Tre raka matcher från start. Man kan lugnt säga att Henrik Castegren tagit chansen när han fått den. När Filip Dagerstål åkte på en hjärnskakning i U21-landskampen mot Turkiet fick han göra sin första allsvenska start mot AIK.

Sedan dess har han haft sin plats.

Och på de matcherna har IFK tagit nio poäng och bara släppt in ett mål – på straff.

– Jag kan säga att jag hade tagit det på förhand om jag fått välja. Det känns jättebra. Nästintill optimalt. Jag har fått spela och vi har börjat den här sviten i tre svåra men olika sorters matcher, säger Castegren.

LÄS MER:"Aldrig rätt att reagera så"

Att döma av insatserna han svarat för i de här tre matcherna har det varit svårt att tro att det varit hans första matcher från start i allsvenskan någonsin.

Det har sett mer självklart ut än så.

– Det har känts så också. Det är klart att de första minuterna i första matchen var jag nervös och pirrig. Men det tar inte så lång tid att vänja sig och komma in i det. Speciellt när jag förberett mig så pass länge så har jag ändå sett och vet vad som krävs. Och jag vet vad jag kan och det är skönt att få visa det också.

Vad betyder det för dig att spela sådana här matcher för IFK när du är från stan?

– Om du inte har gjort det, spelat för din klubb, är det nog svårt att förstå. Det blir lite extra när man har sådan anknytning till klubben. Av de 11 000 på läktarna mot Malmö vet jag inte hur många jag känner eller åtminstone känner igen. Det är fint.

Du behåller gärna platsen nu.

– Absolut. Visst gör jag det.

Hur ser du på konkurrensen på din position?

– "Fille" (Filip Dagerstål) har spelat väldigt mycket senaste tiden och gjort det bra. Sedan fick jag chansen, har tagit den och förtjänat att spela. Sedan får tränaren avgöra, det är inte mycket mer att säga om det.

LÄS MER:Så ska IFK klara täta schemat

Förra våren åkte han på den långvariga korsbandsskadan som krävde över ett år av rehab. Det var ett slit, men nu har Henrik Castegren fått sin lön för mödan.

– Man får ta en blick tillbaka och verkligen komma ihåg vad man gått igenom. Det har inte alltid varit spikrakt uppåt. Idag tror jag att jag vuxit av det även om jag missade mycket fotboll. Jag har gynnats fysiskt, sedan är det klart att det var tråkigt att missa alla matcher men nu står jag här och det är jag glad för.

Kontraktsdiskussionerna går vidare, men än så länge har man inte kommit i mål med en eventuell förlängning. Henrik Castegren har i alla fall inte försämrat sina aktier att få stanna med de senaste matchernas insatser.

Managern Jens Gustafsson säger så här om sin back:

– Han har varit väldigt bra. Vi har följt hans rehab tillbaka från korsbandsskadan som slutade på 13–14 månader totalt innan han var konkurrensduglig i matcher. Det är väldigt kul att se den typen av resor som han gjort. Det är väldigt tålamodsprövande och påtvingar en mognad i spelarna att bli vuxen ganska snabbt. Att man får perspektiv och mognar, det är något han visar på planen också.

Inför Sirius är det kort vila, men Henrik Castegren känner sig redo för det tuffa matchandet.

– Jag hoppas inte det ska påverka mig eftersom jag inte spelat så mycket innan. Jag har lite lager att gå på. Det är tufft, både psykiskt och fysiskt men det handlar om att återhämta sig och sedan koppla på igen, säger han inför helgens match i Uppsala.