I går fattade en enig nämnd beslutet om att stödja den vision som Pelle Filipsson i kulturkollektivet Grammofon presenterade i vintras. Han beskrev kvarteret som en plats där substans och invånarnas egen plats får kraft. En plats som besökare kan skriva hem om.

 

Pelle Filipsson listade fördelar som samordning och att de olika företagen och föreningarna hjälps åt att locka publik till kvarteret.

 

Han presenterade en lång lista över intresserade och potentiella aktörer. Kommunens roll skulle vara att upplåta ytor och att skapa ett torg på gården i stället för parkeringsplatser.

 

Det är kommunen som äger kvarteret och hyresgästerna i dag är mestadels kommunal verksamhet. Östgötateatern har också lokaler i kvarteret.

 

Att samla liknande aktörer på samma ställe skulle vara ett lyft på dem och dessutom för Norrköping som besöksmål.

 

Det håller kultur- och fritidsnämnden med om och nämnden ser också ett uppdämt behov av centrala lokaler till ett rimligt pris för föreningar och arrangörer.

 

Just Grammofon riskerar att stå utan lokaler från i sommar när kollektivet inte klarar hyreshöjningen för lokalerna i Knäppingsborg, vilket NT skrivit om tidigare.

Läs mer i torsdagens NT