26-årige Gustav Kasselstrand, ursprungligen från Valdemarsvik, blev omvald till ordförande i Sverigedemokratisk ungdom vid helgens kongress i Linköpings stadshus.

Partiets politiska sekreterare i Linköping, 23-årige Jonas Andersson, omvaldes som andra vice ordförande. Vice ordförande blev William Hahne, 21, från Stockholm.

Under lördagen diskuterades även ungdomsförbundets idéprogram, "Nationen framför allt".

Artikelbild

– Medlemmarna i ungdomsförbundet är nationalister och konservativa, säger Gustav Kasselstrand till Corren i en paus.

I förslaget till idéprogram upprepas ord som "nation", "nationell" och "nationalstat". Det nationella återkommer i varje nytt stycke.

– Vi har vägt varje ord på guldvåg, det är inget hafsverk. Det är Jonas Andersson, Gustav Kasselstrand, Joakim Isheden och jag som har skrivit det. Vi är glada för att vi nu har ett idéprogram, säger William Hahne till Corren.

Expressen rapporterade i veckan om en klyfta mellan moderpartiet och ungdomsförbundet. Statsvetaren Andreas Johansson Heinö (knuten till tankesmedjan Timbro) gör i tidningen analysen att delar av moderpartiet vill tona ned det nationalistiska för att nå fler väljare – medan SDU alltså tycks gå åt andra hållet.

– Vårt idéprogram är till för ungdomsförbundet och ska ses som en ideologisk utgångspunkt. Många i moderpartiet låter oss föra vår egen politik, kommmenterar William Hahne.

Sverigedemokraterna backar med 1,5 procentenheter till 10,1 procent enligt senaste Expressen/Demoskop-undersökningen.

– Det ser vi som att vi har en stark opinion, säger Kasselstrand.

På SDU:s kongress ska även förbundets förslag till riksdagsledamöter röstas fram. De egna kandidaterna är bland annat Jonas Andersson och Gustav Kasselstrand.

Kongressen fortsätter under söndagen.