa vecka (läs: den här) ska vi sitta i möte med Svenska Fotbollförbundet för att säkerställa att modellen vi ser framför oss är godtagbar och följer alla regelverk. Efter det kan vi prata mer med potentiella externa aktörer och se hur vi kan hitta en gemensam lösning.
Har du skjutit in pengar i IFK någon gång?
– Nej.
Har du några planer på att göra det?
– Vi återkommer med vilka som går in med pengar. Vi kommer vara transparenta med hur modellen ser ut.
Har du övervägt att gå in med egna pengar?
– Jag kommer hjälpa till på de sätt jag kan.
Du är divisionschef för tio bolag och med på ungefär 50 styrelsemöten om året. Hur ska du hinna det här också?
– Det jag gör i IFK gör jag dagligdags i de andra bolagen. Jag vet vad vi ska fokusera på och i vilken ordning vi ska göra det. Och vi ska inte vara operativa. Vi ska ha våra styrelsemöten, hjälpa till att lägga en plan och strategi kortsiktigt och långsiktigt, sen ska vi säkerställa att den landar i organisationen och genomförs.
– Vi följer upp det månadsvis i styrelsemötesformatet. André (Skagervik) kommer avrapportera, Magni (Fannberg, sportchef på herrsidan) och Dennis (Popperyd, sportchef på damsidan) också. Vi förhåller oss hela tiden till budgetar och planer, vad vi ska göra och inte göra. Klart att styrelsen är inblandad i frågor som är av strategisk karaktär, men vi ska inte vara inne i verksamheten och hålla på. Vi måste ge organisationen arbetsro att genomföra det här.
Vilken blir styrelsens roll om Magni Fannberg vill värva en spelare till herrlaget?
– Alla spelarrekryteringar och spelarförsäljningar är förknippade med ett beslutsunderlag internt. Vill Magni värva en spelare kommer han presentera det för styrelsen, sen fattar vi ett beslut utifrån ekonomiska och strategiska aspekter. Det sportsliga ska inte vi lägga oss i, det är inte styrelsens grej. Där kommer vi aldrig vara bättre än Magni och Martin (Falk, herrlagstränare).
– Hela fotbollsvärlden har blivit en finansiell apparat med spelare in och ut. Just nu behöver vi få ordning på likviditeten och ekonomin generellt. Det behöver vi få till för att kunna jobba mer långsiktigt. Styrelsen som sitter nu kommer aldrig tillåta att vi tvångssäljer en spelare för ett underpris – det kommer aldrig hända. Därför kommer vi se till att säkra kapital för att slippa tänka på det.
"Kommer inte alls vara beroende av att sälja spelare i sommar"
Efter medlemsmötet 19 mars uttryckte Martin Gyllix att utmaningen är större än han först trodde. Nu ber vi honom utveckla resonemanget.
– Budgeten som klubbades igenom på årsmötet var lite väl aggressiv vad gäller reduktionen av kostnader. Det var den största diskrepansen som vi ser det. Att budgetera för spelarförsäljningar kan man välja att göra eller inte göra.
– Budgeterar du för spelarförsäljningar gör du budgeten beroende av att spelare måste säljas. Lyfter du ut det ur budgeten har du fortfarande målsättningen att spelare kommer köpas och säljas som en del av strategin. Men du gör dig inte beroende av det till den grad att föreningen får ekonomiska problem om du inte säljer. I budgeten som är klubbad räknar man med ett underskott inklusive spelarförsäljningar. Vi plockar bort det.
IFK måste inte sälja spelare redan i sommar för att överleva?
– Vi kommer inte alls vara beroende av att sälja spelare i sommar – om vi inte vill.
Men ni måste sälja för att kunna köpa spelare?
– Som det är nu kan vi inte köpa spelare eftersom vi inte har likviditet till det. Vi behöver inte köpa spelare just nu, tränarna och sportcheferna är nöjda. Om vi vill värva i sommar behöver vi likviditet till det.
Damsatsningen som kan bli fördröjd
Förra våren lanserade IFK satsningen "100 % by 2027" där en av målsättningarna var att damspelarna ska kunna leva på fotbollen 2027.
Den prekära ekonomiska situationen lär påverka den ambitionen.
– Målsättningen kvarstår att alla damerna ska kunna livnära sig på sitt arbete. Men vi vill dra på oss kostnader i så liten utsträckning som möjligt, eller åtminstone göra det med en sundhet, säger Martin Gyllix.
– Att hinna nå det målet till 2027 är minst sagt en utmaning. Vi kommer inte lova något, om det blir 2027, 2028 eller 2029 kan vi inte svara på. Först måste vi säkerställa ekonomin i verksamheten.
Hur många i damtruppen kan leva på sin fotboll i dag?
– Det kommer jag inte svara på.
För att?
– Det håller vi internt. Men det är inte tillräckligt många som kan livnära sig på det.
En minoritet eller majoritet av truppen?
– För få. Det vill vi så klart jobba med.
Hoppade av styrelsen – har nyckelroll nu
Att Michael Sturehed sagt tack och hej och blivit ersatt av André Skagervik är en av flera rockader som IFK gjort de senaste månaderna. Så sent som i fjol hoppade André Skagervik av styrelsen mitt under mandatperioden.
Vi frågar Martin Gyllix om han tagit det i beaktande när André Skagervik nu har en nyckelposition i organisationen.
– Vi har pratat med honom om det och försökt förstå varför och vad som hände. André gillar att vara med och påverka, få till förbättring. Han kände att han inte fick det gehöret han hoppats på, säger han.
– Då kände han inte att han kunde tillföra så mycket som han egentligen kunde. Rätt eller fel, då valde han att lämna för att inte vara ett ok snarare än en tillgång. Han hade kunnat sitta kvar, men då hade han inte fått hjälpa till att driva på saker framåt. Det var hans känsla.
Processen kring att hitta en permanent klubbchef, hur ser den ut?
– Inom kort kommer vi gå ut med en annons. Vi vill sondera hela den svenska marknaden. Vi vet att André är extremt duktig. Han har historik, kunskap och insyn i IFK sedan tidigare, vilket gör att han känns väldigt rätt. Men det är också av respekt för föreningen och vårt uppdrag som styrelse – vi vill vara helt säkra på att det blir rätt och att vi inte missar någonting. Därför gör vi en parallell process.
Vilken relation har du till André Skagervik sedan tidigare?
– Ingen alls, men det visade sig att vi har barn i samma klass.
NT har tidigare rapporterat om att ekonomichefen Cajsa Dahlberg gjort sitt i IFK. Hon sa upp sig i början av mars.
– Det är tråkigt att hon lämnar, hon har varit i föreningen en längre tid. Vi har en intern lösning i Christian Edfors som jobbat nära Cajsa och tar över hennes arbetsuppgifter nu. Men han kan inte sitta i två roller över tid. Vi ser över hela organisationen. Som sagt: rätt man på rätt plats.
Martin Gyllix har en tydlig bild av hur en styrelse ska fungera.
– Den ska vara väldigt duktig på att jobba strategiskt med de stora frågorna och inte vara operativ. Om en styrelse är operativ underminerar du de anställda som är tillsatta för att utföra ett arbete utifrån deras rollbeskrivningar. Om en styrelse känner sig tvingad att vara operativ innebär det att individerna som är anställda i verksamheten inte är kompetenta nog. Krasst, säger han.
– En styrelse ska vara en styrelse, en operativ verksamhet ska vara en operativ verksamhet. Sen jobbar vi jättetätt tillsammans. Jag pratar massor med André (Skagervik), Magni (Fannberg) och (Dennis) Popperyd. Vi är en enad front och vet vad vi ska göra.
Hur ser du på öppenhet gentemot era supportrar?
– Superviktigt i den mån det går. Man kan inte vara transparent om allt, men vi är trots allt medlemsägt. Då är det extra viktigt, medlemmarna är vår motsvarighet till bolagens aktieägare. De har all rätt att veta vad som händer och inte händer – fast på rätt sätt och vid rätt tillfälle.
Hur kommer ni arbeta med transparens?
– Det här är en André-fråga i mångt och mycket, men vi kommer ha en tydlig kommunikationsplan med ett kommunikationsbrev där vi berättar vad som hänt internt, externt, vilka frågor vi jobbar med och hur långt vi kommit. Om vi gör det en gång i månaden, en gång i kvartalet eller en gång i halvåret är inte bestämt, men vi ska hela tiden vara proaktiva. Jag tror det kommer skapa färre frågetecken, mindre irritation hos medlemmarna.